Kezdőoldal » Utazás » Magyarország » Az Indexen megy ez a megyéket...

Az Indexen megy ez a megyéket bemutató sorozat. Ti mit tudtatok volna mondani Vas megyéről?

Figyelt kérdés

Mindig azzal kezdik, hogy Budapesten megkérdeznek random embereket, hogy mit tudnak a megyéről. Általában keveset vagy semmit.

Én tősgyökeres pesti vagyok, de azért annyit csak ki tudnék nyögni, hogy Őrség, valamint Király Gabi és Haladás. Ja, meg az olimpiai doppingbotrányban, amikor az olimpiai bajnok és dobogós nehézatlétáinktól sorra vették vissza az érmeket, mindenki szombathelyi volt, Annus Adrián, Fazekas Róbert, Pars Krisztián. De kb ennyi, ami még mindig nem sok.

Értelemszerűen elsősorban az érdekelne, hogy a nem Vas megyeiek mit tudnak előhívni a memóriájukból.

2019. ápr. 12. 15:58
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Szombathely, Kőszeg, Országos Kéktúra, Írott-kő, GySEV, csónakázótó, Őrség, Szentgotthárd, Opel, Rábafüzes, Jeli Arborétum, dödölle (az lehet zalai...), vasi pecsenye, Vazs, Sé, Vulkán fürdő, sárvári fürdő, Gyík (mozdony), Bükfürdő, 86-os út, poncichterek, Fónagy János, ország legnyugatibb pontja, Hársas-tó, szeres települések, tóka, tökös-mákos rétes, az ország leghosszabb hídja, a legújabb vasúti fővonalunk, Szajki-tavak, borgátai fürdő. Ezek fele fejből ment, a többi pedig a térképre ránézve, a településneveket olvasva.
2019. ápr. 12. 19:04
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Tyű, hát az előzőnek a felét tudtam volna csak, pedig félig Vas megyei vagyok :D
2019. ápr. 13. 00:02
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nagyon könnyű lenne, mert Győr-Moson-Sopron megyében nőttem fel, és Vas megyében éltek egyik ágon a nagyszüleim.

Ettől függetlenül minden megyének tudom a megyeszékhelyét, sőt mindegyik megyeszékhelyen jártam, igaz 2-ben csak átutazóban, amiből egyikben átszálltam. Ezen túl minden megyében tudnék még mondani településeket, igaz van 1-2 ahonnan nagyon keveset, valamint minden megyéről legalább pár mondatot. Legkevesebbet az Alföldi megyékről tudok, nem csak mert gyerekkoromban messze voltak, de azért is, mert a középhegységek mindig jobban érdekeltek.

De mondok egy olyat, amiről keveset tudok. Békés megye. Annyit tudok, hogy megyeszékhelye Békéscsaba, jelenleg már kevesebb, mint 60 ezer lakossal. Sajnos Békéscsabáról többet nem tudok, egyszer beugrottunk oda kajálni egy étterembe. Aztán ott van Gyula, ez a város a váráról híres, amit képen felismernék, azt hiszem fürdő is van ott. Egy másik város Szarvas, ott van egy Kőrös holtág, arborétummal a partján, van egy főiskola, ami már lehet bele lett integrálva egy nagyobb intézménybe. Az egyik szomszéd falu talán Békésszentandrás. Békés megyeckeleti részét, a határon túl Romániában egy területet, és Csongrád egy részét pedig Viharsaroknak hívnak, amely elnevezésnek nem az időjárás az eredete, hanem hogy sokáig rebellis volt az ott élő nép.

Most nem vagyok benne biztos, de mintha Orosháza is Békés megyében lenne, de lehet, hogy tévedek.

Tehát kb. ennyi, nekem ez a legkiesőbb megye, úgyhogy összevethető azzal, hogy egy született budapesti, akinek nulla a Vas megyei kötődése, mit tud Vas megyéről. Sőt, ugye ő középen élte egész életét, tehát neki Vas megye annyira van messze, mint nekem volt Budapest. (Jelenleg én is Budapesten élek)

2019. ápr. 13. 08:55
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Szombathely, Kőszeg, ott van két nagyon szép templom, jáki templom, az arborétum Kám környékén (nem jut eszembe a neve), Sárvár, ahol vár, fürdő van, itt van Magyarország nyugati csücske, Szentgotthárd, Őrség, itt már GYSEV is van, és itt van Boba is, ami azt hiszem olyan a vasúti csomópont, hogy van olyan vonat, ami ugyanabba az irányba indul tovább, mint ahonnan jött.

Csaltam, mert tavaly ezen a környéken nyaraltunk, és gyorsan le is ellenőriztem, amiket leírtam. Alapvetően minden megyéhez tudok kb ennyi dolgot kötni, de beismerem nem tankönyvekből, az sose ment igazán, és sokszor nem is volt hiteles. Inkább onnan szerzem ezeket az újabb ismereteimet, hogy pont az általános műveltség megszerzése céljából nagyon szeretem járni az országot, és diákként sok lehetőségem is van rá (pl. MÁV Vakáció bérlet).

A megyeszékhelyeket, elhelyezkedést, alapvető domborzati viszonyokat, nagyobb természeti képződményeket ismerem, sok várost is el tudok helyezni, de ekkor a megyehatárban már bizonytalan vagyok.

Ez nagyon érdekes (és általában hatásvadász) kísérlet egyébként, nem szoktam egyetérteni az általánosan levont tanulsággal (az ismert példa ugye, hogy milyen hülye az amerikai, amiért nem ismeri a kis európai országokat), de elgondolkodtató, hogy a mi országunk annyira azért nem nagy, mégis furcsa kép él egyik-másik emberben az ország másik feléről.

2019. ápr. 13. 11:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!