Kezdőoldal » Utazás » Európa » Van valakinek Anglia tapasztal...

Van valakinek Anglia tapasztalata lakasvasarlasban?

Figyelt kérdés
A fo kerdesem az lenne, hogy ha en Londonban lakom es szeretnek vennni hazat Leeds-ben (first time buyer, mortgage), akkor fogjak erdekelni hitlkerelemnel hogy mit fogok dolgozni, miutan Leeds-be koltozom, vagy csak a multbeli/jelnelegi munkaviszonyt ellenorzik?

2015. okt. 3. 23:14
 1/5 anonim ***** válasza:

Bevétel, kiadás, ezt nézik.

Én próbaidős voltam, valami 13ezres évi béren, de volt 7ezer font megtakarításom.

2015. okt. 4. 08:47
 2/5 anonim ***** válasza:

Ha logikusan gondolkodsz, magad is rájöhetsz, hogy nem a múltbéli munkáid és jövedelmed fogják őket izgatni, hanem a jelenlegi munkád. Az fogja őket érdekelni, hogy milyen régóta dolgozol ott, hogy van e szerződésed, hogy mennyit keresel egész pontosan. Érdekelni fogja őket még az egyéb kiadásaid is, mint állandó kiadás. Nem az étel/ital/szórakozás érdekli őket főleg, hanem az, hogy ha pl van gyereked, akkor ha childcare-re van szükséged, akkor az mennyi lesz, és hogy mennyi benefitet kapsz rá.

2 éve vettem házat, két évre lekötöttem, most újítom épp, már csak el kell küldenem 1-2 levelet ezzel kapcsolatban. De már le van zsírozva.:D

A menete először az, hogy bemész oda, ahonnan hitelt szeretnél: mondjuk bankba és kérsz egy időpontot mortgage adviser-rel. Én az egyszerűség kedvéért annak idején először a bankomnál vettem fel hitelt. Szerencsére egész jól döntöttem, mert utánanéztem, hogy most kábé ki adja legjobban a hitelt és ahogy elnéztem, eléggé úgy tűnik, hogy ők az egyik legjobbak.

Szóval kérsz egy időpontot, ők meg elmondják, hogy mit kell majd elvinned a találkozóra. Egyelőre csak egy fél évig érvényes ajánlatot kapsz, ami akkor lép érvénybe, ha megtalálod a számodra megfelelő házat és újra bemész a bankba, hogy megvan a ház. Ekkor kezdődik az egész procedúra, amit jobb, ha a profikra bízol, nem keresgélsz kívűlálló ügyvédeket, hanem elfogadod a bank és az ingatlan iroda ügyvédeit. Nem kell megijedni, jóformán csak hátra kell dőlni és itt-ott aláírni. Na persze oda kell figyelni, de neked nem kell sokat mászkálnod az ügyben.

Nézd először meg, hol adnak legjobb hitelt, vannak kalkulátorok, azzal számolj.

Ami adatok kellenek majd a lendernek-bank: 3 havi pay slip-legutolsók, igazolások benefitekről, lakcím igazoló papír-számla, vagy számlaegyenleg, munkaszerződés, ID kártya, vagy útlevél...fú, többre nem emlékszem, lehet kellenek ilyenek, hogy home office. De pl sokan mondják, hogy kell credit historinak, hogy legyen valamilyen kicsi hiteled, amit szépen fizetsz. Mikor én vettem a házat, néhány magyar mondta, hogy vegyek valamit hitelre, hogy lássák, hogy rendesen fizetek. Nem tudom, honnan vették, hogy kötelező, mert egyáltalán nem kellett. Azt nézték, hogy a számládon megvan e a minimum pénzmozgás. Pár ezer font. De nagyon kell vigyázni. Több hitelt adnak, mint amennyit képes lennél fizetni. Pl mi símán megkaphattuk volna a dupláját a hitelünknek, de azt nagyon nyögve nyelősen fizettük volna ki. 115 ezret is adtak volna, de nekünk 53 ezer elég volt. És ezt kényelmesen fizetjük is. Szóval, ha kaphatsz is nagy összeget, számolj erősen utána, hogy a törlesztőrészlet mennyi lesz. Már pár éve kinn vagy, tudod, hogy mennyi az, amiből kijössz, ne menj afölé. Én pl alacsonyabbra állítottam be a törlesztőt, mert tudtam, hogy erre még jön a lakáshitel, meg a gyerekeket is kéne neveleni valamiből:D

Ha Leeds-ben akarsz házat venni, azért ott nem árt pár hónapot dolgozni, mire elkezdesz házat nézni. Azt hiszem 3 hónap minimum meg kell legyen, ha nem fél év.

Bármi kérdésed lenne, kérdezz nyugodtan, hátha tudok rá válaszolni.

2015. okt. 4. 22:41
 3/5 A kérdező kommentje:

Nagyon szepen koszonom a valszodat, sokat segitett, hogy ilyen reszletesen leirtad a lepeseket. Nagyjabol eddig en is ezeknek neztem utana. Az utolso elotti mondatodra azonban visszakerdeznek meg, mert ez az a pont ami a leginkabb erdekelne.

Tegyuk fel en nem akarok/tuddok elotte Leeds-ben alberletezni es dolgozni 3 vagy tobb honapot. Itt van egy biztos allasom es ez ido alatt (x honap legalabb gondolom) tudnam elintezni a hitelt. Amikor meglenne a haz Leeds-ben, keresnek ott melot es szep lassan atkoltoznek.

Tegyuk fel, hogy meg tudom igy oldani. A kerdesem: a bank nem fogja megkerdezni/kotozkodni, hogy ha Londonban dolgozom most es Leeds-ben veszek hazat, akkor hogyan fogok dolgozni megis? O is nyilvan gododja, hogy fogok valtani.

Ami engem nem remit meg, mindig talatam 2 heten belul melot, de lehet ok ezt kockzatosnak talaljak majd.

2015. okt. 5. 09:04
 4/5 anonim ***** válasza:

2. vagyok: Hát, szerintem, ha nem kérdezik, akkor ne kezdj el magyarázkodni. Most én is munkát akarok váltani, van egy biztos melóm, de nem szóltam nekik, hogy váltok. Már csak azért mondom, mert ugye én most remortgage-elek. De nálad már lehet, hogy megkérdezik, hogy ezt mégis hogy. Már csak úgy azért is, mert lakásbiztosítást kötnöd kell. És abban az van, hogy ha 30 napnál tovább vagy távol, akkor szólnod kell. Nézz utána egyébként alaposan majd annak is, hogy mi lesz majd benne a biztosításban, mert vannak olyanok, hogy köthetsz breakdown covert mondjuk a bojlerre, megfeledkezel róla, hogy az biztosítva van és bedobja a gáz szolgáltatód, hogy most akciós a bizti rá, te meg kötsz rá és két helyre fizetsz. Meg azt is nézd jól meg, hogy pontosan mi van benne, mert mondják, hogy vízvezetékekre biztosítva vagy...ja de hogy ami a ház alatt fut, arra nem...szóval oda kell figyelni.

Most pl én kötöttem content biztosítást, mert eddig csak maga a ház volt biztosítva. Ha leégedt volna a ház, a lakásban ért kárt kifizették volna, de a bennelévőséget nem.

De visszatérve a kérdésedre: Szerintem valamit bullshitelj, ha rákérdeznek. Mondjuk hogy úgy tervezed, hogy egyelőre Londonban dolgozol és hétvégente fölugrasz Leedsbe, mert van egy meló Leedsben, csak még nem indult be. Vagy nem tudom. És a hiteladót már kinézted, melyik lesz? Leedsben nézed vagy Londonban? Nem tudom, hogy ha Leedsben nézed, akkor majd örülni fognak e, hogy a lakcím igazoló leveleden londoni cím van....utána kéne járni. Én helybe vettem ingatlant. Egyébként Leeds ide nincs nekem túl messze. Nem tudom ott milyenek az ingatlan árak, de errefelé olcsók. Az biztos, hogy Leedsben olcsóbb, mint Londonban? Hol nézel ingatlant? Rightmove? Az a legjobb, én onnan néztem. De ott biztos más agency-k vannak, mint itt nálunk. Egyébként egy kutya mind. Albérlet terén is, csak addig jó egy cég, amíg nincs az ingatlannal baj, mert ha baj van-csöpög a csap, beázik a lakás....lesrják magasról. Állítólag felveszik a tulajjal a kapcsolatot, de a tulaj állítólag nem akar semmit se tenni. ....és tudod mit, igaza van. Az más kérdés, hogy mint bérlő sar dolog, de hát ez van...ezért vettem házat:D

Azt mondják, first time buyer-eknek vannak ilyen-olyan kedvezmények, de azért nem kell bedőlni mindnek. Le leszel csapolva rendesen. Most az átlépéssel még nem tudom, milyen díjakat kell kifizetnem, de lesokkoltak hirtelen a minap egy levéllel, amiben kábé 1000 fontot számoltunk össze különféle díjakra, de utánanéztem és jópárat kihúztam a listáról, de azért a mortgage advisert megkérdeztem és megnyugtatott, hogy azok nem játszanak:D De valamennyi biztos lesz. 3-400 font, azt mondom oké. Velünk úgy csesztek ki, hogy mi annak idején 8 éve a Lloyds Tsb nevű bankhoz léptünk be. Amikor vettük a házunkat, nem sokra rá-pár hónap-szétváltak. Megkérdezték, melyiknél akarunk maradni. Mivel a hozzánk legközelebbi bankjuk a tsb-é lett, ezért ott maradtunk. Utána derült ki, hogy a lloydsnál maradt a hitelünk...észlények. Szóval most át akartam mozdítani egy bankhoz a dolgainkat és a tsb győzött. Így most átlépésnél kilépési díjat kell majd fizetnem a lloydsnak, de a tsb ad 150 cashback-et, aminek fedeznie kell ezt az összeget. Most egyébként elég jók a kamatok. Először mi úgy vettük fel, hogy 53-at felvettünk, 25 év alatt 83-at kellett volna visszafizetnünk. Most annyira lementek a kamatok, hogy 71-re csökkent le a visszafizetendő összeg, 20 évre vesszük fel-tehát 3 évet kurtítottunk-és ugyanannyi a törlesztő részletünk -kábé penire pontosan ugyanannyi lesz:D Kábé 2 ezret-kicsit többet-tudtunk 2 év alatt törleszteni a tőkéből, most annyira jó a kamat, hogy 4 ezret tudunk majd visszafizetni ugyanannyi idő alatt, ugyanannyi törlesztőrészlettel. Nagyon oda kell figyelni a kamatra, mert az egyik állítólag legjobb törlesztő részletet ajánló hitelezőnél 79 ezret kéne visszafizetnünk, itt meg csak 71 körül. Azért teszi jobb helyre a másikat, mert annak 10 fonttal kevesebb a havi törlesztője...hülék ezek az angolok. Havi 10 fonttal kevesebbet fizetnek, hogy 8 ezret bukhassanak....

2015. okt. 5. 21:02
 5/5 A kérdező kommentje:

En is valami ilyesmit gondoltam, ha kerdezik. Volt egy olyan otletem, hogy azt mondanam, hogy eloszor csak ki akarom adni, de aztan lattam, hogy letezik erre is kulon hitem, valami Let to Buy tipusu.

Legrosszabb esetben a munkaltatomat kerem meg, hogy irjon valami papirt, hogy tavmunkaban fogok dolgozni, vagy valami ilyesmi. IT-ban vagyok, tehat el is hiheto.

Koszi az infokat a biztositasrol. JO tudni, hogy meg mi mindent kell intezni, meg mikre kell figyelni.

Itt amugy Londonban iszonyat magasak az arak, pedig mi kulteruleten lakunk (parommal es egy kutyussal), raadasul egy torpe studio flat-ban.

Mar nagyon unjuk az alberletezest es kutyaval kulonosen nehez tatalni megflelo helyet. Ezert dontottunk mi is ugy, hogy inkabb veszunk hazat, valoszinuleg havi szinten meg jobban is kijonnenk.

Mi is a RightMove-ot, meg a Zoopla-t nezzuk, ezek a legnagyobbak.

Azt amugy megkerdezhetem, hogy te merre laksz? Irtad, hogy kozel van Leeds. Milyen ott a kozbiztonsag? Pont ma olvastuk (lehet nem igaz), hogy Leeds-ben magas a bunozesi/betoresi rata.

Gondolom ez a remortgage is csak pup a hatadon, azert sok sikert hozza.

En egyelore meg nem kerestem fel mortgage advisor-t, valszeg eloszor csak a bankkal beszelek. Egyebkent Halifax-nal vagyok. Meg nem nagyon hasonlotottam ossze az ajanlatokat masokkal, de ezzel a bankkal eddig elegedett vagyok. Talan egyszerubb az ugyintezes, ha a szamlam meg minden direct debit itt van helyben,...nem tudom. A szerzodest a hiteladoval amugy meg itt kotnem meg (kerdezted), nem Leeds-ben.

Azt amugy en is hallottam, hogy First Time Buyer-eknek vannak kedvezmenyek, de azoknak meg utana kell jarnom.

2015. okt. 6. 08:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!