A tesóm idén kapja meg az állampolgárságot USA-ban. Milyen esélye van a családnak, hogy utánamenjünk? A családtagok: a szüleink, valamint én + 2 fő. Vagyis öten. Azt olvastam, hogy egy amerikai állampolgár kiviheti a szüleit és a testvérét.
Utolsó: igen, kaphatsz zöldkártyát, de hogy milyen gyorsan, az attól függ, hogy hány éves vagy és házas vagy-e. Ha 21 évnél fiatalabb vagy és nem vagy házas, nincs külön várakozási idő, gyorsan megkaphatod a zöldkártyát. Ellenkező esetben (ha házas vagy és/vagy 21 évnél idősebb, akkor várnod kell éveket). Viszont a zöldkártya igényléshez kell, hogy apukád nyújtsa be érted a petitiont. Ez a legfontosabb. Ugyanis a zöldkártyát soha senki nem magának igényli, hanem valaki (az amerikai állampolgár) igényli meg. Ő ezáltal komoly anyagi felelősséget is vállal érted, így ha nem vagy jóban vele, lehet, hogy nem fogja elvállalni. Beszélj apukáddal. Ha benyújtja érted a kérelmet és 21 évet még nem töltötted be, akkor elvileg kaphatsz zöldkártyát elég gyorsan. Itt elolvashatod a részleteket: [link]
Itt írja azt, hogy "if the U.S. citizen’s unmarried, minor child is considered an immediate relative, does not need a visa number, and is eligible to receive an immigrant visa immediately. Otherwise, sons and daughters of U.S. citizens will be eligible for a visa when their priority date is listed on the Department of State’s Visa Bulletin". Magyarul ha 21 éves kor alatt vagy és nem vagy házas, soron kívül kaphatsz zöldkártyát. Ennek jelenlegi elbírálási ideje a website szerint kb. 5 hónap. Ha nem esel bele ebbe a kategóriába, akkor addig kell várnod, amíg sorra nem kerülsz. Minden service centernek más az elbírálási ideje (az, hogy hol bírálják el az ügyedet, azon múlik, hogy melyik államban él a kérvényező, jelen esetben az édesapád), de ahogy látom, az utolsó eseteket 2007-ben bírálták el, tehát pár évet biztos, hogy várnod kellene a zöldkártyára, ha házas vagy vagy 21-nél idősebb. Remélem ez segít valamit.
Utolsó előtti voltam.
szia, nekem él a családom fele az USA-ban.
Nagyon köszönöm a válaszodat! Nem vagyok már fiatal (36), de még nem alapítottam családot. Tkp. egy dolog tart vissza (és ez elég nyomós): cukorbeteg vagyok, ami gyógyíthatatlan, állandó gyógyszerezést igényel. Az amerikai eü. rendszer meg tök más, mint az itteni, így nagy gondot okozna. Ha nem lennék cuki, már léptem volna.
és még annyit, hogy az én apám nem vmi jó ember, és ezért nem is akarok vele kontaktálni.
de persze az lenne a normális, amit te írsz, csak nálunk, sajnos, ez nem így van.
még egyszer, köszönöm, amit írtál, nagyon kedves volt tőled. az biztos, hogy felhívtad a figyelmemet arra, hogy ha szeretnék menni, akkor gyorsan kell elindítani a dolgokat, mert hosszú a várakozási idő. az viszont jó lesz az élet megszervezésére...
szia, köszönöm a te válaszodat is.
igen, az USA-ban rengeteg a cukorbeteg, nem is a hátrányos megkülönböztetésre, hanem a költségekre gondoltam :) még itthon is sokba kerül (gyógyszer, csík, egészséges táplálkozás), hát még odakint. Meg hát maga az eü.-i ellátás (nyilván nem lenne biztosításom azonnal).
Apámmal, sajnos, nem tudok foglalkozni. Sokszor próbáltam, soha, még válaszra se méltatott. Csak egyszer hívott fel, amikor itt volt Mo.-n (nem is szólt nekem, hogy jön, itt volt 3 hétig, és az elutazása előtt egy nappal hívott). Csak azért telefonált kora reggel, mert szívességet akart kérni: intézzek el neki vmit délelőtt a jegyzőnél. Én meg mondtam, hogy sajnos, ez nem így megy, be kell mennem dolgozni. Ezen úgy megsértődött, hogy azóta se jelentkezett (összesen 3-szor találkoztam vele 6 éves korom óta).
Szóval, nem fogom többet keresni, és amúgy sem akarom, hogy az életem tőle függjön ilyen értelemben :) Bocsánat a személyes infókért, csak hát ez van...
Egyébként kb. 1 éve gondolok arra, hogy el kéne menni. Azon még nem agyaltam, miből is élnék kint... Vannak teljesen irreális, a valóságtól elrugaszkodott elképzeléseim, de azt nyilván nem lehetne. Lesz kb. 9 hónapom, hogy eldöntsem, mi legyen. Hogy inkább itt maradok, és itt veszek egy lakást, vagy elmegyek, és a világ másik végén telepedem le.
Ti különben merrefelé laktok, és mit csináltok? (Csak úgy nagyjából, ha nem akartok konkrétumot mondani.)
Kedves előző! Én vagyok az előtted író meg az azelőtti kommenteket is én írtam neked. Szóval ugyanaz a személy vagyok. :)
Az a probléma, hogy a zöldkártya egy privilege/előjog, ami azt jelenti, hogy alanyi jogon nem vagy rá jogosult. Az amerikai állampolgár, aki a szponzorod lesz, kulcsszereplő ebben, mert ha ő nem vállalja el a te szponzorálásodat, akkor nem vagy jogosult a zöldkártyára. Tehát hiába az apád, ő dönti el, hogy szponzorál-e vagy sem. Erre nem köteles, de megteheti, ha akarja. Ő rajta múlik minden. Én arra bíztatlak, hogy tényleg ne add fel, keresd meg telefonon vagy emailben, hátha segítene, hisz ez neki nem kerülne semmibe a gyakorlatban (ha te állnád az árát, ami olyan 1000 dollár felé tendál manapság). Vannak még csodák és nagy változások tapasztalatból mondom. Egy próbát megér, hogy beszélj vele erről. Amíg nem kérdezed meg, addig nem is tudhatod, hogy mit mondana.
Az eü. ellátást egyből meg lehet oldani a biztosítókon keresztül, szóval az nem lenne probléma. Itt egy napot sem kellene biztosítás nélkül töltened (azt nagyon sok amerikai sem tudná kifizetni). Szóval a betegséged miatt nem kell aggódnod. Nekem is vannak betegségeim, szültem is, rendszeresen járunk orvoshoz, mégsem kell sokat költeni. A gyógyszerek kb. olyan áron vannak, mint Mo-n, mert itt az ÁFA nagyon alacsony a magyarhoz képest. Szóval hadd nyugtassalak meg, hogy a félelmed alaptalan. :)
Én mindig költözöm, mert a férjem katona. Most a keleti parton élünk. Írhatsz nekem privátot, ha van több kérdésed a témával kapcsolatban.
de jó, hogy ezeket leírtad :) nagyon köszönöm! most még emésztem egy kicsit...
az az elvetemült gyerekes ötlet, amit írtam, hogy mit csinálnék odakint, pont a cukorbetegséggel kapcsolatos lenne. nagyon szívesen végeznék ilyen jellegű munkát (prevenció, betegoktatás, segítőhálózat), és az USA-ban ez sokkal fejlettebb, mint itt nálunk. tehát ez az egyik nagy motivációm :) lehet, hogy írok neked levelet, ha nem baj, és köszönöm, hogy felajánlottad :)
összeszedem a gondolataimat, mit is szeretnék kérdezni :)
Ha valakinek mar megvan a zoldkartyaja, az jogosult az allampolgarsagra. Ha hazassag reven kapott zoldkartyat, es meg mindig ugyanazzal a szemellyel van hazassagban, akkor 3 ev mulva allampolgar lehet. Minden mas esetben a zoldkartya megszerzeset kovetoen 5 evet kell varni ahhoz, hogy allampolgar lehessen az illeto. Persze vannak olyan feltetelei az allampolgarsagnak, hogy fizesd rendesen az adodat, ne kovess el semmi buntenyt, illetve, hogy ne tolts tul sok idot az orszagon kivul.
A szulok kozvetlen hozzatartozonak szamitanak, egy even belul megkaphatjak a zoldkartyat. Egyebkent ezt az oldalt nezd meg a varakozasi idore vonatkozoan:
Te a family-based kategoriaba tartozol. A testvereknek jelenleg 10 ev a varakozasi ido.
én vagyok az amcsiapás
:))) köszi. úristen, ez egyre komolyabban hangzik. komolyan, már nyirkos a tenyerem.
nem tudom, ti értitek-e ezt az érzést. biztos ti is átéltetek hasonlót, amikor először megfogant a fejetekben, hogy váltotok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!