Auschwitzba érdemes elmenni?
Figyelt kérdés
elég tapintatlan kérdés...
mennyire megrendítő?
2011. márc. 3. 17:36
1/6 anonim válasza:
Ha van rálehetőséged, igen. Megrendítő. Ilyen többé ne legyen!
2/6 anonim válasza:
Szerintem felesleges. Amit ott látsz az már csak egy rekonstrukció. Szinte semmi nem eredeti mert az oroszok lerombolták.
3/6 anonim válasza:
csak azért odautazni szerintem nem éri meg. Őszintén szólva engem nem fogott meg, Auschwitz I-ben megvannak a házak meg ilyesmik, de nincs tábor jellege, van pár kiállítás, stb. Birkenaut pedig felégették + lebombázták, ott pedig már nincs sokminden, csak a fabarakkok tégla kéménye meg pár víztároló, krematóriumok tégla alapja, tényleg csak össze-vissza repült romok. A táblákat elolvasni érdemes, de vizuális dolgokat a képekre és a szöveg alapján nagyjából a képzeletedre kell bízni. Számomra sokkal érdekesebb volt Mauthausen (Linz mellett, Ausztria). Viszont Auschwitz közelében ott van Krakkó, na az hangulatos város, a zsidó negyedben a piacon egy csomó világháborús tárgyat lehet venni, magyar képeslapokat is láttam ott meg egyéb (náci) katonai relikviákat. Azért morbid volt, hogy láthatóan zsidó árusok árulták a horogkeresztes botokat és mutogatták, hogy milyen minőségiek, néhányan magyarul is tudtak.
4/6 A kérdező kommentje:
köszi a választ.
kár :( a hangulata milyen volt?
Mathausenbe feltétlenül elmegyek
az a piac viszont, wow, mennyire drága? te vettél ott valamit?
2011. márc. 3. 23:40
5/6 anonim válasza:
hát Auschwitz I lényegében a város szélén van, laktanya-szerű az egész, rendezett téglaházak, szépen vágott gyep, murvás utcák, néhány szögesdrótos kerítés meghagyva, "Arbeit macht frei" kapu, kisebb krematórium-helyiségbe be lehet menni. A jellegzetes kapun kívül elég jellegtelen, tényleg mint egy tipikus hazai orosz laktanya, csak téglaházakkal. Néhány ilyen házba be lehet menni, a folyosókról nyíló szobákban kiállítások fennmaradt tárgyakkal, stb. Pl. van egy szoba, amiben üvegvitrinben pár száz, ezer pár cipő van meg ilyenek, használati tárgyak. Maga Auschwitz I viszonylag kis területű is. Innen ingyenes busz visz ki Birkenauba (Auschwitz II). Ez már jelentősen nagyobb, mára már kb. 50 méterre épült ki a falu mellette. Néhány ház erkélyéről pont rálátni. Nemrég hallottam, hogy az egyik ház padlásán egy csomó birkenaui emlékre találtak. Na mind1. Szóval ennél is a kapu a jellegzetes, ahol a vonat be-ki járt. A barakkokból csak a függőleges téglakémények maradtak, 3-4 barakkot rekonstruáltak össz-vissz, azokba be lehet menni. Ezen kívül ami még áll, azok a vizesblokkok, két sor WC-lyuk betonból, pár őrtorony is áll, a krematóriumok romokká bombázva és ennyi. Igazából annyiért éri meg elmenni, hogy elmondhasd és tudd, hogy jártál ott. Egy valamirevaló dokumentumfilm ezerszer érdekesebb a témáról. Hangulata egyáltalán nem ragadott meg, számomra közel sem volt olyan nagy hatással, mint Mauthausen (igaz az csak munkatábor volt). Mauthausen tábora egy domb tetején épült (!), alatta követlenül a falu. A tábor lakóit pedig a tábor melletti kőfejtőben dolgoztatták, ahova szintén le lehet menni. Döbbenetes mennyi követ termeltek ki és hány lépcsőn lehet lejutni. Mondjuk az tény, hogy Mauthausen nem ingyenes és kisebb is, mint Auschwitz, de érdekesebbnek találtam. Viszont Krakkóval együtt (meg Wieliczkával) érdemes Auschwitzba is elmenni, a piacot, amit említettem nem nevezném drágának, de mivel szűk kerettel mentem ki, ezért csak pár 1930-40-es évekbeli magyar képeslapot vettem meg pár apróságot. De ott tényleg volt minden, náci érdemrendek, botok, maszkok, sapkák.. elég furcsa volt. A zsidónegyed közepén. Krakkónak a hangulata viszont felejthetetlen, iszonyat szép és hangulatos város.
6/6 A kérdező kommentje:
húúú, nagyon szépen köszönöm a részletes leírást..nagyon érthetően leírtad.
igazából én a hangulat miatt mentem volna el, mert a dokumentumfilmekben bemutatva eléggé megfogott.azt gondoltam, h nem hasonlítható semmihez a hangulata, de ezek szerint nem olyan, nem nagy szám.
a piacon árult dolgok nagy része szerintem másolat, a neten is nagy biznisz a replika vaskeresztek, egyenruhák stb. árusítása. és a másolat is elég drága, de az eredeti cuccok szinte megfizethetetlenek.
mind1, nagyon köszi, Mathausenbe feltétlenül elmegyek a nyáron.
Köszi még 1x!
2011. márc. 4. 10:01
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!