Mi szól Angliában élés mellett, más nyugat-európai országgal szemben? A jogrendszer pl. igazságosabb-e válásnál? Más érvek?
Per pillanat annyi, hogy ide nincs semmilyen korlátozás a munkavállalásra ellentétben más EUs országokkal. A világ többi országában lévő munkavállalási engedélyről nem is beszélve.
Amúgy meg, mondhat bárki bármit, az angolok befogadók. Oké, vágnak pofákat, de hát senki sem várja tárt karokkal a bevándorlókat. Viszont én éltem pár országban, van összehasonlítási alapom és itt simán hagynak dolgozni és még szóba is állnak velem. Sőt! Még érdeklődök is, hogy honnan jöttem, hogy tetszik itt stb, stb. A franciáknál ilyen nem volt... talán még a belgák akik ilyen nyitottak.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
A 3.-tól megkérdezhetem: munkanélküli segélyt hány hónapig, kb. összege? Keresetkiegészítés mennyire? Magyar állampolgárként is gördülékenyebb a vállakozásindítás? (Úgy tudom, Ausztriában nem "szívesen"= nem adnak engedélyt nem osztrák állampolg-nak, mindegy, mióta élsz ott.) Autó után mennyi biztosítás+adót kell fizetni?(havonta?) Lakástámogatás? Ilyen Ausztriában nincs, csak amit vissza kell fizetni, szemben pl. a magyarral, Angliában van???
Én ugyan a második vagyok, de válaszolok néhány kérdésre. Meg cáfolom... illetve pontosítom a 3. hozzászólót, mert nem szeretem, amikor ilyenek miatt elindul a pletyi otthon és mindenki azt hiszi itt bezzeg!
Támogatások: Vannak, de nem csak úgy osztogatják (kivéve, ha afgán menekült vagy, de az más tészta). A fizetésed arányában járnak különböző juttatások, adókedvezmények, viszont szigorúan veszik a jogosultságot. Ha jogtalanul veszed igénybe, bizony súlyosan a körmödre vágnak.
Autóvásárlás: tény, hogy sokkal kevesebbe kerülnek mint otthon és az átírásért egy fillért sem fizetsz, de arról megfeledkezett említést tenni a 3. hozzászóló, hogy kőkemény biztosítási díjakat kell fizetni, amik akár többe is fájhatnak, mint maga az autó volt. Ezt évente fizetni kell. A biztosítás függ a típustól, kortól, sofortól.. apropó. Itt a biztosítás sofőrre van. Ha ketten akarják vezetni az autót, két biztosítás kell és más nem vezetheti az autót.
Valamint azt is elfelejtette említeni, hgoy a szabályok betartatása itt komolyabban megy. Nincs elmismásolás. Belelógtál a buszsávba? 60 font, átmentél a sárgán? 60 font 2 centivel kilógtál a parkoló sávból 60 font... és ezek repülnek ezerrel.
Munkanélküli segélyről nem tudok pontos adatokat, de nem adnak úgy mint otthon. Munkakeresési támogatás van, me segítik a munkanélkülieket tanfolyamokkal, de a munkaügyikpkban nagy a fejetlenség és sokszor sok ügyintézőnek fogalma sincs, hogy mit és hogy is kéne adni. (Erről csak annyit tudok, hogy én oktatóként részt vettem egy kormányprogramban és ott mondták a résztvevők, hogy csak a véletlennek köszönhetik, hog yjöhettek az ingyen tanfolyamra, de nem az ügyintéző közben járásának, akinek fogalma nem volt a lehetőségről).
Vállalkozás... maga a vállalkozói kiváltása nem pénz, de a járulékos költségek már kitehetnek egy kisebb vagyont. Itt ugyanis attól függően, hgoy milyen vállakozást akarsz nyitni, meg kell szerezni az engedélyeket, a végzettséget az engedélyekhez plusz biztosítás hegyeket is kötni kell. A könyvelő 1500 fontért csinálja a könyvelést (kb a semmit), viszont az igaz, hogy adózásban kedvezőbbek. Nem várják el, hogy azonnal tejelj, hagynak egy kis időt, hogy magadhoz térj. Amúgy, nem érdekli őket, hogy honnan jöttél, csak tartsd be a szabályaikat, amiből van kb kismillió.
Lakástámogatás.
Ha alacsony a jövedelmed, akkor kaphatsz hozzájárulást, ha gyereked van szintén. Kicsit pofára megy a támogatás megszabása, de esetleg járható út, bár nem feltételnűl osztogatják csak úgy. Mi nem kaphatnánk, mert én is, férjem is dolgozunk... mondjuk nem is kérünk, bármennyire is utáljuk kiadni a bérleti díjat, ami baromi magas.
De nem is ez a dühítő, hanem az önkormányzati adó, ami éves szinte plusz 2 havi bérleti díjba kerül és akár akarod, akár nem fizetned kell.
Amúgy itt is az van, ha valamilyen támogatást igénybe vettél és változott helyzeteted de nem mondtad le, akkor vissza kell fizetned. Ismik már szívtak ezerrel... szóval nagyon oda kell figyelni és betartani a szabályokat. Amúgy összességében jobb hely, mint Mo, de azért nem tejjel mézzel folyó kánaán.
(Ha elgépeltem valamit bocs, nem fogom visszaolvasni, fáradt vagyok. Azért remélem így is érthető és kimazsolázaható.)
Köszönöm, minden érthető és olvasható.
Konkrétan a lakástámogatásról azt hittem, ez csak valami szocializmusból visszamaradt juttatás Magyaro-on. Ausztriában konkrétan úgy van, hogy kaphatsz korlátozott összegű alacsony kamatú hitelt, de ezt az utolsó fillérig vissza kell fizetned, és van a magyar "vissza nem fizetendő"-höz hasonló támogatás (amit Magyaro-on 35 éves korig kapnak gyerekek után, összege a gyerekszámtól függ), amit Ausztriában csak akkor kapsz, ha nagyon-nagyon alacsony a bevételed, és mihelyt magasabb, az utolsó fillérig vissza kell fizetni visszamenőleg!! (+ sok feltételhez kötött, 5-10 év folyamatos munkaviszony, állampolgárság, amit még házasság után X évvel "vehetsz meg"...stb.) És csak olyan fizetés mellett tudsz bármihez kezdeni (lakás, ház, bármi), hogy előbb-utóbb, de inkább előbb, magasabb kéne, hogy legyen a fizetésed, tehát nincs kibúvó a visszafizetés alól, ez már így van kitalálva, és azt hittem, ez mindenhol így van nyugaton, vagy?
Megint második.
A lakásvásárlás az már más tészta. Mi most veszünk lakást és az elmúlt hónapokban semmi mást nem csináltunk csak kerestük a lehetőségét annak, hogy tudjunk venni. (Mert amúgy képtelenek lennénk csak úgy vásárolni egyet, ahhoz túl sok letét szükséges)
Vannak különböző programok, de ezek nem arra mennek, hogy kedvezménnyel kapj hitelt, vagy adnak x összeget mondjuk gyerekvállalás fejében, mint otthon, hanem más úton folyosítják a támogatást.
Az egyik séma szerint 25-70%-ban veszed meg az ingatlant, a tulajdonrészed után a jelzálogot, a fennmaradó rész után pedig bérleti díjat fizetsz.
Egy másik séma szerint kb 75%ban megveszed az ingatlant, ami teljesen a nevedre kerül. 3-5 évig nem kell semmit sem fizetni a jelzálogon felül, de utána a fennmaradó részt ki kell szépen részletekben vásárolni. Kb 1%át évente vagy valahogy így.
A harmadik séma, amit, ha minden összejön mi is használni fogunk, hogy megvesszük az ingatlan kb 75%át, az ingatlan a nevünkre kerül és ennyi. Nincs korlátozás a fennmaradó részre vonatkozóan. Nem kell bérleti díjat fizetni és kivásárolni sem, ha nem akarjuk. Annyi van, hogy ha eladásra kerül az ingatlan a fennmaradó 25%ot vissza kell fizetni, ami az eladáskori ár 25%-a lesz. Ez amúgy ritka mint a fehérholló és mi is csak a szerencsének (no meg a hónapokig tartó kirtató kutatómunkának) köszönhetjük, hogy belebotlottunk.
Ezekben mi a jó? Az a jó, hogy amúgy, ha ingatlant szeretne venni valaki, akkor az ingatlan vételárának a 30-35%át le kéne tenni kp-ban, ami sokaknak nincs. Enélkül viszont a bank nem biztosít hitelt. Tehát az állam átvállalja a foglalót és így az illető hitelképessé válik cserébe bizonyos százalékért az ingatlanban.
Ezek a sémák nincsenek állampolgársághoz kötve. Bárki részt vehet benne, akinek a jövedelme egy bizonyos összeg alatt van. Na meg persze felett, mert vannak feltételek is. Alapvetően közalkalmazottakra lett kitalálva és csak egy ideje nyitották meg a többi dolgozó szerencsétlennek is. A lényeg, hogy ott kell venni az ingatlant, ahol rezidens vagy, vagy dolgozol.
Nincs korbeli korlátozás, akárhány éves lehet a vásárló a lényeg, hogy első ingatlan legyen.
Ezen túl más juttatás, vagy támogatás nem létezik. Vagy legalábbis nem tudok róla.
Második!
Igen fizetni kell a büntetésért és igen szigorú és a biztosítás is sok de ha nem lennének szigorú szabályok akkor nem tartaná be őket senki! Ha "mismásolni" akarsz akkor igen, te ne menj külföldre maradj itthon itt megteheted! sajnos!!
12:02
Aranyos vagy, hogy látatlanban nekem támadsz és fogalmad sincs a véleményémről. Nem hinném, amúgy, hogy azt írtam a sorok közé, hogy a szemetek!
Hozzáteszem engem nem büntetnek, mert odafigyelek és valahányszor otthon járok csak dícsérem az itteni rendszert. Úgyhogy fogj vissza magadból egy kicsit és csak azután vagdalkozz, ha esetleg beszéltél velem is a véleményemről.
Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!