Hol tudok pontos információt szerezni a szükséges dokumentumokról külföldre költözés előtt?
1-es, azért az tényleg nem úgy működik, hogy külföldre költözés előtt csak úgy felülsz a gépre és mész... Pl. a NAV-nál ki kell jelentkezni a TB alól, szoktak mindenféle diplomát kérni hiteles másolattal, stb.
Sajnos én sem tudom pontosan, mi szükségesek - de az adott ország nagykövetségén biztosan tudnak tájékoztatni ügyfélfogadás alatt.
A nagykövetségeken szokott lenni ügyfélfogadás, abban az időben biztosan tudsz felvilágosítást kérni. Azért nagyon ne "bízd el magad"(bocs, de nem tudom méásképp írni :-) ), mert lehet, itthon valamit nem mondanak, de kint majd kiderül: mégiscsak kellett volna.
Amit én biztosra tudok: ha házasodni készülsz valakivel, akkor a születési anyakönyvi kivonat mindenképpen kell, hiteles másolattal. (4-es)
Hollandiarol tudok nyilatkozni, de mivel uniós ország, esélyes hogy a többinél is ugyanez kell:
-3 nyelvu anyakönyvi kivonat -kb 2000ft ért kérsz egy újat az anyakönyvi hivatalban, az már 3 nyelvű lesz, így megsporolod a hiteles fordítást
-családi állapot igazolás - ezt az okmanyirodaban adják, annyi szerepel rajta, hogy házas vagy e vagy sem, ez nem lehet 3 hónapnál régebbi
-az anyakönyvi kivonatot és a csaladi állapot igazolást apostille pecséttel hitelesittetni kell, anélkül nem fogadják el
-személyi igazolvány vagy útlevél
-nem tudom hogy akarsz költözni: ha valakihez mész, akkor az a személy veled kell hogy menjen a polgármesteri hivatalba, hogy igazolja, nála laksz és anyagilag is felelősséget vállal érted - nem tudom, hogy ez átlag emberre vonatkozik e, én a volegenyemhez költöztem anno, kun így kellett.
Amúgy adott ország magyar nagykovetsegenek weboldalan fel van tüntetve, hogy mi szükséges
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!