Miért lettek ennyire bunkók sokan? Miért változott meg a válaszo(ló)k nagy részének stílusa?
Bocsi ha hosszú lesz, röviden nem tudtam volna körbe írni.
Utazás kategóriában egy adott téma miatt kulcsszóval sok kérdést átnéztem, a legrégebbiek több mint tíz évesek voltak.
Azt vettem észre, hogy a válaszolók egyre nagyobb része egyre bunkóbb, sértegetőbb, nem segíteni akar, hanem a kérdezőt lehülyézni. Illetve a legalapabb információkat egy-két sorban kivágja, illetve elmondja, hogy miért nem lesz úgy jó.
Régebben, mondjuk tíz éve sokkal segítőkészebb válaszok voltak.
De még öt éve is.
(Később már direkt figyeltem, miután feltűnt ez a trend.)
Mi lett itt az emberekkel?
Az igaz, hogy régen sokkal több olyan volt aki simán leírta a saját tapasztalatát, jó szándékkal, de az nem teljesen passzolt, így rossz választ adott vagy tanácsot.
Ma az alapvető dolgokban pontosabb válaszok születnek, de nem segíteni hanem kioktatni.
Más emberek járnak már ide? Ugyanaz a pár írogat vagy mi?
Én most az utazás kategóriáról beszélek, lehet máshol is így van.
Egyébként van sok hülye kérdező is, de messze nem mind és sokszor éppen olyan dolgokat kérdez amire nem az hogy "ott a google meg a hivatalos források", hanem azok mellé személyes tapasztalatok is jól jöhetnének.
Régen ilyeneket kapott itt, ma már nem.
Bár az tényleg jó dolog, hogy talán az alapvető dolgokban tájékozottabbak az emberek.
Vagy a jószándékú válaszolók már eltűntek innen és csak az okoskodó, beszólogató emberek maradtak nagyrészt?
Ha arra célzol, igen, igazad van: nagyot esett a kérdezők szellemi színvonala.
Manapság szemrebbenés nélkül írtok ki banális ostoba kérdéseket.
Az ostobaságról, a butaságról és a lustaságról nincs mit beszélgetni: ha annyi energiát nem fektet valaki a kérdésbe, hogy guglizzon, azzal nincs mit beszélgetni. Tudom, szerinted van, mert ez azazoldalaholkérdeznilehet, de akkor is van egy minimális szint, amit meg kellene ütnöd ahhoz, hogy értelmes választ kapj. Ezt úgy értem, hogy akkor vesznek a komoly emberek komolyan, ha látják, hogy te készültél. Egyéb esetben csak a komolytalan hülyék fognak neked válaszolni, persze az olyan is lesz.
Ennek jegyében nem teszünk fel olyan kérdést, amit már tízezerszer feltettek, nem kérdezünk olyan dolgot, amit egy 14 éves is meg tud válaszolni, és nem bújunk a személyes tapasztalatok mögé, amikor valójában arról van szó, hogy lusta disznók vagyunk némi diszlexiás hajlammal.
Figyeled a magyar közéletet, a közbeszédet?
Igen, ugyanazokat a folyamatokat látod itt is lecsapódni.
Bemásolom egy tegnapi válaszomat:
Engem itt három dolog szokott felidegesíteni:
1. A Google mellőzése. "Mennyiért jutok el Wizz airrel Stockholmba?" "Ryanairrel mekkora poggyászt vihetek fel a gépre?"
2. Mikor valaki bele akar vágni valami komolyabb dologba, de annyira életképtelen, hogy a legalapabb dolgokról is itt akar tájékozódni.
"Ki akarok költözni Norvégiába, milyen papírok kellenek majd?" "Hogyan találjak magamnak munkát Berlinben?"
3. Az emberi butaság. "Az egész családom retteg a repüélstől, ezért autóval mennénk Franciaországig, onnan pedig hajóval Amerikába"
Illetve kiegészíteném ezzel:
" hanem azok mellé személyes tapasztalatok is jól jöhetnének."
TEMÉRDEK személyes tapasztalat van az interneten. Volt egy hülye, aki Bukarestről várt személyes véleményeket. Belinkeltem neki az utikritika.hu-t, ahol rengeteg volt belőlük, illetve utazós vlogokat.
Erre közölte agresszíven, hogy "NEKI GYAKORIKÉRDÉSES SZEMÉLYES VÉLEMÉNYEK KELLENEK!!!!"
Azt nem tudtam meg sosem, hogy miért jobb a gyakorikérdéses személyes tapasztalat, mint az utikritikás, de kiemelte azt a kérdést vagy háromszor.
#3: na ezt én sem értem, de nagyon nem!
Tele van a net tényleg részletes, és alapos utibeszámolókkal, amit egyből kidob a google.... Sok blogger arccal is vállalja, és tényleg remek leírások vannak.
Miért jobb ilyen random-gipszjakab GYK-kommentelők (sokszor nulla személyes tapasztalaton alapuló) véleményét kérni...???
Na és az olyan jellegű kérdésekről nem is beszélve, hogy Ózd meg Pákozd az ugyanaz, vagy Hága és Koppenhága ugyanaz a város.....
Ezek is kb. tegnapi kérdések....
Ilyenekre csak pikírt megjegyzéseket lehet írni!
Azert nincsenek már normális válaszok,mert ahhoz előbb egy értelmeset kellene kérdezni.
De sokaknak már ez meghaladja a képességeit.
Raadasul az utazas topicban feltett "kerdesek" bő 80%-a 10másodpercnyi google kereséssel megválaszolható.....na most ha valaki még erre is lusta egy olyan dologgak kapcsolatban ami őt "de nagyon" érdekli,akkor tulajdonképpen miről beszélünk?!
A fele lemaradt.....
Az ilyen mongóliába/fokvárosba/stb akarok autóval/motorral/rollerrel menni "mi kell hozzá" kezdetű pistike kérdéseket meg hagyjuk.....arra őszintén milyen választ lehet adni?!
Szóval itt nem a valaszokkal van baj,hanem a kerdesekkel....amik olyan szintre butultak,hogy azokra kár és/vagy nem lehet érdemben válaszolni.
Nezd meg pl az utoljara kiirt kerdest,ahol bohóc úr az 507 zsákfaluba vezető leghosszab bekötő utat keresi....no comment....
8: ..... vagy hogy hány híd van Mo-on...
Egyrészt nekem guglira elsőre kidobott egy tanulmányt (ami ugyan nem új, de benne van az adat) - másrészt meg nem specifikálta, hogy milyen híd... Ugyebár a BAH-tól kezdve a klasszikus folyami hidakon keresztül a turistautas kishidakig kb. ötvenféle létezik....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!