Mennyire kockázatos Csernobilba utazni?
Már egy ideje vonz a téma, ahogy maga Pripjat is.
Láttam hogy vannak hivatalos túracsoportokkal történő, ellenőrzött bejutásra lehetőség, azonban az érdekelne, hogy sugárzás szempontjából mennyire rizikós...
Találtam a napokban egy YouTube csatornát, melynek készitői folyamatosan beszöknek Csernobilba, egy panel lakást fel is újitanak (kifestenek, kitakaritanak) azonban, ezek után teljesen elmegy a józan eszük is. Gondolom a nézettségért... Beszöknek az erőmübe, csatornákba, és az egyik tagjuk aki szemmel láthatóan sem túl intelligens személy, még meg is fürdik párszor a radiaktiv vizelvezetőben az erőmü mögött, valamint védőfelszerelés nélkül úszik az erőmü alagsorában. Kivilágitják ledekkel az óriáskereket, valamint a szovjet jelképet az épület tetején, radioaktiv port nyalnak le az ujjaikról, stb... Hozzáteszem le is tartóztatták őket. Kiváncsi lennék milyen mellékhatásai lesznek számukra ennek a kis túrának. Magukat Stalkereknek nevezték egyébként.
Néhány alapvető szabályt betartva biztonságos a látogatás. A fő veszélyt a radioaktív porral való érintkezés jelenti - a túravezetők tudják, hol veszélyes ez.
Amúgy meg a 30 km-es zónában kéthetes váltásban élnek emberek és a 10 km-es zónában is vannak dolgozók, váltással együtt többszáz fő. Nem egy egyszeri látogatàstól lesz bajod.
Jómagam is stalker vagyok, megjártam a Zónát. A Kreosan fiúk tényleg bolondok, sok hülyeséget csinálnak, de igazán veszélyes dolgot nem. Ha elkapnak, jelenleg 10 dollár a bírság, és mivel ukránok, ennyi az összes. Ha külföldi lenne, kapna egy stampot az útlevélre hogy el kell hagynia az országot 5/10 nap múlva a 10 dolláros bírságon felül, de az se vészes.
Alapvetően élvezik amit csinálnak, a nézettség jön és jól el lehet rajta szórakozni, a videók nem kamuk (tényleg a Zónában vannak, nekem van ismerősöm aki személyesen ismeri SuperSus-t), az más kérdés, hogy jelentősen el van tulozva a radioaktivitas mértéke, amit szerintük ők elszenvednek, így azt érdemes fenntartásokkal kezelni / ignoralni, amikor megjegyzik hogy nagyon nagy a sugárzás :))
A valóságban a sugárzás meglepően kicsi, eltekintve egy két hotspottol (ahol tényleg magas) a Zóna 95%-ban normális / kicsit magasabb mint a normális. A Vörös-erdon keresztül haladó úton a legmagasabb mért érték 3,66 mikroS/h volt, a műszer hibáját beleszámítva nagyjából 10 mikroS/h, ami bár magas érték (normál 0,1-0,3), de 20 perc alatt át lehet kelni az erdőn és ez a max értek, ennél csak kisebbet mertünk máshol. Viszonyításképpen, egy repülőúton átlagosan 3-4 mikroS/h sugarterhelest kap az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!