Mit tennétek ha külföldön "ragadnátok"?
Mondjuk lekéstétek a gépet, nem a ti hibátok miatt, hanem a közlekedés miatt, ennél hamarabb meg nem tudtatok volna elindulni. És egy darab eurotok nem maradt, telefonotokról lefogyott a pénz. Az adott helyen ismerösötök sincs. Mit tennétek, kihez fordulnátok ilyen esetben?
Sajnos velem pár napja történt meg és kíváncsi vagyok mit mondtok erre.
A történet feltételezi, hogy már a repülőteret sem tudod elhagyni (hiszen sem taxira, sem tömegközlekedésre nincs pénzed).
Ha olyan helyen vagyok, ahol van magyar konzulátus vagy nagykövetség, akkor visszabliccelnék a városba és megkeresném a konzult vagy a nagykövetet. Ők adnak kölcsönt, amelyet otthon kell visszafizetni.
Ha viszont olyan helyen vagyok, ahol nincs konzulátus, akkor ez egy jó kérdés.
Amúgy reális esély, hogy stoppal mennék haza, ha elérhető távolságon belül vagyok. (Azaz nem Ázsiában, Amerikában, Ausztráliában stb.)
Én 18 évesen mentem először egyedül külföldre, a szüleim hülyeségből rákérdeztek mit tennék hasonló esetekben. No mint kiderült ez volt a teszt hogy elengedjenek e. Ilyen helyzetben valószínűleg először is leülnék fél órára, amíg megnyugszom, hogy ne dühből cselekedjek. Ne kapkodjak és stresszeljek, mert az csak nehezíti a helyzetet. Utána valószínű az összes reptéri boltban, pultnál egyéb helyeken megkérdezném, hívhatnék-e egy ingyenes számot. Valószínű a biztosításom, vagy a bankom ingyenes zöldszámát hívnám (OTP-nek van ilyesmi esetekre magyar nyelvű vonala). Ha megengedik hogy fél percre hívjak nem ingyenest is, az külön jó, mert akkor a szüleimnek szólnék, hogy utaljanak némi pénzt a számlámra.
Ha ez nem jön be, akkor járókelőktől kérnék segítséget nem tudják e merre van a magyar konzul. Ha nem, akkor a rendőrségre telefonálok ez ügyben. Ők valamilyen úton módon csak tudnak segíteni, legalább egy telefon erejéig hogy az itthoniak segítséget tudjanak küldeni.
Amúgy ha a vulkán miatt ragadnék kint, akkor baromi jól érezném magam, mert pl egy ismerősöm Izlandon nyaral még mindig (Kb három hete, úgy hogy 5 napra indult). A szállását állják, és még 15 ezer ft-nak megfelelő zsebpénzt is kap naponta az államtól :D
Ja, és utolsó vagyok. A tanulság, hogy SOHA de SOHA ne menj külföldre üres teló kártyával. Ha kell akkor legyen az az utolsó üzeneted az itthoniaknak, hogy töltsenek fel, de egyrészt bármikor bármi történhet ami miatt hívnod kell őket, a rendőrséget, a mentőket, a bárkit... Másrészt ha nincs pénzed, itthonról sem tud senki elérni, ki se csörög a telefon (tapasztalat), és mindenki halálra ijed, hogy mi lehet veled. Nem hiányzik ez senkinek. Inkább lógj egy 5 ezressel valamelyik rokonnak vagy barátnak, mint hogy valami baj legyen. Ilyen esetekben pedig kifejezetten jól jön, ha hazatudsz telefonálni, hogy még nem mész, és kéne némi segítség. Itthonról ők is tudnak intézkedni, hogy "hazahozzanak". Foglalnak neked másik repjegyet ha lehet, vagy akárhogy, akár nagykövetségen keresztül, de ha te kint és ők itt intézkednek, akkor gyorsabban megy minden és valami megoldás születik.
Te végül hogy kerültél haza? És hol ragadtál ott?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!