Ha a zebránál valaki megáll nekem, hogy emeljem a kezemet, hogy köszönjem meg?
Igy van ahogy előttem mondták!!
Köszönni ott szokás ahol az egyenrangú közlekedők közül az egyik előre engedi a másikat. Illetve méginkább ott szokás, ahol az egyébként elsőbbséggel rendelkező lemond a jogáról pedig nem lenne kötelessége!
Ne üljünk fordítva a lovon!!
" és igyekszem gyorsan áthaladni, hogy ne tartsam fel."
A körülményekhez képest ez oké de azért túlzásba nem kell esni. Merthogy láttam én már nagyszülőnek kinézőt gyerekkel rohanni. Nem siettek sehova zebra után de a zebrán futva mentek át pedig mindenki megállt nekik a két sávos úton. Tipikus példája volt annak amikor a gyalogos önmagát egy senkinek tartja az autósokhoz képest. Mintha kevesebb joga lenne úgy érezte szerintem a nagyi.
"Sehogy. A zebránál meg kell állni, és átengedni a gyalogost. Nehogy már meg kelljen köszönni, ha valaki betartja a KRESZ-t"
Látszik hogy nem vezetsz, csak gyalogolsz.
Autósként ilyenkor csak annyit szoktam mondani: szívesen, bunkó! ;)
Ritkább eset ha én vagyok a gyalogos, de mindig intek ha átengednek. Tudom, hogy jól esik az autósnak...
Ja és nem sétálgatok mint ha a plázába lennék! Némelyik gyalogost nem kéne kiengedni az utcára, mennek mint a birkák, körbe se néznek.
Azt hiszik ,hogy mert ők messziről látják az autót, őt is mindenki látja, és egyébként is védi a kresz, ha lelép az autó elé, az igen is álljon meg! Ha meg lefejelik a szélvédőt, fel vannak háborodva.
Már bocsánat:)
"Némelyik gyalogost nem kéne kiengedni az utcára, mennek mint a birkák, körbe se néznek."
A gyalogos átkelőnél a közledésben 2 fél van - rosszabb esetben 3, mert volt már olyan, hogy valami hülye ott akart előzni és nem látta, hogy megyek át a zebrán. De maradjunk annyiban, hogy gyalogos akárki lehet - előfordulhat, hogy éppen csak kiengedték elmeosztályról, most dobta a barátnője, kirúgták a munkahelyéről - nem tudhatod, hogy éppen mire gondol. Neked, mint "erősebb" félnek kell felkészülnöd arra, hogy óvd a gyengébbet. Az autósnak tudnia kell a KRESZ-t és csak úgy ülhet autóba, hogy biztonságosan tud vezetni. Ezzel szemben a gyalog számára nem írható elő hivatalosan a kötelező KRESZ-ismeret, nem tilthatod, hogy használja a 2 lábát vagy hogy ne dugja be a fülét. Idegeskedni lehet miatta - én is szoktam, de attól még neki van igaza, ha át akar menni.
"ha lelép az autó elé, az igen is álljon meg!"
Akkor is álljon meg az autó, ha nem lép le a gyalog. Szerintem így gondoltad te is - én azért a félreértések elkerülése végett kiegészítem.
"Autósként ilyenkor csak annyit szoktam mondani: szívesen, bunkó! ;) "
Te valamit nagyon rosszul értelmezel! NEM!! NEM még mindig nem te teszel szívességet! Miért kéne megköszönni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!