Tudtok mesélni olyan sikersztorikat amik külföldi (pl, csak úgy belevágósat, nyelvtudás nélkül ment) munkavállalásról szólnak?
Pl,Csak elindult minden nélkül és sikerült neki vagy nyelvtudás nélkül ment.
Hova ment hogy csinált,mit?
Köszönöm.
Egy-kettőt lehet hallani olyan ismerős ismerőse történetként, biztos hogy van olyan, aki volt annyira talpraesett hogy megcsinálta a szerencséjét, de a nagyobbik része belebukik.
Mi is elindultunk, bejött - na de volt nyelvtudás és megtakarítás, hogy a kezdeti nehézségeket átvészeljük.
Igen, ezt a nyelvtudást nem lehet eléggé kihangsúlyozni. A kinti magyar közösségek elég segítőkészek: megtudhatod a facebook csoportjukban, hogy melyik banknál érdemes számlát nyitnod, merre bérelj/ne bérelj lakást, milyen papírok kellenek a munkavállaláshoz, hol kapsz olyan tejfölt ami hasonlít a hazaihoz, stb, de senki sem fog veled kézenfogva elmenni és sorban állni, kitölteni a papírokat. Ezt mind tök egyedül kell végigcsinálnod.
Nekem nagyon sokat segített az, hogy elmondták: a rendőrségen a sorszámot 8.30-kor osztják, ha lekésted, akkor buktad a napot. Ezt meg azt vidd magaddal (fotó, útlevél, pénz), a kitöltött papírral elmész ebbe és ebbe a bankba, majd az időpontra vissza délután és ennyi... De senki nem jött velem, hogy segítsen papírt kitölteni, mert nem a kötelességük és felelősségük. Lakásbérlés, autóvásárlás, bankszámlanyitás mind így volt.
Az egy teljesen más világ volt, de a keresztanyám még anno gyerekként szökött át a vasfüggönyön. Ausztriában valami gyűjtőtáborba került, és alakulgatott a sorsa! Ma már nyugdíjas, anyanyelvi szinten beszél németül, és nincsenek anyagi gondjai, de ahogy már mondtam, az egy más világ volt!
Szerintem a mai világban legalább az alapvető dolgokat tudd elmondani ha kimész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!