Ha Isztambulba utazok valóban érdemes betartani az ott
lévő öltözködési kultúrát?
Isztambulban többnyire meglehetősen európaiasan öltözködnek. Rengeteg a turista, többnyire nem foglalkoznak az öltözködésükkel. Egyes mecsetekbe esetleg nem engednek be az öltözködés miatt.
Turisták által kevésbé látogatott helyeken már más a helyzet.
2021. aug. 16. 14:49
Törökország egy teljesen felvilágosult kultúrájú ország, legfeljebb a keleti kurd tartományokban tudok elképzelni olyan szituációt, hogy ha mondjuk egy óvatlanabb nyugati turista mecsetet akar látogatni kilógó köldökpiercinggel topban és picsanadrágban, akkor rászól az imám, hogy ezt nem kéne. De már ott is inkább csak alkalmanként hordják egyes nők a hidzsábot, ráadásul a kurdok által hordott hidzsáb sokkal jobban hasonlít mondjuk a magyar népviseletben használt fejkendőre, szóval inkább egy divatkiegészítő, sem mint bármiféle vallási vagy hierarchikus jelentéssel bíró ruhadarab. Isztambulban meg megkísértem nagyobb szabatosságot fogsz látni egyes helyeken, mint Budapesten.
2021. aug. 16. 14:54
3/13 A kérdező kommentje:
Ohh de szuper ezt olvasni, egyelőre úgy néz ki, hogy a Kék mecsetet is meglátogatnánk, így gondolom akkor azért érdemes legalább a fejkendőd felvenni. Én próbáltam venni egy olyan ruhát venni amit térd alá ér és bővebb fazonú, talán ezt fogom felvenni, hogy mindenhova biztosan betudjak jutni.
Én kicsit talán fontosnak tartom, hogy ne szegjem meg túlságosan a kultúrájukat, sosem voltam Isztambulban még, most lesz az első utam. Hallottam jókat-rosszakat, de akkor ezek szerintem nincs akkora szigorúság.☺️
Nyilván a vallási jelentőségű helyeken (mint a mecsetek), vegyél fel egy kendőt és viselj jobban fedő ruhadarabokat. E tekintetben megjegyzem, a keleti keresztény országok jó részében sem úszod meg pl. a fejkendőt.
2021. aug. 16. 15:43
Isztambulba mesz vagy Anatoliaba? Nem lattal meg torok emberekrol fotot, ahogy Isztambulban mennek? Internet?
2021. aug. 16. 16:29
2021. aug. 16. 17:01
Google Maps Street Viewt beizzítod és megnézheted, hogy mennyire nem konzervatívan öltözködnek a helyiek sem. Isztambul egy kozmopolita város. Amit írtak: mecsetekben fel kell venni kendőt, és ha nagyon rövid nadrágban vagy, akkor a derékra is kötni egyet. De ezt ott helyben adnak, még csak nem is kell neked venni-vinni ezeket.
2021. aug. 16. 17:38
8/13 A kérdező kommentje:
Épp Isztambulban vagyok. A legkonzervatívabb részeken átlag lazább muszlim környék, Kadiköy meg nagyjából liberálisabb, mint Berlin.
2021. aug. 16. 22:34
Azt tudnod kell, hogy rendkívül nyomulósak a török férfiak,
így egyáltalán nem érdemes "bátorítani őket" pl. egy kihívó ruházattal.
2021. aug. 17. 09:31
További kérdések: