Mit jelent a turistagettó kifejezés? Milyen helyekre mondják?
Régebben azért ezt elsősorban a resortokra mondták. Ahová elutazik az ember és kb ki se teszi a lábát az üdülőközponton kívülre. Esetleg ugyanez tengerparttal, ahova elutaznak úgy, hogy igazából csak strandolni akarnak. Nyilván alapvetően egy negatív minősítéssel a háttérben. (Érdekes, síterepekre sose hallottam.)
Aztán elkezdték egyre tágítani a fogalmat, és most már simán rámondják Rómára meg Párizsra is. Arról az oldaláról ezt megértem, hogy kelthet valakiben rossz érzést az, hogy tömeg van, esetleg várni kell, vagy csak előre megvett jeggyel lehet látogatni, sok a bizbaszárus stb. Meg ugye minél többen vannak, annál nagyobb eséllyel lehet belebotlani idiótákba. De annak azért az esetek nagytöbbségében oka van, hogy egy látnivaló népszerű, vagyis az adott nevezetességet tényleg érdemes megnézni. Azt meg szerintem senkin nem lehet számonkérni, ha életében egyszer szeretné látni a Colosseumot (és ezzel személyével hozzátesz a tömeghez).
Vannak persze túlértékelt helyek, látványosságok is, ezt nem vitatom.
2:
Síterepekre télen nem hallottam, de a magashegységek turistagettói azok a felvonók és közvetlen környezetük, szemben a turistautakon vagy mászóutakon megközelíthető helyekkel, ahová erőfeszítést kell tenni, hogy eljuss.
Kiemelném még a természeti látványosságok közül a tipikus turista spotokat, pl. skywalk kilátók, vízesések melletti talapzatok, illetve bármi ahol parkoló van a látványosság mellett. Gyakori, hogy másik hasonló látványosság van a közelben tömegnyomor nélkül, csak oda gyalogolni kell, szóval nagy a kontraszt.
Nagyvárosoknál szerintem nem az egészre mondják, hanem egyes részeire, illetve ott is vannak tipikus spotok.
4:
Nem kell ehhez egyedinek lenni, bizonyos tömeg felett már sok ember számára élvezhetetlenek ezek a helyek. Ha tipikus turistagettót akarsz látogatni, célszerű főszezonon kívül menni.
Amúgy olyan szinten van már a tömegturizmus, hogy lassan mindenre lehetne használni a gettó kifejezést :D Én meg vállalom, hogy van amikor csak arra vágyom, hogy dögölhessek 1 hétig a tengerparton, jókat egyek-igyak helyi éttermekben (téli időszakban), és vízisportokat űzhessek. És akkor mi van? Gettós lettem? 😄 Szerintem is felesleges sznoboskodás ez a gettó kifejezés. Meg amikor valaki leírja hogy ő sosem menne csak lazulni egy tengerpartra. Aha persze.
Engem inkább a fogyatékos influenszerkedő pózerek boritanak ki amúgy. Elutazik a világ végére, de pont leszar mindent azon kívül, hogy magát filmezze a parton vagy nevezetességek előtt. Bohócok.
7,8:
A degradáló kifejezést én inkább az ilyen helyeken általános viselkedés miatt tartom helyénvalónak, ezért igyekszem kerülni ezeket a helyeket, de van hogy pl. túra során belefutok egy-egy ilyen helybe, és nagyon irritáló tud lenni az a sok ember, és nem önmagában mert sokan vannak.
8:
Ülő munkát végzek, nem látom értelmét a punnyadós nyaralásnak, mert nem fizikailag, hanem szellemileg akarom kipihenni magamat, amit fizikai aktivitással tudok hatékonyan kipihenni. A punnyadás maximum pihenőnapokra jó, úgy hogy előtte nem fáradtam el fizikailag, nem esik jól.
A másik fele hogy ha punnyadni szeretnék, nem látom miért számítana, hogy hol van földrajzilag az a szálloda, fürdő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!