A tanulmányaitok befejezése után ki akartok vándorolni innen?
Aki szerint keressen kevesebbet, aki ingyen végezte el az egyetemet, az arra szólít fel, hogy mazochista legyek.
Mérnöki kezdő fizu első 5 évben nem elég arra, hogy saját életet kezdjen valaki itthon, nem elég arra, hogy gyereket vállaljon, nem elég arra, hogy az értelmiségből legyen több itthon és ne a 4 általános cigányból.
Szörnyű látni ezeket a hozzászólásokat. Mindenki csak a pénzről ír, hogy mennyivel többet lehet külföldön keresni. Az emberi oldaláról senki sem beszél. Arról hogy hogy fogod magad érezni, ha nincs akihez az anyanyelveden szólj? Sőt, nincs ott a családod, nincs senkid az égvilágon, egyedül vagy mint a kisujjad. Hogy fogod érezni magad egy idegen közegben, ahol mások a szokások, más a nyelv, eleinte akármilyen magas szinten beszél az ember egy nyelvet bizony gondot jelent a kommunikáció, egy nyelven sem olyan mint a saját anyanyelvén.
Másik lehetőség elve családdal mész ki. Szerinted a gyereked nek milyen lesz beilleszkedni egy másik közegbe, ahol egy számára idegen nyelvet beszélnek? Milyen tanuló lesz egy olyan iskolában, ahol nem az anyanyelvén tanítják? Mekkora hátrányban lesz az anyanyelvűekhez képes? 8Kérdezzetek meg pár Romániában élő magyar mit nem adnának/adtak volna hogy az anyanyelvükön tanulhassanak)
Másik lehetőség, ott tervezel családot, ottani férjet/feleséget választasz. Milyen érzés lesz neked ha a gyereked nem is beszéli a te anyanyelved, ha töri a magyart? Ha az unokád már meg se fog tudni szólalni magyarul?
Szerintem ezeket is végig kell az embernek gondolnia mielőtt külföldre megy. Mert pénzből élünk, de nem a pénzért élünk.
Egy 23 éves, magát liberálisnak valló építész hallgató, aki külföldön 3x annyit kereshetne mint itthon, mégse ott képzeli el az életét.
"Arról hogy hogy fogod magad érezni, ha nincs akihez az anyanyelveden szólj?"
Én még nem tudtam olyan helyre menni, hogy ott ne lettek volna már magyarok...
A munkánk miatt a családommal, meg felnőttként már nélkülük is éltünk fejlettebb és fejletlenebb részein is a világnak. Eszemben sem lenne végleg elmenni.
A fejletlen részek azért jók, mert ha a jó állásoddal mégy oda, akkor úgy élhetsz, mint egy király, ahogy mondják. Na de, ki akar király lenni egy szemétdombon? Nem sokra megy vele az ember.
A fejlettebb országokban, ahol pedig magas az életszínvonal, ott az a helyzet, hogy akinek itthon is majd felkopik az álla az ott se fog sokkal jobban élni, csak többet bevállal. Nézz rá a kint takarítókra, mosogatókra. Csoportosan élnek valami gagyi környéken albérletben, páronként egy szoba, évente egyszer tudnak hazajönni a családhoz, mert vagy szabadságuk nincs, vagy pénz a repülőjegyre, akkor aztán rohannak fogorvoshoz, nőgyógyászhoz, fodrászhoz gyorsan, mert kint nem bírják kifizetni.
Ha jó melód van, akkor meg szintén mindegy, hogy itt vagy, vagy ott. De leginkább a családalapításkor jön ki, hogy itthon itt van anya, apa, nagymama, nagynéni, régi ismerős, kint meg nincs életed, mert nem tudod kire bízni a gyereket, semmi segítséged...
Nekem nagyon sok ismerősöm ment ki Európán belül ide-oda. A legtöbben hazajöttek, vagy jönnének. Három boldog kint, ebből kettő külföldivel házasodott, egynél nincs gyerek, ahol van, az a szülőket is kivette. A harmadik egy magyar pár, ők vállalkozást csináltak külföldön, jönnének haza, de azt nem tudják hozni és iszonyat sok pénzük van belőle, ezért maradnak, de jobban szeretnének itthon lenni, főleg mivel jön a gyerek. Egyszer hazajöttek, nem volt igény arra amit csináltak, szarul éltek, visszamentek. Nekik meg lenne pénzük folyton itthon lenni, szeretnek is nagyon jönni, csak idejük nincs.
Van persze olyan, aki multi-kulti típus és bejön neki a külföldi élet, bárhol megtalálja a helyét a világban, de a nagyrésze a kint lévőknek nem sokkal boldogabb.
De talán a legszarabb azoknak, akik kulimunkára mentek ki, aztán ugyanolyan szarul élnek, mint itthon, sőt még talán szarabbul, csak úgy vannak vele, hogy Londonból posztolni legalább menő..
Én már előtte kimentem és levelezőn tanultam. Diplomaszerzés után 1 héttel már a szakmámban dolgoztam, 4xx annyi fizuért,mint otthon.
Nem ez az egyetlen megoldás,lehet otthon "harcolni és kitartani" és várni a csodát, de az a te életedet nem viszi előrébb. A kivándorlás nem oldja meg az ország problémáját,csak ront rajta. De amíg a politikusaink ezt nem látják be,én ugyan haza nem megyek.
29-es újra:
Nincs az anyanyelveden szólni ember? Kb hetente van magyar buli vagy összeröffenés a környéken,annyi a magyar itt....
Amúgy meg az ember törje magát,tanulja meg az ország nyelvét és láss csodát,lesznek barátaid! Nem leszel magányos és jól fognak a napjaid telni. Mert nem csak bérmunkás lehetsz aki egy zsúfolt szálláson másik 15 emberrel lakik,hanem rendesen dolgozó és beilleszkedő polgár,akinek vannak barátai,hobbija és normális élete. Igen,a család hiányzik,de ha Mo-on belül költöztem volna nagyvárosba,a jobb kereset reményében,akkor sem mennék sűrűbben haza,mint most. Mert ebből a fizuból telik spórolni,jól élni és annyi pénzem mindig van,hogy 1,5-2 havonta 4-5 napot otthon tölthessek.
Aztán lehet most ezen gondolkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!