A repülőjegyet előbb kell megvenni mint kitölteni az ESTA-t nem? Mert azt hallottam kéri a légitársaság nevét meg a járatszámot. Mi van akkor ha megveszem a jegyet de nem kapom meg az ESTA-t?
Én előbb csináltam az ESTA-t.
A légitársaságot és járatszámot kérdezi, de nem kötelező kitölteni.
Kérdezi a címet is, ahol lakni fogsz, de azt sem kötelező kitölteni.
Én mindkettőt kihagytam, mégis rögtön megkaptam az engedélyt. Szóval ezen ne aggódj, akár most rögtön is megcsinálhatod. (Meg van csillagozva, hogy mik a kötelező adatok.)
Megkérdezhetem amúgy, hogy mikorra tervezed az utazást?
Csak mert én is most megyek majd. :)
Köszönöm a választ!!
nem akarom túlaggódni csak annál több pénzről van szó , hogy ne érdekeljen ..
vagy Júniusban mennék , vagy Szeptemberben... attól függ , hogy a bátyámnak mikor van szabadsága mert vele mennék .. meg persze attól is függ , hogy mikor találok olcsóbban jegyet..
eddig American Airlines-t találtam 135 és 150 között.. szerintem nem rossz..
Biztos találnál szállást helyben is, de a reptéren ált. meg szokták kérni, hogy mutasd be a szoba foglalásodat... :s Nem tudom, hogy ezt mennyire veszik komolyan, sosem voltam még. De azért én mindenképp azt tanácsolnám, hogy itthon foglaljátok még le.
Ezeket a dolgokat lehet, hogy tudod, de azért mondom, mert nekem legalábbis új információ volt, mikor most kutattam:
- a kiírt árak (a legtöbb oldalon, és a szálloda honlapján mindig) nettó árak, tehát nincs rajta ÁFA, idegenforgalmi adó, stb. (A továbbiak alatt pl. azt értem, hogy ha olyan oldalon keresztül foglalsz, akkor lehet, hogy rátesznek 10%-ot, és azt azonnal le is veszik a számládról.) Tehát az összegnél figyelj oda, hogy még rá jön az adó, ami NY-ban valami 14,75% ÁFA ("room tax"), meg napi pár dollár idegenforgalmi adó, vagy valami ilyesmihez hasonlítható (amúgy az én foglalásomon occupancy tax-nak hívják, és 2 dollár/éj, meg van valami 1,5 dollár/éj "javits center fee".)
- fizetni általában csak ott helyben kell, előleget nem mindenhol kérnek, jutalék meg csak akkor van (akkor sem biztos), ha ilyen "közvetítő" oldalról foglalsz - viszont sok szállásnál bejelentkezésnél zárolnak a számládon egy bizonyos összeget ("deposit"), amit a kicsekkolásnál visszakapsz, kivéve, ha valami kárt teszel a szálloda tulajdonában, fogyasztasz a minibárból (ahol van), vagy ilyesmi
- Amerikában szobaár van, és nem személyre, tehát amit kiírnak egy szobához árat, azt fizeted akkor is, ha egyedül mész, akkor is, ha ketten. A leggazdaságosabb tehát nektek egy kétágyas szoba.
- Tudok ajánlani amúgy még hosteleket is, azok tényleg olcsók, és jó helyen is vannak, én végül hostel mellett döntöttem
- Amikor szállást választotok, legyen szempont azt is, hogy hol van. Hiába olcsóbb egy külvárosi szállás, ha utána az utazgatásra megy el a pénzetek és az időtök nagy része. Manhattan pl. nagyon jó metró szempontjából, de biztos más jó helyek is vannak.
- a legtöbb szálláson (hostelekben is) segítenek majd ott helyben a programjaitok megszervezésében, ha belépőjegy kell valahova, vagy bármi kérdés van. Sokszor saját reptéri shuttle-jük is van, ami valószínűleg olcsóbb, mint egy más társaságnál buszjegyet venni, de ennek érdemes utána nézni
- a legtöbb szállás esetében van egy időszak (ált. 24 órával a foglalt időpont előtt), amíg ingyen lemondhatod a szállást, ha pl. megbetegednétek, vagy valami miatt nem tudnátok mégsem utazni. Egyedül az esetleges jutalék az, amit ilyenkor nem kaptok vissza.
Egyelőre ennyi dolog jut eszembe. :)
Most tényleg nagyon benne vagyok a témában, mert több hónapos előkészület után végre ezen a héten megcsináltam a foglalásokat. :) Úgyhogy kérdezz nyugodtan, ha érdekel valami, hátha tudom a választ, illetve nekem is jól jöhet, ha felmerül valami, amire esetleg nem is gondoltam. :)
U.I.: átalakítót ne felejtsetek el beszerezni a konnektorokhoz. :)
Ja, még valami eszembe jutott, bár ez nem szállással kapcsolatos:
- Nézd meg a New York Pass-t, szerintem nagyon megéri!!
- Nézd meg a metróbérletek árát, pl. a hétnaposat, ha sokat akartok mászkálni, akkor ez is abszolút jó dolog.
Köszi a bőséges választ ... ez kedves...
az átalakítók eszembe sem jutottak volna az biztos.. gyanús hogy hiába vittem volna mobilt meg laptopot ...
Egyébként kb 2 hétre tervezem , de igazából nem tudom elég e ... ?!
2 hétre a szállás egy Hostel ben mennyibe fáj :D ? én is nézegetem neten de nem tűnik olcsóbbnak az összes többinél.. erre azért sajnálom a pénzt mert ott sem vagy egész nap ... inkább elkölteném minden másra ..
A közlekedés témában meg az autóbérlés felé hajlok nekem ezt ajánlották....
Örülök, hogy segíthettem akkor az átalakító-ötlettel. :) (Mert ugye amellett, hogy más a dugó kialakítása, még az sem mindegy, hogy náluk csak 110 V van)
New York-ra két hét szerintem bőven elég! (Nekem ott speciel csak négy teljes, és egy fél napom lesz. :() Kérdés, hogy mennyire akartok még onnan a környező városokba is átmászkálni? Washington D.C.-t ne hagyjátok ki, akár magatok mentek, akár szervezett tour-ral (csomó féle van, jó áron), az egy egynapos program, de nem feltétlenül kell ott aludni, mert belefér az utazás is.
Niagarát tervezitek? Azt már legalább kétnapos programnak szokták ajánlani, de akkor ugye oda is kell szállás, szóval ezt előre döntsétek el.
Én autóbérlést kifejezetten NY-ra nem tanácsolok, persze a ti döntésetek, csak úgy gondolom, hogy 1. nagyon jó New York tömegközlekedése, és szerintem olcsóbb is, mint autót bérelni (bár ezt őszintén szólva nem tudom biztosan), 2. azért külföldinek New Yorkban vezetni lehet, hogy félelmetes. :D Meg ugye a dugók...
De ezt tényleg mérlegeljétek, és döntsétek el ti. Én mindenesetre tömegközlekedem. :)
Milyen programokban gondolkodtok New Yorkban és környékén?
Jaa, a hostel kérdésre nem válaszoltam.
Igen, az lehet, hogy mivel ti ketten vagytok, ezért fejenként nem akkora különbség egy hostel, vagy egy kétágyas szoba. Én egyedül voltam, ezért nekem így sokkal gazdaságosabb volt. Nektek ezt ki kell számolni. De azért még így is azt gondolom, hogy egy központi hostel biztos drágább, mint egy központi inn vagy hotel...
Csomónak napi 100 dollár alatt van az ára, ami elég jónak számít. Én mindenképp azt mondom, hogy a hosteleket ellenőrizd le a google térképen is, és - még, ha autóbérlés mellett döntötök is - legyen szempont az, hogy közelben elérhető metróállomás legyen. Erre bármi miatt szükségetek lehet. A 24 órás recepció is jól jöhet, ha nem akarjátok esténként az órát nézni, nehogy kizárjanak a szállodából.
Itt van egy csomó hostel: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!