Kezdőoldal » Utazás » Észak-Amerika » Ezek a dolgok nem nyomasztóak...

Ezek a dolgok nem nyomasztóak az USA-ban?

Figyelt kérdés

Régóta nézegetem, hogy milyen lehet az élet az USA-ban, és nagyon sok nyomasztó dolgot olvastam. Egyrészt nyilván veszélyes hely, és megvannak a jogaid, de sokkal jobban kell koncentrálnod arra, hogy meg tudd védeni magadat, mint mondjuk az EU-ban. A másik rossz pont nálam a kiadások: adót kell fizetned azért, mert saját házad van valahol, illetve óriási biztosítási díjat, hogy ha valami bajod lenne, akkor ne hagyjanak meghalni téged egy kórházban. Ez nekem olyan érzésnek tűnik, mintha lenne egy kötél a nyakad körül. És ott a munka: kb 0 szabadságod van, és az a dicsőség, ha munkamániás vagy.

Értem én, hogy hatalmas lehetőségek vannak ott, de cserébe magadnak kell gondoskodnod mindenről, különben a rendszer bedarál téged. Én azt látom, hogy az USA a felső 5%-nak álomhely, az EU pedig a "középső" 50%-nak. Mit gondoltok?

2021. máj. 15. 12:46
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%

Az tevhit hogy az allam nem segit semmiben. A nagyon szegenyek kapnak egeszsegugyi ellatast(medicaid), kapnak kajat(food stamp), vannak akik lakhatasi tamogatast is kapnak(section 8). Az teny hogy ezekhez nagyon szegenynek kell lenni.

A korhazban nem hagynak meghalni. Ellatnak, de utana benyujtjak a szamlat. Ezert erdemes biztositast kotni mert ha draga kezelest kapsz vagy mutetet akkor azt evekig torlesztheted. A biztositasnal meg van egy maximum onresz, az felett a biztosito fizet, akkor is ha 100.000 dollar a szamla.

Igen, a haz utan adozni kell de az nem olyan veszesen sok, hacsak nem alapbol draga helyen laksz mint NYC, CA.

En nem csak adot hanem lakasbiztositast es hitelt is fizetek, a torlesztoreszletbe meg bele van kalkulalva minden. Ha csak az adot kellene fizetnem a haz utan akkor durvan 150 dollart fizetnek havonta. Ez nem sok penz mert 1-2 napi bered akkor is ha keveset keresel. Az ingatlanadobol fizetik az iskolat, tehat a gyerekeid ingyen tanulnak a kozepiskola vegeig, van kozvilagitas, elviszik a hazad elol a szemetet, zoldhulladekot, ujrahasznosithato dolgokat, az utat megjavitjak, karbantartjak,stb, tehat nem a semmire fizeted az adot.

A munkahely meg vagy ad szabadsagot vagy nem, de most oszinten, Magyarorszagon hany kisvallalkozo ad fizetett szabadsagot? Csak a nagyobb cegek adnak meg a kozalkalmazottak kapnak szabadsagot. En tobb kisvallalkozonak is dolgoztam regen Magyarorszagon es meg 8 orara sem akart bejelenteni, nemhogy fizetne barmit is a munkaberen felul.

Amerikaban adnak a nagy cegek kezdesnek 2 het fizetett szabadsagot. Egyik ismerosom most vett ki kb 8 het fizetett szabadsagot, de o mar evek ota 1 cegnel dolgozik.

En kisvallalkozonak dolgozom, iden azt mondta fizet nekem 1 het szabadsagot. Kesobb szavanfogom es kiveszem az 1 hetet ev vege elott. :)

2021. máj. 16. 00:38
 12/13 anonim ***** válasza:
71%

Hát azért Magyarországon a törvény előírja a szabit, ami nekem pl 9 hét. Szerintem azok vannak kevesebben akik nem kapják meg. Tudom, ilyen is van sajnos, de nem ez az általános.

Ingatlanadó: kb 5 perc lett volna rákeresni mi is a helyzet. Ingatlanadó (valójában SZJA) van eladáskor. Viszont létezik telekadó, építményadó és kommunális adó, de ezek önkormányzatonként eltérnek, van ahol van, van ahol nincs. Nálunk pl csak kommunális adó van (vagyis van építményadó is, de ha lakásról van szó és a tulaj magánszemély, akkor nem kell fizetni), ami kemény 16-25e/év, mérettől függően.

2021. máj. 16. 08:09
 13/13 anonim ***** válasza:

Kerdezo, te olyan mertekben nem vagy tisztaban a magyar adoterhekkel, hogy az elkepeszto.

Csak egy par pelda:

Te peldaul 27%-os adot fizetsz ha veszel egy par zoknit. En 9%-ot, de aki pl. Oregonban lakik, az 0%-ot. Viszont az OSSZES elelmiszer 0%-os ado - te LEGALABB 5%-ot fizetsz MINDEN elelmiszerert, bizonyos esetekben tobbet.

A te TB jarulekod 18,5 % a fizetesedbol, plusz fizetsz a doktornak halapenzt. Egy szuleskor a terhesgondozastol kezdve a szulesig legalabb 200ezer, es kirohog a korhaz, a szuleszno, meg a noverke, ha kevesebbet adsz.

Az en TB jarulekom (magan egeszsegbiztositas) ketnapi fizetesem (mert en a platina-t, a legmagasabbat fizetem, mert igy dontottem). De lehetne felnapi fizetesem is a biztositasom ara. Nincs halapenz, lecsuknak, ha megprobalkozol vele. Onresz van, az en esetemben evi max. 3ezer (de van, akinek 8 vagy 10ezer, de ez mindenkinek a sajat dontese)

A korhazakrol annyit, hogy itt vannak "free clinic"-ok, ahol teljes koruen ellatnak, bizonyos feltetelek eseten (ne gondold, hogy itt szokas csalni, es a Mr. Gazdag az ingyenkorhazat veszi igenybe).

Te a havi fizetesed hany %-at fizeted jovedelemadokent? Es mennyi kedvezmenyt kapsz 3 eltartott szemely eseten? Tavaly en 24ezer dollar kedvezmenyt kaptam csak azert, mert hazas vagyok, a gyerekek utan meg le sem irom, mert meg a vegen szivinfarktust kapsz.

Most, hogy a benzin ara felfele kuszik, es en egy "draga" allamban elek, igy a benzinert 324 Ft-nak megfelelo osszeget fizetek literenkent, de ugyanez Texasban vagy Arizonaban csak 250 korul van.

Szabadsag? Nekem 4 hetem van evente, es nem allami cegnel dolgozom.

Szerintem az a kotel, amirol irsz, hogy a nyakad korul van, az valoban ott van, amig Magyarorszagon elsz. Lehuz, es alacsony szinten tart.

En peldaul ezert hagytam el Magyarorszagot.

Itt egy kis olvasnivalo neked, a magyarorszagi adokrol, csak, hogy tanulj egy kicsit.

[link]

2021. máj. 17. 03:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!