Az a budapesti utca, ahol felnőttem. Nemcsak mert egy csomó emlékem kötődik hozzá, hanem mert egyrészt nagyon kedves, hangulatos kis utca öreg hársfákkal és házakkal, másrészt elképesztő történelme van. Már felnőtt fejjel jutott eszembe, hogy utánanézzek, mi állhatott a házunk helyén a háború előtt, amit egy bombázás lerombolt. Egy egész család történetére bukkantam rá a XIX. század végétől. Kész családregény, történelmi kanyarokkal. Monarchia, korabeli rendőrségi ügyek, aztán Tanácsköztársaság, a házban lakott egy vörös nyomozó, az utcában pedig számos más funkcionárius, akiket 1919 után sorra letartóztattak... Szegény emberek kis lakásokban, egy kis vendéglő, ahol munkásegyletek szerveztek bált, majd lebukott a házban egy orgazda, elvitték a rendőrök. Végül 1942-ben egy "angyalcsinálót" is ott fogtak meg, és ő a börtönben halt meg éppen karácsonykor, szenteste. Utána jött a bomba, és az ott lakók szétszóródtak mindenfelé a világban. Nagyapám vette meg a ház maradványait, házat épített oda, aztán őt is elvitte az ÁVH, mint "burzsujt", meg a vendéglő tulajdonosát, bizonyos Herényi családot, akiket soha senki nem is látott többé. És aztán jöttem én pár évvel később, de azt már szegény nagyapám nem érte meg, pár évvel később belehalt a verésbe, amit az Andrássy út 60-ban kapott.
Tele van az utca ilyen történetekkel. Minden ház majd' százéves, és hol itt, hol ott van egy-egy foghíj, ahová annak idején egy eltévedt bomba esett. 1944-ben arrafelé vonultak vissza a németek is a nagykörúti védvonalba, és még él ott egy idős néni, aki emlékszik rájuk, amikor lejöttek a pincébe, és kétségbeesetten kérlelték a férfiakat, hogy segítsenek vonszolni a páncéltörő ágyút, mert már itt vannak az oroszok nem messze, és ha átjutnak, nekik reszeltek.
Itt nőttem fel, sok-sok történelemtől körülvéve, és csak felnőttként állt össze a kép, mint egy puzzle: az öregek történetei, az egymás közt elejtett megjegyzéseik, a házak falán a javítások, a golyónyomok. Ezzel együtt egy csodaszép és hangulatos utca, amelyben ma modern lakóparkokat építenek egymás után. A mi házunkat sajnos már szintén lebontották, talán ott is más fog állni hamarosan.
De ez milyen válasz ez a nézz utána jobban?
Lassan péntek este, lazulj ember!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!