Hazaköltözés Amerikából?
Sziasztok, bizonytalan vagyok, hogy hazaköltözzek-e. Rövid előzmény:
-30 éves nő vagyok, fogorvos. Kijöttem Amerikába és már itt szakosodtam fogszabályozó szakorvosnak. Ezután váltottam pár munkahelyet, mindig egyre többet kerestem. Most ott tartok, hogy összegyűjtöttem annyi pénzt, hogy otthon praxist vegyek, építtessek egy házat és vadonatúj profi gépekkel berendezzem a házam. De akár itt is vehetnék házat, de az nem lenne vadonatúj, se nem olyan amilyet én szeretnék. Legalábbis abban a kategóriában ennyiért itt nem kapok olyan házat...
-a férjemmel a közeljövőben szeretnénk gyereket és ha ide születne amerikai állampolgár lenne ( egyébként már mi is azok vagyunk )
-elgondolkoztunk azon, hogy maradok még egy darabig amíg megszületik a kicsi és utána költözünk haza
-azonban hiányzik anyukám, sajnos így csak ritkán láthatom és ha otthon dolgoznék akkor magánpraxisban, sokkal "kényelmesebb munkahelyem" lenne. A saját magam főnöke lennék. Lehet, hogy harmadát keresném annak, mint itt, de igazából én ezért is jöttem ki, hogy pénzt és tapasztalatot gyűjtsek.
-otthon hitel felvétele nélkül építtethetnék egy házat+praxist de itt max házat tudnék venni praxisom nincs és egy darabig még nem is lenne
-viszont azon is gondolkodtunk, hogy végleg itt maradunk, mert tetszik az amerikai felfogás (bizonyos értelemben) és az is, hogy ilyen nagy az USA sok látnivaló van amihez az utazás sokkal olcsóbb így, hogy itt élünk.
Ti mit tennétek a helyemben?
Kedves kérdező; azt írtam, hogy otthon, nem azt, hogy itthon.
Csak mondom.
Csinálj, amit akarsz. Tökéletes amerikai vagy a reagálás alapján. Nem dicséretből mondom. Ennyi.
Szerintem ez egy nagy kamu kérdés.
Egy "komoly USA egzisztenciával" rendelkező fogorvos, nem egy tizenéves csitri szellemi szintjén kér tanácsot a gyíkon, aki azon siránkozik, hogy drága a repülőjegy, meg miből fog megélni amíg beindul a praxisa.
Igencsak sok sebből vérzik ez a mese...
*
"anyukám...kétlem, hogy kijönne középfokú nyelvtudás híján"
Mert az USA-ban bárkit is érdekelne, hogy Magyarországon hányadfokúnak értékelik anyád nyelvtudását?!
Amúgy ezt a "középfokú" szlenget itthon használják, így szerintem te még ki sem tetted a lábadat M.országról!
Ha szerettek utazni, azt amerikai fizetésből könnyebb.
Egyébként most épp a franciák/svájciak járnak ide fogat csináltatni, franciául érdemes tudni; bár nyilván az hogy jól beszélsz angolul, sokat segít.
Egyébként abba érdemes belegondolni, hogy ha saját praxisod van, akkor gyakorlatilag egy vállalkozásod van, annak minden nyűgével (könyvelés, reklám, alkalmazottak). Van akinek egyáltalán nem való ez a dolog, más meg pár év alatt eljut addig, hogy foglalkoztat 10 fogorvost, ő maga meg otthon malmozik.
14es valaszolo vagyok
Durham, NC?
En tobb mint 100 merfoldre lakom, Charlotte area
Ha mindkettőtöknek megvan az állampolgársága, akkor a gyerek miatt nem érdemes maradni, mert ő is meg fogja kapni, nem olyan egyszerűen, mintha kinn születne, de meg fogja kapni. Szerintem, ha van annyi pénzetek, hogy itthon nagyon jól megéljetek, de annyi nem, hogy ugyan-olyan színvonalon éljetek kinn, akkor gyertek vissza. Magyarországnak és Európának sok szempontból megvan a maga előnye az USAval szemben.
Mi a gyerek születése után tértünk vissza Európába (MAgyarországra azért nem) a család közelsége, és a családbarátabb munkatempó miatt. A kinti élet sok aspektusa nekünk is nagyon tetszett és nosztalgiával tekintünk vissza a kinn eltöltött évekre, de nem bántuk meg, hogy visszatértünk.
Sok pancsolo kisgyerek. Kimennek amerikaba, megszerzik az allampolgarsagot es nem tudjak mit akarnak.
Te most "felvagasbol" szerezted meg az usa allampolgarsagot, vagy...? Nagyon sok ember ugy erzem ezzel "felvag", hogy neki micsoda kivaltsaga van. Ha ugy sem akarsz ott elni akkor minek szerezted meg?
Ha usa allampolgar vagy, gondolom tudod, hogy oket megadoztatjak teljesen mindegy hogy a vilag melik orszagaban elnek. Ha vissza meszamerikaba, akkor koteles vagy az usa-nak az adodat bejelenteni, meg akkor is a 0-t kerestel. Viszont ha egy evben tobbet kerestel mint $100,000 (asszem most ez egy kicsit emelkedett) egy evben, akkor koteles vagy az adodat bejelenteni. Tovabba, ha a magyar bankba tobb mint $10,000 ertekben tartasz penzt, akkor minden evben az FBAR-t be kell jelenteni.
Ha lekapnak, mivel usa allampolgar vagy, ezert kerhetik a kiadatasodat a magyar allamtol (vegul is usa allampolgar vagy) es ado csalasert betesznek a huvosre, a penz buntetesrol nem is beszelve.
Mint usa allampolgar, gondolom ennek azert utana neztel az IRS oldalan, nem...? Vagy csak 30 eves naiv fejjel azt gondoltad az amerikai utlevel az valami status szimbolum amit beteszel az almariumba hogy a barataidnak felvagsz vele?
Mivel csak 30 eves vagy, ezert mar eleve nem dolgoztal annyit az usa-ba hogy valaha is nyugdijat kapj (felteve ha mint fogorvos re leszel egyaltalan utalva). Viszont ha veletlenul nyugdijhoz folyamodnal, akkor egybol kiderul, hogy nem jelentettel be az IRS-nek semmi fajta kulfoldi keresetet, se FBAR jelentest, es kesz. Nemcsak hogy nyugdijat nem kaszp, de gondolom tudod hogy az FBI-nak van BP-is egy szekhelye...
Ajanlom, hogy keresgess az IRS oldalan...
Bocs a sok irasi hibaert!
Es meg az is eszembe jutott, latvan a kerdesed, hogy te amerikaban elsz de magyar keyboard-ot hasznalsz? en is tudok ekezetes karaktereket bepotyogni, de joval tobb idobe tellik. ezert gondoltam vagy MO-rol irtad a kerdesed, vagy amerikaban valami oknal fogva, magyar billentyuzetet hasznalsz...?
hmmm.... erdekes
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!