Mennyire kockázatos Csernobilba utazni?
Már egy ideje vonz a téma, ahogy maga Pripjat is.
Láttam hogy vannak hivatalos túracsoportokkal történő, ellenőrzött bejutásra lehetőség, azonban az érdekelne, hogy sugárzás szempontjából mennyire rizikós...
Találtam a napokban egy YouTube csatornát, melynek készitői folyamatosan beszöknek Csernobilba, egy panel lakást fel is újitanak (kifestenek, kitakaritanak) azonban, ezek után teljesen elmegy a józan eszük is. Gondolom a nézettségért... Beszöknek az erőmübe, csatornákba, és az egyik tagjuk aki szemmel láthatóan sem túl intelligens személy, még meg is fürdik párszor a radiaktiv vizelvezetőben az erőmü mögött, valamint védőfelszerelés nélkül úszik az erőmü alagsorában. Kivilágitják ledekkel az óriáskereket, valamint a szovjet jelképet az épület tetején, radioaktiv port nyalnak le az ujjaikról, stb... Hozzáteszem le is tartóztatták őket. Kiváncsi lennék milyen mellékhatásai lesznek számukra ennek a kis túrának. Magukat Stalkereknek nevezték egyébként.
1.
Már pedig nem kamu. Legalábbis szerintem. Én is gondoltam erre, azonban ugyanazon a helyen a vízben 600, a vizes ruhán 400, az ásott földben 2500 röntgen volt a sugárzás a dosimeter szerint. Másrészt sok olyan vágatlan jelenet van, ahol látszik hogy valóban ott vannak. Mondom, fenn áll a lehetősége hogy tévedek. Azonban vitathatatlan tény, hogy ezzel a saját, és masok életét veszélyeztetik. 5-600 röntgentől nem hal meg pár héten belül, pár éven belül reálisabb. 15.000 röntgennél volt a várható halálozási idő 1-2 hét maximum.
600 röntgen akut dózis, kb 60% halálozási aránnyal. A 2500-nál, meg semmi esélyed. Az úszásos részek tuti kamuk.
Az utak környékén talaj felső rétegét kicserélték azóta + az utakat újraburkolták. Azóta a sugárzási szint alig magasabb a természetes háttérnél. Ezt on-line meg lehet nézni interneten: [link]
Semmilyen lényeges kockázattal nem jár a látogatás. Akár a 4-es blokk fölé emelt szarkofágot is megnézheted kívülről. Voltam már ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!