Kezdőoldal » Utazás » Európa » Él vagy élt innen valaki...

Él vagy élt innen valaki Németországban? Mesélnétek nekem?

Figyelt kérdés

A párommal Németországba szeretnénk kiköltözni.

Mind a ketten tudunk németül, bár lehetőségünk német emberekkel való beszélgetésre eddig nem nagyon volt.

Végzettségünk mind a kettőnknek felszolgáló.

Úgy gondoltuk, hogy olyan városba kéne költöznünk ami azért nem a legtávolabb van magyaro.-tól, közel van a tengerhez, és nem is nagy, de nem is kicsi.

Stralsund-ot néztük ki mint lehetséges város.

Igazából minden érdekelne, de legfőképp az,hogy milyen kilátásaink vannak így kint?

Mennyi pénzt kéne összegyűjtenünk ahhoz hogy megtudjunk élni kint amég nem találunk munkát, ismerősök nélkül?

Viszonylag egyáltalán van kereslet felszolgálókra, mennyi időn belül találnánk munkát?

(igazából én elmennék ruházati eladónak is, vagy mondjuk szoláriumba dolgozni, de gondolom ahhoz megint más végzettség kéne.)

Ha találunk munkát kb mennyit keresnénk?

Mennyi lehet ott egy kisebb lakás bérlése?

Hogy kéne ehhez elindulni? Csak fogjuk magunkat és menjünk?

Saját magyar rendszámú autónk meddig lehet kint?

Nekünk milyen papírokra van szükségünk a kint éléshez?

Ti akik kint éltek hogy érzitek magatokat?

2013. márc. 24. 13:06
 1/5 anonim ***** válasza:

Én csak ideiglenesen mentem oda dolgozni egy magyar céggel, de sajnos nem volt a legjobb.

Nekem a személyes tapasztalatom az hogy ott a német érezteti veled hogy te nem vagy német hanem magyar vagy és sajnos úgy állnak hozzá a dolgokhoz.

Az hogy tudtok németül kevés, mert én is tanultam de 1 hónapig szóhoz sem jutottam kint mert ott is vannak nyelvjárások, gyorsan beszélnek, maximum akkor kedvesek ha látják rajtad hogy csak turista vagy kint, és ők ezt észre is veszik.

Én azért nem mernék így vaktába belevágni, kint oké hogy jobb és 2 ezer eurot megkeresne egyedül 1 ember. Hogy abba a szakmába mennyit keresnél nem tudom, de mivel ott kommunikálnod kell az emberekkel nyilván vágnod kell a nyelvet. És szerintem 200-3000 ezer forint kezdőtőkétek legyen rá mielőtt kimentek oda, mert nem lesz egyszerű. Albérletek drágák kint, akár 800 euro is lehet mindennel együtt, utána meg éljél is ott meg, mert ott is magas árak vannak, de azok arányosan vannak a fizetéshez és talán maradna pénzetek. Hogy milyen papírok kellenek azt nem tudom pontosan mert nekem a munkáltatóm intézett mindent, és célszerű oda elenni egy bankba bankszámlát nyitni, mert a magyart vagy más külföldi bankszámlát nem nagyon csipázzák.

Szerintem ameddig nincs biztos lehetőségetek ne induljatok el, mert csak pénzkidobás lehet belőle, próbáljatok alaposan körülnézni az interneten mik a lehetőségek és ahhoz igazítani a dolgokat. És szerintem tengerez ne nagyon menjetek mert messze van Magyartól, és egyszerűbb lenne a cseh vagy osztrák határ közelében keresni valamit, mert onnan könnyebben haza lehet ám jönni. De szerintem Ausztriával is próbálkozzatok meg akár ideiglenesen is, igaz hogy eltér az ottani német nyelv persze de ha ott megtanultok mindent egész jól, és ott valamivel rendesebbek is az emberek, akkor már nem lehet nagyon vészes ha kimentek németbe.

meg szerintem kezdésnek próbáljatok egy kit élő ismerőssel beszélni, mert ő már csak tapasztaltabb és talán jobban is tudna segíteni minthogy vaktába menjetek ki.

Nekem ez a tapasztalatom és a véleményem.

2013. márc. 24. 13:59
 2/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a sok információt! :)
2013. márc. 24. 18:46
 3/5 anonim válasza:

Szia! Itt is sokminden hozzáállás kérdése, nekem pozitív tapasztalataim vannak, bár ez nem azt jelenti, hogy nem voltak negatív dolgok de mit érdekel? :) Az előző hsz-nak abban igaza volt, hogy általában éreztetik, hogy vendégek vagytok de ez itt is így lenne fordított esetben és nem kell arra gondolni, hogy megaláznak vagy hasonló azért nem kell megijedni :) nem harapnak ők, főleg ha jól melóztok hamar meg fognak szeretni titeket és tisztelni fognak ugyanúgy mint egymást. Én német cégnél dolgoztam egy magyar sem volt a közelemben amit nem is bántam soha. Alapból mindenki nyitott volt, megadták az esélyt, hogy bizonyítsam jó fej és jó munkaerő vagyok, mindent meg is tettem, hogy így legyen és nem volt semmi gond nagyon jók voltak a kollegák hamar befogadtak imádtam az egészet. A szakmátokkal szerintem kifejezetten megéri kimenni sok munkalehetőség van számotokra vendéglátósként.

A keresetnek inkább nézzetek utána ilyen német álláskeresőkön vagy a foglalkoztatási szolgálat honlapján:

[link]

itt akár munkát is kereshettek közvetítők nélkül és ez nagyon megbízható lap. Itt minden infót megtaláltok, fizetések munkarendek stb... Legjobb ha közvetlen német céghez mentek el dolgozni minden külsős segítség nélkül így senki nem veszi le a fizutokból a sápot és így nagyobb eséllyel kaptok német fizetést. Egy nagyvárosban vagy közepes városban talán nem kéne hetekig keresgélni bár ezzel kapcsolatban nincs még tapasztalatom.

A lakások azok elég drágák viszont, mondok egy konkrét példát: egy kis faluban laktam délnyugat Németországban ott volt egy paneltömb aminek a 3. emeleti panellakása kiadó volt mert a földszintben lévő üzletben a rakodás mindig hajnalban volt és ez zavarta a lakókat. Így került 300 euróba/ hónap gondolom rezsi nélkül. Bár ennél akadhatnak olcsóbbak városban.

Az elindulást azt úgy tervezném a helyetekben, hogy mindenáron kinnt is maradni tehát egy lapra mindent és addig menni amíg nem sikerül, bár ehhez kell egy biztos anyagi háttér. Az autó az jó, ha van anélkül nehéz lenne. A kinnt éléshez a papírokról kérdezzétek a Nagykövetséget írjatok e-mailt nagyon segítőkészek többször kértem tőlük hasonló infókat. De amit tudok az Eu-s TB kártya tuti kell régebben a dolgozáshoz útlevél is kellett bár már elvileg nem ezt nem tudom.

Az tuti, hogy odakinnt teljesen más és eszméletlen jó élni, melózni kell keményen de akkor szépen meg lehet lenni és amint összejön a kezdőm indulok is vissza! :)

2013. márc. 26. 13:15
 4/5 A kérdező kommentje:

Ezek nagyon jó infók!

Nagyon szépen köszönöm!

2013. márc. 26. 20:50
 5/5 anonim válasza:
utolsó vagyok eszembe jutott még valami! :) ez egy biztosabb megoldás: esetleg jelentkeztek mégis magyar kapcsolaton (közvetítőn) keresztül német állásra nagyon sok van (pl. expressz) ott ingyen szállás van szinte mindig és kb 800 eurót megkerestek. Ez azért jó, mert így nem kerül nektek pénzbe a kinntlét mármint a lakhatás és egyből van munkátok is. Kettőtöknek meg a 800+800 az már meg igen jó fizu odakinnt is. Közben munkaidőn kívül meg szépen keresgéltek nyugodtan. És ha pl nem is találtok rögtön vendéglátós melót ott a sok gyári meló tudom nem a legjobb de és? :D egyszerű és ennyi pénzért meg tök mindegy :D Ha így döntötök nagyon vigyázzatok mert sajna akadnak csalók is, de ki lehet általában szűrni ezeket. Pl lehet ezt már tudjátok de ha pénzt kérnek közvetítésért az már törvénysértés mert erre EUS törvény van, hogy senki nem kérhet egy vasat sem hogy kiközvetítsen Eu-ba csakis ingyen! a költségek mindig a munkaadót terheli! :) Nem is tudom miért nem ezt írtam először... NAh remélem tudtam segíteni, sok sikert és sztem menjetek minél hamarabb itthon csak az időtöket rabolják! :)
2013. márc. 28. 21:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!