Az amerikaiak miért időben mérik a távolságot? Miért nem mérföldben számolnak? Pl. Azt mondják: másfél órányi autóútra van...
- Mondja Bátyám, mennyire van innen Csöcsösbüdös?
- Fertályórányira, édes fiam.
Nekem is rémlik ez sorozatból. De ha a távolságon vitáznak akkor a mérfölddel dobálóznak.
Ha meg az kell, hogy mennyi idő míg odaérnek, akkor meg az, hogy hány óra.
Tudok olyan utat mondani, hogy 100km, de az egyik járható 1 óra alatt, másik 100 km utszakasz meg 2 óra. Ez az ami nem mindegy.
Ez nem amerikai dolog, idehaza is használjuk.
Nem ugyanaz mondjuk 80 km autópályán, meg falvakon keresztül sima közúton. Általában az a fontos hogy mennyi idő megtenni az utat.
"Mi km-ben számolunk"
Most számolásról van szó, vagy távolság kontextustól való kifejezéséről? Mert hogy a km és idő nem áll egymással arányban.
Mi is mondjuk, hogy gyalog pár perc a bolt, nem azt mondjuk, hogy 265,5 méterre van. Persze itt is kifejezhetjük, hogy csak pár száz méter, pár kilométer.
Adott esetben sokkal pontosabb és fontosabb az utazással töltött idő. Én sem azt mondom, hogy haveromék 13,5 km-re laknak, hanem az számít, hogy autóval 20-30 perc forgalomtól függően. Miközben a 230 km-re lévő otthonom 2 óra pályán.
A munkahelyem 3 km-re van, ez
autóval 5-15 perc
tömegközlekedéssel 30-35 perc
gyalog 35-40 perc
Meg is kapom néha, hogy 5 percért nem éri meg autóba ülni. Hát nekem meg marhára nem mindegy, hogy napi 10 perc az utazás vagy 1-1,5 óra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!