Hova érdemes kiköltözni?
17 éves vagyok és komolyan gondolnám, hogy kiköltözöm valahova. Angol és német felsőfokú nyelvvizsgám van, de könnyen tanulok nyelveket.
Az lenne tehát a kérdésem, hogy melyik országba lenne jó kiköltözni? Mivel érettségi után szeretnék menni (tehát diploma nélkül) elég lenne valami pincér munka is, vagy bármi, ami jól fizet, jobban mint Magyarországon. És melyik országban könnyű a megélhetés?
Imádom a hatalmas, füves pusztákat, ezért gondoltam Izlandra, Új-Zélandra, vagy Ausztriára.
Akinek van bármi tapasztalata kérem írjon!
Diploma nelkul sehova.
Vegezz el egy egyetemet, egy olyan szakot ami keresett (mernoki, informatikai, orvosi) dolgozz par evet egy magyarorszagi multinal, utana nehany ev tapasztalattal gyakorlatilag barhova mehetsz, jo fizetest fogsz kapni, valoban jot, nem olyat mint egy pincer, hanem amire jovot is lehet alapozni.
Annyira bírom, akik azzal érvelnek, hogy ismerősük x ideje itt meg ott dolgozik, és milyen rossz neki... Ezeknek az embereknek a 90%-a nulla vagy alapszintű nyelvtudással megy ki, nem is értem, miért csodálkoznak, hogy évek óta takarítanak meg mosogatnak és nem jutnak feljebb. Magyarországon én se alkalmaznék más munkára olyan embert, aki épp csak elmakog 1-2 mondatot magyarul.
Én felsőfokú angollal jöttem ki. Először szállodában dolgoztam én is, és tényleg nem könnyű munka, de ilyet a legkönnyebb találni (max. 1-2 hétbe telik), és nekem nem volt annyi kezdőtőkém, amiből 1-2 hónapig munka nélkül maradhattam volna. Csak 2 hónapig dolgoztam a szállodában, utána sikerült találnom jobb állást, pedig heti 48 óra munka mellett elhihetitek, hogy nem tudtam túl aktívan keresni. Most irodában dolgozom, normális munkaidővel, jobb fizetéssel, kevesebb stresszel. Még mindig nem az igazi, van konkrét célom, mivel szeretnék foglalkozni, de ahhoz még képeznem kell magam.
Másik buta tévhit, hogy minden drágább kint. Ami drágább, az a lakhatás és a közlekedés (amiért én nem fizetek, mert biciklivel minden könnyen megközelíthető), esetleg ha sokat jársz szórakozni, akkor az is. A kaja kb. ugyanannyi, kozmetikumok is, ennek utána lehet nézni, ha összehasonlítjátok mondjuk egy brit és egy magyar hipermarketlánc honlapját. Elektronikus cuccok kint olcsóbbak, én úgy vettem észre, hogy a ruházat is, persze nem a nagy márkák, de nekem nem is az a fontos egy ruhában, hogy márkás legyen. Nekem itt a lakhatás az egykori minimálbéremnek kb. 1/3-át vitte el, otthon több mint a felét. Hiába negyedannyiba se kerül egy magyar albérlet, mint egy nyugati, az arányokat kell nézni, és azok bizony itt kint lényegesen jobbak.
Hogy a kérdésre is válaszoljak, amiket én ajánlok, az elsősorban az Egyesült királyság bármelyik része Londont kivéve, illetve Írország, itt is inkább vidék. Bár valakinek bejönnek a nagyvárosok is, én nem szeretem őket. Német nyelvterületekről nem tudok nyilatkozni, németül csak középszinten beszélek, így azzal nem próbálkoztam. Izlandra én is vágyok, talán egyszer majd elnézek arrafelé, a helyi kultúra, mondavilág és nyelv is nagyon érdekel, de oda azért nem mennék lakni hosszabb távra, mert én a rossz időjárástól nagyon depis meg fizikailag fáradt szoktam lenni. Ez az egy az, ami miatt a Brit-szigeteket is néha nehezen bírom, de még így is jobb, mintha a magyar kormány miatt lennék depressziós :D
"Ami drágább, az a lakhatás és a közlekedés"
Naja, meg at energia, meg a szolgaltatasok. Nemetorszagban a kaja is dragabb (persze ha ipari hulladekot eszel akkor nem, de probalj meg fozni normal alapanyagokbol egy csaladra, erosen csodalkozni fogsz).
Milyen hulladék kajáról beszélsz, kedves utolsó? A Brit-szigeteken kiskereskedőknél, farmereknél, legalábbis akiknél én vásárolok, kb. ugyanolyan árban van a saját termelésű élelmiszer, mint Magyarországon, minőségileg sokszor jobb a magyarnál is, de a bolti termékeknél mindenképp.
Energia és szolgáltatások alatt mit értesz? A rezsi beletartozik a lakhatási költségekbe.
Aram, viz, gaz, uzemanyag, ezt hivjak energianak.
Szolgaltatasok: biztositok, szervizek, szerelok, egeszsegugyi szolgaltatasok, fodrasz, edzoterem, iskola, ovoda, bolcsode, egyeb gyermekfelugyelet, soroljam?
Mint mondtam, az angol elelmiszerarakat nem ismerem, a nemeteket viszont igen.
Egyaltalan nem ertem miert kell lepontozni azt aki nem a külföld melett szavazok... Akkor nekem is adjatok 0%-ot igazabol lesz**arom...
Ha minimalberesen mész ki akkor a megélhetés kb ugyan olyan mint Magyarországon..
Ha meg diplomasan akkor meg jobb mint itt de velemenyem szeritn 1-2 diploma kivételével itt is szepen meg lehet élni de ott meg szebben...
Es jeozeljetek hogy mi lenne ha magyar vagy a magyarnal gyengébb gazdasagunorszagokbol mindenki atvandirolna a harom említett orszagba (ausztria-nemetorszag-Anglia...)
Ismerősöm Koszovóban orvos havi 71000 nettoert (forint...)
Itt meg 230 netto minimum +egye jutalekok (ejszaka, műtéti, es a nem hivaakos halapenz)..
En am Norvégiát valasztanam de bem modulok sehova vegyészeti dilomaval havi 310000 nettoval+jutalék. Jo tudom itt-ott 600 ezret v meg tobbet isnkapnak de minek...
Szórakozásra ugyis csak max ketszer tobb pénzem matadna de nekem az is sok ami itt megmarad..
Anyu ápolónő havi 120 netto+jutalrk.. Egyedul tokeletesen megel albérletbe... Akkor kost mivan? Pedig a 120 nerto nem szamit gyönyörűnek. Bocsi az abszolút itashibakert telorol kram amirol meg utalok csak szoget írott a fejembe ez a Elmegyek mert....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!