Hogy utazd körbe a földet?
A kérdés az lenne hogy pontosan mire lenne szükség a föld körbeutazásához?
Gondolok itt mindenre oltásokra és a legminimalisább felszerelésre.
Ez a felszerelés maximum egy hátizsák legyen, és egy kalkulácíót is kérnék arról hogy kb mennyi lenne ha minél kevesebb ponton kéne repűlőt használni.
Az esetlegesen útközben felmerülő problémák is érdekelnek.
Meg hogy mire kell figyelni hogy el lehessen kerülniőket.
(Ha van kiegészítő kérdés, részletekre. Szívesen válaszolok.)
Nyilván én is tudok pár dolgot ezzel kapcsolatban, de több szem többet lát elvén kitudja ki tud valami újat mondani.
Engem meg a ezombati lottoszamok erdekelnek. Tudod?
Milyen problemak? Azt sem tudjuk hogy fiu vagy vagy lany mert elobbi esetben lehet akar prosztatagyulladas is mig utobbi esetben petefeszek gyulladas.
Kb 30-40 milio ft.
2.nak Fiu
Ne legyetek már ilyen kishitűek.
Már egy tucatnyian megcsinálták.
Volt aki kb pénz nélkül.
Ha már csak egy értelmes választ adnátok.
Vagy ha valaki azt mondja nem lehet akkor kérem indokolja már meg az okokat.
Mert már ebből több származna mint az eddigi 3 válaszból összesen.
az ilyen világ körbeutazások nagyjából két féle képpen működhetnek. vagy neked/családodnak van elég pénze, hogy szabadságra menj és finanszírozd az utazgatást, vagy dolgozol közben és abból tartod fenn magad.
csillagtúra jelleggel is "körbe" lehet utazni a világot. egy helyen élsz és dolgozol, de 1-1 hétvégére, vagy 1-2 hetes szabadságokra mész el egy-egy helyre, ahonnan mindig visszajössz ide élni és dolgozni a hétköznapokban. ha az utazás fontosabb és rugamasabb vagy, akkor költséghatékonyabb lehet, ha nem kell mindig visszatérned egy helyre és onnan újraindulni mindig, hanem tudsz "kőrtúra" jellegegl egyik helyről a másikra tovább utazni, hiszen így lesz valódi kőrutazás. költséghatékonyabb is, ha nem kell mindenhonnan visszautaznod és a következő helyhez nem egy állandó kiinduló pontból kell mindig menned, hanem tudsz közvetlenül tovább utazni. (ezt persze az is befolyásolhatja, hogy honnan vannak kedvező áron járatok).
a legtöbb hátizsákos utazó, akiket ismerek, teremt egy induló tőkét, amiből bele tud vágni és némi vésztartalékot a váratlan dolgokra. de főleg az lehet a kulcs, hogy menet közben is tudnak helytől függetlenül dolgozni. visznek magukkal laptopot és azon tudnak bárhonnan dolgozni. vagy a munkahelyük támogatja a home office-t és hogy mindig változó helyről műveljék azt, vagy még inkább szabadúszók, digitális nomádok.
egyre többen könyvet írnak, előadásokat tartanak, különféle online és offline tanfolyamokat szerveznek, hogy abból passzív bevételt termeljenek, amiből újbóli munka befektetés nélkül is van bevételük.
a másik, fapadosabb lehetőség, hogy utazás közben helyben minden lehetőséget megragadnak és bármilyen munkát elvállalnak akár pénzért, akár bartereznek szállásért, élelemért cserébe mosogatnak, takarítanak, vagy amilyen munkát épp el tudnak vállalni, stb.
ha érdekel a téma, akkor szerintem érdemes elolvasni Vigh Bori: Hogyan menjünk világgá című könyvét. nem feltétlenül világirodalmi szintű alkotás, de szerintem elég jól összeszedett könyv a témáról és a saját tapasztalatain keresztül alaposan körüljárja az általad feltett kérdéseket. mesél arról is, hogyan készítette elő az utatzásokat (pl. amire távollétében nincs szüksége itthon, azt felesleges tárolás helyett, inkább eladta, így több tartaléka volt). a backpacker.hu blogján belekóstolhatsz, hogyan ír.
(mások is írtak hasonló könyveket, lehetnek jobbak, vagy mások is, én ebben a témában csak az ő könyvét olvastam, mivel a blogját már ismertem korábbról, meg több előadását is hallottam a témában).
volt egy bringás házaspár (talán 360bringa.hu ?), akik még a tételes költségvetésüket is közzétették róla, hogy hol mire mennyit költöttek, de most még az oldalukat se találom sajnos. (azt nem tudom, hogy könyvet adtak-e ki, előadásukat nekik is hallottam már, blogot és cikkeket biztosan írtak).
nyilván sokat számítanak az igényeid, terveid, életmódod. ha elalszol egy bokorban, sátorban, vagy tömegszálláson is, akkor jóval olcssóban kijöhetsz - és nagyobb veszélyeknek is vagy kitéve, akár betegségekről, akár lopásról van szó.
ha csak szállodában vagy hajlanó lakni, akkor más fajta rizikókkal kell számolnod és talán kevesebbel is, viszont jóval drágább is ez a megoldás.
az utazással is ez a helyzet. repjegyeket ki lehet fogni olcsón is, de stoppolással akár jóval olcsóbban is kijöhetsz, viszont a kockázatok is nagyobbak, amit nem biztos, hogy mindenkinek és mindenhol érdemes bevállalnia.
hogy mit érdemes vinned, az is az igényeidtől és a költség keretedtől függ. ismerek olyat, aki 3-4 váltás fehérneművel és ruhával él. a kisebb poggyász előnyei érdekében inkább naponta mos. más meg inkább cipeli a szennyest, hogy ritkában kelljen mosnia. ki hogyan éli az életét és kinek mi a fontos. lehet ezekben tanácsokat adni, de a saját igényeidet és ruggalmasságodat úgyis neked kell kitapasztalni az éles helyzetekben. lehet, hogy valaki szerint x holmi felesleges, de neked jöhet baromi jól, vagy egyszerűen igényelheted a használatát, bárki bármit mond. és lehet valami létszükséglet valaki másnak, ha te mindig feleslegesen cipeled magaddal.
ha technikával utazol, akkor fokozottan igaz ez. kell-e rendes nagy fényképezőgép, vagy elég egy kis kompakt gép, vagy akció kamera? szükséges a laptop, vagy elég egy telefon? megéri-e a drágább gép/márka, vagy egy olcsóval is beéred, azt legalább kevésbé akarják ellopni, vagy ha megtörténik, akkor könnyebben pótolhattó? nagy kérdések és egyénenként eltérnek a rájuk adott válaszok.
az útvonalat érdemes előre megtervezni és utánanézni, hogy milyen oltások, engedélyek, egyebek kellenek. most világjárvány idején pláne érdemes nagyon alaposan és rendszeresen követni, hogy merre mik a járványügyi előírások, mert van ahol súlyosan birságolják, ha nem hordasz maszkot, sok helyre meg be se engednek, vagy csak sok és drága teszttel, stb.
a helyi nyelvekből sem árt felkészülni legalább egy alap szókinccsel, vagy szótárral, hogy legalább mutogatva boldogulj, mert Magyarországon se nagyon beszélnek nyelveket, főleg vidéken, de a nagyvilágban pláne belefuthatsz olyanokba, hogy még sokmillliós világváros nemzetközi repterén is csak egyes pultoknál beszélnek angolul és mindenhol máshol csak addig jutnak, hogy mutogatnak, melyik pulthoz menj. és akkor az eldugott kis falvakról ne is beszéljünk.
a helyi kultúrát, szokásokat is érdemes legalább nagy vonalakban ismerni, különösen, hogy hol mit néznek rossz szemmel. templomban zárt ruha, sapka le. zsinagógában sapka fel, férfiak és nők sok helyen nem keveredhetnek. a politikát, bizonyos vallásokat és ezek jeképeit is sok helyen nem szeretik, van ahol bizonyos országokat és ezek zászlait sem. sőt olyan ország is van, ahol nem díjazzák, ha bizonyos másik országban jártál előttük (pl. arab országok előtt Izraelben vagy USA-ban járni, vagy fordítva, de az Orosz-Ukrán és Kína-USA konfliktusok is egyre barátságtalanabbak, ott sem biztos, hogy jó ajánlólevél az ilyen háttér). ha bele van pecsételve az útleveledbe, akkor lehet, hogy érdemes lehet bizonyos utazások előtt útlevelet cseréltetni, hogy elkerüld a konfliktust.
Árpi meg Zita a 360fokbringa-től hiteles.Nekik is megjelent könyvük az utazasikrol...nem is egy,eloadasokat is tartanak stb stb.....
Ehhez kepest Vigh Bori egy vicc,egy utolsó bohóc,aki még mindig ennek az ócska "hogyan menjünk világgá" című könyvének a hype-jából él.....voltam egyszer egy elóadásán is,borzasztó volt....még hallgatni is fájt azt a nyöszörgést amit ott csinalt.....sokszor olyan érdektelen dolgokat mesélt ráadásul olyan összefüggéstelenül,hogy az nevetséges.El is tünt már azóta a süllyesztőben a hölgy,a blogjában sincs már semmi ertelmes bejegyzes.....
#8 köszi, ők voltak azok, akiket emlegettem. mondjuk ahogy nézem az ő oldaluk se frissül, mióta kiadták a könyvüket.
szerintem nem érdemes senkit szidni, kritizálni. akinél talál maga számára hasznos dolgot az ember hasznosítsa, akinél nem, azzal meg nem érdemes foglakoznia. mindenkinek más jön be. szerintem Bori könyvének vannak jó részei, ami sok embernek hasznos lehet.
hogy Árpiék könyve és egyéb írásai milyenek, arról nem nyilatkozom, annyira nem érdekelt az előadásuk után sem, hogy elolvassam. nyilván egészen máshogyan, máshonnan közelítenek sok mindenhez, más dolgokat és máshogyan fejtik ki (Zita és Árpi házaspár, párban utaznak, bringával - Bori egyedül utazik, lányként, sok szempontból más), mindenkit más és máshogyan szólít meg és végül mindenkinek a saját útját kell megtalálnia, ehhez csak inspirálódhat másoktól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!