17 éves vagyok és mivel még nem töltöttem be a 18-at így nem tudom, hogy most milyen szülői nyilatkozat kell, hogy el engedjenek Görögországba (szülők nélkül)?
"Kiskorúak beutazása törvényes képviselő nélkül
Felhívjuk a kiskorú gyermekekkel utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy amennyiben a gyermek szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében utazik, a görög hatóságok - elsősorban a kiléptetésnél - kérhetik a szülők, illetve a jelen nem lévő szülő írásos hozzájárulását az utazáshoz (elvált szülők esetében a bírósági igazolást a törvényes képviselő személyére vonatkozóan, illetve szükség esetén a gyámságot igazoló dokumentumokat). Légi úton történő beléptetésnél jellemzően nincs külön ellenőrzés, azonban akik közúton érkeznek, már a belépésnél számíthatnak arra, hogy a határon kérik tőlük a fent említett dokumentumokat.
A hozzájáruló nyilatkozat alakiságára vonatkozóan nincsenek ugyan formai követelmények, illetve erre a célra nincs hivatalos formanyomtatvány, azonban elsősorban az életvitelszerűen Görögországban élő családok esetében, különös tekintettel azokra a családokra ahol az egyik szülő görög állampolgár, a kiléptetésnél a hatóságok - amennyiben úgy ítélik meg – akár közjegyző/ügyvéd/konzulátus által hitelesített dokumentumot is megkövetelhetnek. A turistaként az országba érkező kiskorúak esetében általában a jelen nem lévő szülő/szülők szimpla írásos nyilatkozata is elegendő."
Ha repülővel mész, akkor 99,999% hogy senki sem fogja elkérni, mivel Schengenen belül maradsz.
De ha el is kérik, akkor elég egy sima nyilatkozat mindkét szülőtől, két tanúval aláírva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!