Miután leszálltam a repülőről, mit kell csinálnom az amerikai repülőtereken? Milyen emberek, milyen kérdéseket fognak feltenni?
van a customs, az ugye megnézi, hogy hoztam-e vmi zöldséget,kaját,növényt meg ilyesmi.
aztán egy sima police officer aki alap kérdéseket tesz fel: pl. do you intend to work in the us? meg what's the purpose of your visit?
és ennyi? néha van olyan is, hogy félrehívnak embereket, nem? a national geographicba volt, az nekem olyan félelmetes:S
először az immigration officer-hez kell menni, minden más csak utána jön.
amikor kiemelnek a sorból, azaz hivatalos néven másodlagos átvizsgálásra visznek, annak oka van, ok nélkül senkit nem nyaggatnak. ha rendben vannak a dolgaid, akkor nem lesz gond. felteszik az alap kérdéseket, mint: miért jöttél? meddig maradsz? hol fogsz lakni? van-e anyagi fedezeted?
nem kell parázni, ha nincs mitől tartanod, akkor oké lesz minden.
"A repülőgépen adnak majd kettő papírt azt értelemszerűen ki kell tölteni"
Már nem kell kitölteni annak, aki ESTA-val utazik!
"A Vízummentességi Program keretében utazók számára megszűnik az I-94W formanyomtatvány
2010 nyarán az Amerikai Egyesült Államok Vám- és Határőrsége (CBP) a Vízummentességi Program keretében utazók részére az összes repülőtéren új eljárással helyettesíti és egyúttal megszünteti a papír alapú I-94W nyomtatvány használatát. 2010. nyár végére a Vízummentességi Program keretében utazók útlevelébe már nem tűzik bele az I-94W nyomtatványt, ehelyett az útlevélbe kerülő pecsétbe írják majd be az engedélyezett tartózkodási időtartamot."
Aki vízummal utazik, annak kell csak kitöltenie az I94 nevű nyomtatványt!
"másodlagos átvizsgálásra visznek, annak oka van, ok nélkül senkit nem nyaggatnak."
Ez nem így van. Most mentünk vissza az államokba egy külföldi konferenciáról, és az összes J-s, H-s és F-es vízumos kutatót elküldték másodlagos ellenőrzésre. Senki nem csinált semmit, mindenki az USAban él már évek óta. És mindent megkérdeztek: hol dolgozok, mivel foglalkozik az egyetemen, ki fizet, honnan van a pénz, hol lakok, mióta, kivel, hol voltam, kivel, találkoztam-e valakivel. A bostoni robbantás óta most megint, úgy tűnik, szigorítottak, mert arra explicite rákérdeztek, hogy jártam-e Bostonban.
"Már nem kell kitölteni annak, aki ESTA-val utazik! "
A 6o59B formot mindenkinek ki kell tölteni, még az USA állampolgárai számára is kötelező. [link]
Ha valaki nem ESTAval megy, hanem vízummal, akkor az I94et is ki kell töletni.
"Összeszeded a bőröndödet és mész a kijárat felé, nyilván a többiek után. A custom nem biztos, hogy belenéz a bőröndbe. Majd az immigration officer-nek leadod az útleveled"
Nem. Leszállsz a gépről. Keresztül haladsz az immigration check up-on. Itt megmutatod az útleveled, odadod a 6o59B formot, meg az összes papírt, amit magaddal hoztál. Ujjlenyomatot vesznek, lefényképeznek. Esetleg kérdéseket tehetnek fel az úttal kapcsolatban. Ha minden okés, akkor lepecsételik a 6o59B-t, az útleveled és visszaadják. Ezután mehetsz felvenni a csomagodat. Amikor a csomagoddal együtt mész kifelé, akkor egy officer elkéri a 6o59B-t, és eldönti, hogy elküld-e tételes csomag átvizsgálásra vagy a kijárat felé terel-e.
Összeségében azt mondom, hogyha minden okés. akkor nem kell izgulni, nem lesz baj. Nekem a legutóbbi félrehíváson kívül minden simán ment, de ott se volt különösebb probléma, csak az időmet húzták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!