Ezekben az esetekben hogy van az ESTA jogosultság?
Ha jól értem, az az alapállás, hogy magyar útlevéllel rendelkezők közül jelenleg csak az kaphat ESTÁ-t, aki Magyarországon született.
1, Szlovén-magyar, vagy horvát-magyar kettős állampolgár, Szlovéniában ill. Horvátországban született, rendelkezik magyar és a másik ország útlevelével, jelenleg Magyarországon él. Mind Szlovénia, mind Horvátország részt vesz az ESTA programban. Ha jól értem, ebben az esetben csak a szlovén/horvát útlevéllel igényelhet ESTÁ-t?
2, Magyarországon született magyar állampolgár szülők kiköltöztek Németországba dolgozni és élni, gyerekük ott született. Még senki sem kapta meg a német állampolgárságot, így csak magyar útlevélre jogosultak. Ebben az esetben a gyerek nem lesz jogosult az ESTÁ-ra, csak a szülők?
1. Igen, érdemesebb az “eredeti” állampolgárság szerinti útlevéllel megigényelni az ESTA-t.
2. Ebben nem vagyok biztos, de ha a gyerek Németországban született, akkor elvileg ő automatikusan német állampolgár (is), nem? Tehát ő a német útlevelével ugyanúgy jogosult az ESTA-ra.
1:
Köszi
2, Igen, van erre elvi lehetőség, de bizonyos korlátok között (pl. egyik szülő már 8 éve a gyerek születése előtt ott él). A kérdésem arra az esetre irányul, amikor senki sem német állampolgár még.
Lényegében azt szeretném tudni, hogy az USA abban az esetben nem adja meg a magyar állampolgárnak az ESTÁ-t, ha nem Magyarországon született, vagy akkor, ha nem ESTA jogosult államban született.
1. Igen
2. A második egy igen jó kérdés... Próba szerencse. $21 a kockázat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!