Bécs tényleg olyan jó hely, mint a híre?
Azt mondják, a világ egyik legélhetőbb városa.
Igazából el tudom hinni, nekem is nagyon barátságosnak, tisztának, nyugodtnak... tűnik.
Pedig sajnos a többiekkel ellentétben az ötösnek és a hatosnak van igaza... :(
Ezért ne pontozzon le senki. Szerintem a belváros nem gyönyörű, hanem egyenesen álomszép (pontosabban igazán csak az ersten Bezirk), de itt meg is áll az élet. Az a híres bécsi élet (azt szeretném tudni, honnan vették). Még egyszer, ne pontozzon le senki, de a város többi része (nyilán nem Döblingre, vagy a menekülő-pontra Klosterra gondolok) élhetetlen. Éltem Pest-Budán, éltem a híres, elnézést, hírhedt Bécsben, és azt kell mondjam a tapasztalat homlokegyenest áll a kérdező által említett marketinggel. Semmivel sem jobb Pestnél, mára már ugyanaz mindkettő.
A tömegközlekedési eszközök mocskosak (bár van egy kevés tiszta is, de mint a fehér holló), ugyanígy a megállók. Büdösek, tele van arab, török, néger, és rengeteg "Dél-Kínai, azt sem tudod honnan jöttek" emberrel. Ahol jártam jópárszor láttam balhékat (igaz, meg nem öltek senkit), mind bevándorló volt. Ahogy mentem arrébb a belvárosi U-Bahn megállóban, azt vettem észre a többi helyi (osztrák) is követ engem, senki nem akart a balhézók közelében maradni. Ráadásul éppoly félelmetesek a bevándorló férfiak (főleg fiatalok) arcai, mint idehaza a helyi megfelelőik. Vissza én már csak két óriás testű kutya kíséretében mennék, pedig még csak nem is voltam külvárosi részeken. Ott lehet, hogy jobb a helyzet, nem tudom. Az öreg bevándorlók kedvesek, segítőkészek voltak, úgyszint a nők. Aztán ott vannak még a csövesek. Hadd ne írjam mit levágott egyszer az egyik a villamosozás közben. Ott kezdtem észrevenni az arab/török asszonyok kedvességét, segítőkészségét, velük tényleg semmi gond, sőt. A csövesek ugyanolyan "jó fejek és illatosak", mint BP-en. Nagyon sokan vannak - persze csak bizonyos helyeken. Ebből a szempontból is lehet, hogy jobb a külváros, ott nagyon keveset jártam. Sok a szemét, amint elhagyod a belső (szűkös) kerületeket, nő az "igényes járdák" száma. Rengeteg az autó, irgalmatlan a forgalom, és ha Pestről azt mondják közlekedési szempontból, hogy egy katasztrófa, akkor ezen emberek ne menjenek autóval Bécsen át. Főleg reggel és négy után estig. Rosszabb, mint Pest. A legeslegkülsöbb kerületek ebből a szempontból is jobbak persze, de ez alól kivétel a Linzbe vezető utca (14. kerület). GPS nélkül vissza nem mennék!
Szóval (szerinem) bődültesen sok a szemét, a kosz, a szagok, rendkívül nagy a forgalom, nincs belül parkolóhely (vagy horribilisen drága), sok a bevándorló, a csöves, és valahogy nekem Budapesthez képest az utcakép valahogy egysíkúbb. Olyan "mintha teljesen egyforma lenne" a város szinte minden pontján. Tehát az utcakép egyhangú. Az én szememnek. Ha kiemelünk néhány épületet (egymagában nézzük), akkor lehet, hogy így egyenként szebbek, impozánsabbak, mint a pesti építmények, de összességében szürke és hangulattalan - nyilván nem az első kerületről beszélek.
A mocsokról, "biztonságérzetől", és a koszról a bevándorlók tehetnek, húsz évvel ezelőtt nem volt ilyen siralmas a helyzet, az akkori Bécs tetszett. A mai már biztosan nem. Túl van hypeolva - ahogy pl. London is. Nagy-Britanniában is szívesebben élnék egy kisebb városban, mint abban a mocskos még hangulattalanabb, komorabb fővárosban.
Ha már élhető Ausztria, akkor Kismarton, vagy Innsbruck. Én oda mennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!