Kezdőoldal » Utazás » Európa » (német) Svájcban nyelvtanfolya...

(német) Svájcban nyelvtanfolyamokon hochdeutsch-t vagy svájci németet tanítanak külföldieknek?

Figyelt kérdés
2015. márc. 12. 20:34
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Bár a kérdésedre nem teljesen ad választ, de hasznos olvasmány lehet:

"A schwyzertüütsch

(Ez egy kis nyelvi kitekintés, egyeseknek száraz/unalmas lehet) A korábbi posztom után valamelyik kommentelő említette, hogy a német nyelv gyakorlásához a „legjobb” helyre jöttem. Tudtam én, hogy az itteni német más, mint a Hochdeutsch, csak azt nem tudtam, hogy ennyire.

Nem vagyok nyelvész, nem tudom, hol van ennek a határa, de a svájci német annyira „eltorzult”, annyira hatott rá az elszigeteltség, a francia nyelv és még ki tudja mi minden, hogy laikus fülelő azt gondolhatja, hogy egy teljesen különálló nyelvvel van dolga. Nekem a német elég jól megy, de itt azért elkerekedett a szemem.

Miután meglett a munkahelyem, voltam egy rövid svájci német tanfolyamon, és noha csak 10 alkalom volt, azért segített az alapoknál. Aztán úgy gondoltam, hogy nem folytatom tovább, mert a munkahelyem tulajdonképpen egy napi 8-9 órás ingyenes tanfolyam...

Vannak persze olyan kollégák, akiket még majd’ két év után is borzasztó nehéz megértenem, no de mindenhol vannak olyanok, akik elharapják a szó végét, hadarnak, ehhez igazából külföldre sem kell menni...

Ja, a tanfolyam kifejezetten a luzerni dialektusra ment rá, nem egyszer mondta a tanár egy-egy szónál a könyvben, hogy ezt ő nem így írná, mert ez berni dialektus. Vagy éppen szent galleni, esetleg bázeli. Néha egyébként maguknak a svájciaknak is nehézséget okoz egymás megértése és ehhez elég akár csak 80 km-t utazni az országon belül.

Érdekes dolog ez egyébként a svájciaknál. Beszédben a saját nyelvjárásukat használják, írásban automatikusan elhagyják a Mundartot (nyelvjárást), azaz az irodalmi németre váltanak. Tulajdonképpen párhuzamosan használják a két nyelvet.

Persze ott, ahol csak barátok, családtagok írogatnak egymásnak, simán megmarad a dialektus írásban is, az ilyen sms-ek rövidítésekkel megtűzdelve igen komoly kihívást tudnak jelenteni."

[link]

2015. márc. 12. 20:46
 2/3 anonim ***** válasza:

Hat az attol fugg, mire fizetsz be. A Migros Klubschuleban pl hochdeutsch meg svajci tanfolyam is.

Mondjuk a svajci szerintem tok felesleges, a rendes nemetet ugyis megerti mindenki, a svajcit meg tanfolyamon szvsz lehetetlen megtanulni, egy ideig itt kell elni, es utana majd raall a fuled.

2015. márc. 13. 13:50
 3/3 anonim ***** válasza:
A külföldieknek Hochdeutschot tanitanak, mivel ez az alapja a svajci nemetnek. Letezik Svajci nemet tanfolyam is, de elöször nemetet kell nagyon jol megtanulni, utana meg a svajci nem is kell, mert egy idö utan automatikusan megerted. Egyebkent a svajciak automatikusan nemetül beszelnek veled, ha te nemetül szolsz hozzajuk.
2016. jan. 1. 12:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!