Kezdőoldal » Utazás » Európa » Romániába megyünk, mikre kell...

Romániába megyünk, mikre kell jobban figyelni, határ hogy mködik?

Figyelt kérdés

Jövő hét végén Romániába megyünk, személyautóval. Azt tudom hogy a hatűr után kell venni Rovinetát. Meg közlekedni nem igen tudnak, szóval ezeket tudom.

Pénzt hol éri meg jobban váltani? Szállásunkat euróval kell fizetni, és eurónk is van, itthon váltsunk euróról lei-re, vagy kint? hogy járunk jobban? vagy keverjük bele a forintot is?

határon mit lehet átvinni, mit nem? mert eu tagok, tehát eu alapelvei vonatkoznak(áru, tőke, szolgáltatások, emberek), de nem schengeni övezet tagok, tehát határellenőrzés van, de vám nincs? tehát ha veszek kint olyat ami olcsó(pl. cukor, csak nem tudom milyen árban van) akkor behozhatok 100 kg-t is akár? Mert schengeni országból annyit hozok be, amennyit tudok.

meg ha vannak hasznos, jó dolgok amiket tudni kell, azt írjátok le légyszíves.

2013. júl. 6. 09:34
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Így van, határellenőrzés van, vám nincs. Jövedéki termékeket (alkohol, cigi) és egy-két speciális dolgot (pl. műkincs) kivéve bármit és bármennyit hozhatsz-vihetsz.

Azt nem tudom hol éri meg pénzt váltani.

2013. júl. 6. 11:23
 2/14 anonim válasza:
58%
Ezek szerint nem voltal meg ugy latom :) Most pontosan hova is mentek mert a magyar lakta teruleteneken komoly penz valtok vannak ugyanugy mint Magyarorszagon. A fekete roman ciganyokat kell kerulni mert atvernek ha az utszelen vagy piacokon akartok valtani. A szekely nep kulturalt nep vannak kozottuk is rossz emberek. A romantol viszont mindig tartsatok igenytelenek :)
2013. júl. 6. 14:44
 3/14 A kérdező kommentje:

Marosfőre megyünk, Gyergyószentmiklóstól délre 20 km kb.

Elég magyarlakta vidék.

Szerinted hol váltsunk, itthol vagy kint? szerintem odafele útra is kellene váltani egy 100euró értékben vagy inkább csak ott.

írásodból kiderül, te jártál már arra, még valami hasznos tanács esetleg?

2013. júl. 6. 15:01
 4/14 anonim ***** válasza:

Romaniaban erdemesebb lejre valtani, viszont ne a hatar kozeleben valts, mert ott rosszabb az arfolyam, hanem Kolozsvaron, Marosvasarhelyen (es ott is a belvarosban, ne pl allomas kornyeken). 1 euroert kb 4.4 lejt adnak, persze ez naponta ingadozik, 4.35 ... 4.45 kozt barmennyire szamithatsz.

Az hulyeseg hogy a romanok igenytelenek; a feher romanok ugyanolyan kulturaltak mint a magyarok. A ciganytol viszont tartani kell, barmilyen nyelvet is beszel.

2013. júl. 6. 20:42
 5/14 anonim ***** válasza:

Neked konkrétan euród van most? Mert akkor egyértelműen kint váltsd át egy olcsó pénzváltót keresve.

Ha Magyarországon akarsz eurót lejre váltani akkor azt először mindenképp forintra váltják és a forintot lejre. Technikailag akkor is így van, ha te beadod az eurót és kiadják a lej bankjegyeket rögtön. Emiatt a dupla váltás miatt szinte biztosan jobban jársz ha kint váltasz. Persze ehhez az is kell, hogy találj ott kint olcsó pénzváltót.

2013. júl. 7. 02:42
 6/14 A kérdező kommentje:

van forintom is meg euróm is.

egy kérdésem még lenne, a tankolás. Azt tudom csak nagy kutaknál tankoljunk. Van mol, lukoil, petrom, agip stb. ezeknél lehet bármikor? rendes benzinjük van, nem valami vizezett lötty?

2013. júl. 7. 10:20
 7/14 anonim ***** válasza:
ez a vizezett lotty dolog csak a 90-es evek elejen volt; manapsag barmely nagyobb kutnal rendes benzint adnak - petrom, rompetrol, omv, mol, lukoil stb... viszont minosegben eleg nagy kulonbsegek vannak; pl a lukoil a legolcsobb de ugyanakkor a legrosszabb; sokkal tobbet fog fogyasztani a kocsi. en rompetrol efix-et szoktam tankolni, idaig az tunt a legjobbnak.
2013. júl. 7. 11:37
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Vannak normális kutak, a főutak mentén viszonylag sűrűn, ezeknél elméletileg ugyanolyan a benzin mint bárhol Európában, elméletileg...

A kis "zugkutakat" tényleg kerülni kell!

Én kétszer voltam kint (Székelyföld, Fogaras), a tapasztalataimról röviden:

- a románok teljesen normálisak, segítőkészek, általában tudnak magyarul, de ha nem, akkor angolul elgagyognak, tehát nem kell tőlük félni.

- az utakról: az egy számjegyű főutak elsőosztályúak, még talán jobbak is mint nálunk, a két számjegyű átlagos, viszont a három számjegyű mellékutak sokszor járhatatlanok, és a GPS ezeket előszeretettel tervezi be! Erre vigyázzál, inkább érdeklődj a helyiektől, sokszor ajánlanak jobb utat mint a GPS! Hidd el, néha még hatalmas kerülők árán is érdemes a jobb úton menni, mert a földutak borzasztóak, pláne hosszútávon!

- a közlekedési kultúra siralmas, a kanyarban előzés bevett gyakorlat, én láttam olyat hegyi szerpentinen felfelé, hogy a szembejövőnek kellett lehúzódni a bukaresti Passat elől. Általában az előzéseket nagyon kicentizik, erre mindig számíts! Mostanában kiépültek kint is a kétsávos körforgalmak, ezekkel hatványozottan vigyázni kell, főleg Nagyváradnál életveszélyes amit ezekben művelnek! Mivel kevés a román autópálya (Erdélyben összesen kb. 30km van), a nemzetközi kamionos forgalom is jelentős, ami feltarthatja a sort, előzni pedig nem mindig egyszerű, például a Királyhágónál szinte lehetetlen. Szóval számolj hosszú menetidővel.

- Kis falukban is gyakori a trafipax, ezt a szembejövők korrektül jelzik villogással, de azért erre is figyelj, akit lekapnak, azt a következő kiállónál büntetik is!

- Rengeteg a lovaskocsi meg a háziállat, a székely parasztok (jó értelemben!) ezeket lazán kiterelik a főútra, függetlenül a forgalomtól, erre érdemes felkészülni.

- Szinte minden nagyobb városban rengetegen koldulnak (főként román cigányok), nem erőszakosak, de azért érdemes minden értéket elrakni és az autót bezárni! Ugyanez vonatkozik az útszéli pihenők mentén a gyümölcsárusokra is!

- A legtöbb helyen elfogadnak forintot is, érdemes erre rákérdezni (benzinkutaknál viszont nem!).

- Benzinkutakról még annyit, hogy a nemzetközi töltőállomások (OMW, Mol stb.) általában önkiszolgálók, de a román kutak, különösen a PETROM és ROMPETROL nem, ezeknél kifejezetten zokon veszik, ha lekapod a pisztolyt és magad töltesz! Ha ragaszkodsz az önkiszolgáláshoz, ezt előtte jelezni érdemes.

2013. júl. 7. 11:56
 9/14 A kérdező kommentje:

köszönöm a hasznos válaszokat.

igen a hosszú menetidővel számolunk, zala megyéből éjféli indulás, aztán délután odaérünk valamikor.

hárman megyünk, mindhármunknak van jogsija, szóval majd váltjuk egymást.

úgy őszintén, amikor először jártunk kétsávos körforgalomban magyarországon, itt is mindenki ment amerre tudott, szóval az nem lesz újdonság, hogy nem tudják használni a körforgalmat.

Az 1-es úton és azon a nyúlfarknyi autópályán le Aranyosgyéresig, onnan 15-ös, 13, 13A, 13B utak.

gps sem tervez rá a kis sokadrangú utakra szerencsére.(csak beállítás kérdése)

2013. júl. 7. 12:22
 10/14 anonim ***** válasza:
0%
Takard le a rendszámot mert különben nem sok marad az autódból...
2013. júl. 8. 10:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!