Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » Tudtátok, hogy 7 (? ) földrész...

Tudtátok, hogy 7 (? ) földrész van? Mert én nem.

Figyelt kérdés
[link]
2019. jún. 20. 11:34
 1/10 A kérdező kommentje:
Csak hatról tudtam:Európa,Ázsia,Afrika,Amerika,Ausztrália,Antarktisz....
2019. jún. 20. 11:35
 2/10 anonim ***** válasza:
83%

Feltételezem, hogy Észak-Amerikát és Dél-Amerikát külön vette...

Nézd csak meg, itt a Gyakorin is (balra az Utazás alatt) 6 földrész van + az Antarktiszt lehagyták, mert nyilván azzal kapcsolatban nem érkezik sok kérdés :-)

2019. jún. 20. 12:15
 3/10 anonim ***** válasza:
19%
Ausztralia mellett kulon veszik Oceaniat is. Igy lesz 7.
2019. jún. 20. 12:35
 4/10 anonim ***** válasza:
63%

Pedig de!

Az, hogy mely területeket tekintünk önálló kontinenseknek, nagyban függ attól, hogy milyen szempontok szerint határozzuk meg őket. Ezen szempontok alapvetően természettudományi (természetföldrajzi, lemeztektonikai) jellegűek, de társadalomtudományi (kulturális, politikai) szempontok figyelembevételével merőben eltérő felosztások is léteznek. Az egyik gyakori felosztás a következő hét kontinenst tartja számon (a nagyobbtól a kisebb felé haladva): Ázsia, Afrika, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Antarktika, Európa és Ausztrália.

2019. jún. 20. 12:48
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
2019. jún. 20. 12:49
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Az angolszász vilàgban (vagy legalábbis Észak-Amerikában mindenkèpp) külön kontinensként tekintenek Észak- és Dél-Amerikára. Ezzel szemben Európában jellemzően egy kontinensként tekintünk az Amerikákra (így például igen ritkán használjuk ezt a többes számot is, míg az angolban elég gyakori az Americas kifejezés). Én például rendszeresen vásároltam be Moszkvában a Седьмой Континент (Hetedik Földrész) nevű szupermarketben, ami mondjuk innen nèzve egy egész jó kis elnevezés, de az Atlanti-óceán túlpartján nem értenék, hogy most akkor melyikre is gondoltál a hétből.
2019. jún. 20. 13:32
 7/10 anonim ***** válasza:
73%
Én kétnyelvű vagyok és UK-ban élek, itt jártam iskolába is, de sose hallottam még ezt, hogy Americas. Mindennap tanul valamit az ember.
2019. jún. 20. 13:42
 8/10 anonim ***** válasza:
Én mindig különnek tartottam Észak- és Dél-Amerikát, kevésbé függ egybe, mint Európa és Ázsia.
2019. jún. 20. 20:19
 9/10 anonim ***** válasza:
Aki Észak- és Dél-Amerikát külön földrésznek tekinti, mit kezd Közép-Amerikával?
2019. jún. 20. 23:08
 10/10 anonim ***** válasza:
65%

Goldmund73 nevű felhasználó válasza:

Aki Észak- és Dél-Amerikát külön földrésznek tekinti, mit kezd Közép-Amerikával?

Ezen tovább menve Európa, Ázsia és Afrika is egy földrész, hiszen egybefüggőek.

Nem állítom, hogy a Wikipedia nem tartalmaz hülyeségeket.

Aki lepontozta az onnan vett idézetemet a 7 földrészről, az a wiki-t pontozta le. De nem csak azt, mert a földrajzi felosztás szerint valóban hétről kell beszélni. A határokat meg lehet vonni önkényesen is (mint ahogyan Afrika országainak határát is sok helyen vonalzóval húzták meg). De az már politikai földrajz. És csak ez utóbbi szerint van öt földrész.

2019. jún. 21. 06:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!