Az emberek egyre nagyobb többsége miért költözik külföldre?
1 hónap múlva fejezem be a sulit, 23 éves vagyok. Középhaladó szinten tudok angolul, gondolkoztam UK-n, mert közel van és angol nyelvterület de vajon megérné kiköltözni?
Mert ott, ugyebár csak egy bevándorló lennék a sok közül. Megnéztem az árakat (UK) elég horribilis. 1200 fontos fizetés tényleg szép, itthoni árakhoz és nem ottani árakhoz viszonyítva.
Olyan emberek véleményére lennék kíváncsi, aki azt mondja miért inkább itthon és olyanra aki más országban látja az esélyt a jobb élethez.
Köszi!
9-es, ha valaki életvitelszerüen él külföldön, -ott fizet betegbiztositást, autora kötelezö biztositást, nem 9 magyarral hanem egyedül vagy a párjával lakik, ha itt veszi meg a ruháit és a kaját, ha egy kis állattartás miatt itt kell -kötelezö biztositást fizetni...stb stb. mert nem szaladgál haza havonta, vagy 2 havonta, csak max egyszer egy évben, hát nem tud félre tenni sokat..
akkor tudtam én is félre tenni, mikor babysitterkedtem, feketén dolgoztam még itt-ott amott a megkeresett pénzemet meg otthon költöttem el.
5 eve elek kulfoldon, ebbol lassan 3 eve londonban. Felszolgalo vagyok, igy van ralatasom arra amit a 3as ir.
Itt aki mosogatasbol vagy takaritasbol el annak eleg keseru kenyer az elet. Ezek a melok kb minimalbert fizetnek, abbol itt arra futja hogy tomegszallason lakj, a leg alapabb kajakat vedd. El nem hiszem hogy ez jobb annal amit otthon diplomaval el lehet erni. London nem eri meg ha nincs egy jo szakmad ami rendesen fizet.
Meg annyit hogy minimalbert fizeto meloval londonban elni azert is butasag mert a minimalber az videken is minimalber. Viszont videken abbol amibol itt 8an laktok 1 lakasban kozos wc, furdo, konyha, videken futja egy lakasra is 2 fonek. Es az utazas, tomegkozlekedes is joval olcsobb.
Egyebkent en nem ragaszkodnek UK-hez, eddig ez a 3ik orszag ahol megfordulok es nalam mind Ausztria mind Hollandia veri. Foleg azert mert ott hasonlo eletszinvonalat joval kevesebbol fent lehet tartani.
En Kanadaban elek, programozo vagyok, szabaduszo-tanacsado. Nem egy mosogato szinvonal, na.
Megirtam mar egyszer, de szivesen megirom meg egyszer: masok kivaloan megirtak cikkben, versben, zeneben hogy miert megyunk el.
Cikk: [link]
Vers: [link]
Zene (ez RETTENETESEN durva, előbb készült minthogy Te megszülettél de borzasztó hogy még mindig mennyire érvényes): https://www.youtube.com/watch?v=GlOi9k0WX_Y
Igen, én is azt írtam, hogy hosszútávra, vagy életvitel szerűen csak akkor éri meg kijönni, ha az embernek van szakmája, amiben el is tud helyezkedni.
A minimálbéres állások valóban csak arra jók, hogy egy ideig csinálod, spórolsz, és félreteszel minden pénzt. Egyébként nálunk a szállodában vannak sokan, akik régóta, évek, évtizedek óta csinálják ezt és abból tartják el a családot. Szóval azért nem egy magyarországi minimálbérről van szó, na.
A szomszéd lány, otthon, a diplomájával (igaz, neki vidékről van a diplomája) nagy nehezen bruttó 130-ért tudott elhelyezkedni. Én Pesten a legjobb munka amire jelentkeztem bruttó 220-at fizetett (egy nagy bank management programja). Persze nem vettek fel, de azért aki azt mondja hogy Londonban szar ételeket eszik és többen laknak egy lakásban, az nem tudom hogy élt Magyarországon, de én pontosan így. Többen laktunk az albiban, és a legolcsóss Spár Budget termékeket ettem 6 évig. Én inkább azt látom, hogy az embereknek akármi is van, az rossz. Szeretnek panaszkodni. Amíg BAZ megyében laktak, az volt a probléma, hogy nem tuják megvenni a Sopronit, csak az Aranyhordót. Londonban meg az a bajuk, hogy nem tudják megvenni a Duvelt, csak a Fuller's-t. Érzitek a különbséget remélem.
Budapesten, ha többed magaddal költözöl össze, egy szobát 40-50ezerért kapsz (az egyetem alatt 55-öt fizettem). Ha egyedül, akkor a garzonok 70-től indulnak. A minimálbér pedig nettó 66 ezer Ft. Innentől kezdve azt szerintem kijelenthetjük, hogy jobb Londonban minimálbéren dolgozni, mint Magyarországon. Nézzük, hogy mi van a diplomás fizetésekkel. Az átlagos fizetés a pályakezdő diplomások körében br 220, ami nettó 144 ezer.
Tegyük fel, hogy szükséged van a pénzre, és spórolni szeretnél (hitel, beteg szülők, testvér, akármi). Az alapfelállás, hogy csak lakásra, tömegközre, és kajára költesz, minden más megy a tartalékba. Pesten ez 50+10+30=90 ezer forint. Ekkor többed magaddal laksz, és napi 1000 Ft-ból kell ellátnod magad.. Marad a 144ezerből 54 ezer forintod havonta.
Nézzük Londont, egy minimálbéres állással. Lakás, tömegköz, kaja: 400+80+100=580. A 900-1000 fontos fizetésedből tehát marad 3-400 fontod, ami kb 150ezer forint.
Tehát havonta 3-szor annyit tudsz félretenni, ugyanolyan életkörülményeket feltételezve. De egyébként ez már nem egy olcsó szoba, ha valaki ügyes, és nem egy lehúzó magyarházba költözik be, akkor max 300 egy szép szoba. És mondjuk én, mivel konyhán dolgozom egyáltalán nem költök ételre, ingyen eszem, hozok haza is.
Nagyon hosszú lett, de annyi okosságot írnék még a végére, hogy ha valaki kilátástalan helyzetben van otthon, eladósodik, lerongyosodik, nincs semmilyen lehetősége, akkor teljesen egyértelmű hogy nyugati országokban attól csak jobb élete lehet. Persze arról szó nincs, hogy ha valakinek otthon jó és biztos állása, karrierje van, akkor neki el kéne indulnia szerencsét próbálni, mert ez nem igaz.
De egyébként egy buszsofőr 2000-2500 fontot keres nettóban, és gondolom nem kell hozzá különösebb képzettség..
Olvastam hideget-meleget egyaránt. Elsősorban megpróbálok itthon érvényesülni, mert vannak kilátásban állások és nettó 150 eFt szerintem nem rossz.
Ha nagy a kaka akkor lehet párommal mi is kinézünk.
Akik máshol élnek, nincs honvágyatok? Nem hiányzik a magyar íz, tradicionális események? Magyar zene?
> Akik máshol élnek, nincs honvágyatok? Nem hiányzik a magyar íz, tradicionális események? Magyar zene?
Magyar iz -- nem hianyzik amiota talaltam magyar boltot, meg turorudit is kapni, az hianyzott :)
Tradicionalis esemenyek?? Fene tudja nem jartam tradicionalis esemenyekre.
Magyar zene? Az Internet hatalmas, van rajta magyar zene is, boven.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!