Mit érdemes tudni az Egyesült Királysági “életről”?
Elég valószinű, hogy egy évet fogok szeptembertől eltölteni az Egyesült Királyságban, viszont még sosem voltam ott, így nem igazán tudom mire számítsak.
Hallottam olyat, hogy a kávét például cukor nélkül fogyasztják feketén, vagy hogy reggelire chipset esznek - ez mondjuk nem tudom mennyire igaz, - de vannak még egyéb ilyen apróságok, amiket érdemes tudnom? Aki esetleg magyarországról odaköltözött, milyen tapasztalatai vannak? Tényleg minden kis apróság jól jönne 😅
Illetve az ilyen fontosabb dolgok is, mint utazás (pl tömegközlekedés, stb) azok hogyan működnek? Ott is van országbérlet/regionális bérlet, vagy ott más rendszer van?
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat! 🥹🫶
Attól hogy Angliába költözöl, és átléped a határt, nem válsz angollá és nem fognak a szokásaid hirtelen angolossá válni :D Nyugodtan ugyanúgy ihatod a kávédat, vagy reggelizhetsz tojást.
Ilyen basic dolgok vannak egyébként hogy mondjuk a chips a sült krumplit jelenti és a crisps jelenti a magyar értelemben vett csipszet. Sok szó van aminek brit/amerikai angol megfelelője van. Néhány: (USA -Anglia - magyar)
Eggplant - Aubergine - padlizsán
Sidewalk - Pavement - járda
advice (ige) advise (főnév) - advise (ige) advice (főnév) -tanács/tanácsolni
biztosan van ezekre egy gyűjtemény, egyébként értik mindkettőt, de kevésbé veszik észre hogy külföldi vagy, ami jó pont lehet.
Kultúrálisan annyi hogy elég türelmes mindenki, például a buszoknál a felszálláskor sor áll és nem fellökdösik egymást mint itthon, de a boltban ha új kasszát nyitnak ott is berendeződnek az eredeti sorba, nem pedig mindenki fejvesztve rohan hogy első lehessen.
Közlekedésről annyit, hogy elég drága, legfőképpen a vonat. Sok helyen pedig sztrájkolnak gyakran, olyankor sok kimaradás van, ez ilyen 2-3 havonta 1 hétvégét jelent kb. Egyébként pedig pontosak a vonatok, de a buszos közlekedés sokkal olcsóbb, csak nem olyan szervezettek a helyközi járatok mint itthon, de aki keres az talál!
Ezek jutottak így hirtelen eszembe, a helyedben belépnék valami helyi csoportba Facebookon, ottt biztosan készségesen válaszolnak neked, bármilyen kérdésed is legyen.
Köszönöm a választ!
Egyébként nem, nem költözök oda, angollá sem válok, erasmus miatt fogok kimenni, önkéntes szolgálatot végzek - ezt azért szerettem volna tisztázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!