A Franciák nem veszik figyelembe az Eu-s egészségügyi biztosítókártyát?
Volt egy esetem, hihetetlenül feldagadt a térdem, mutattam a kártyát, bevettek. Másnap felhívtak telefonon, hogy azonnal jelentkezzek, mert a leleteim alapján életveszélyben vagyok. 1 hétig feküdtem kórházban. Pár hónap után küldözgetnek többezer eurós számlákat. Röntgen, minden benne. Beszéltem ügyvéddel, azt mondta, röhelyesek, küldözgesség csak.
Valaki még járt így?
Soha többet nem teszem a lábam abba az országba.
Nettó, de azt nem tudom hogy magyarországi lakàs/tartózkodàs esetén hogy szàmoljàk.
Az is elképzelhető, hogy a terhelhetőségre (nem tudom hogy mondjàk a solvabilité- t magyarul) viszont a magyarországi szabályok lesznek az irányadók. Erről egy nemzetközi jogàszt kellene megkérdezni...
A "solvabilité"-t fizetőképességnek lehetne fordítani, ami a kérdezőnek nyilván nincs (vagyis "non solvable"), hacsak azóta nem szerzett valami nagyszerű munkát.
De ha a kérdezőt a francia alkalmazó nem jelentette be ergo nem biztosította, akkor nyilván mutuelle-je sincs, és így már húzós a dolog.
Elsőként azt kellene bizonyítani, hogy valóban XY családnál dolgozott ennyi vagy annnyi ideig, és ezért fizetést kapott.
Kérdező!
Mikor havonta kifizettek, csekket kaptál vagy készpénzt?
Ez döntően fontos lehet!
Mutuelle = kiegészítő biztosítás
Csekk = csekk
CESU = chèque emploi service, olyan csekk amivel pl hàztartàsi alkalmazottat szoktak kifizetni. Ha valaki ilyet kap, akkor az szinte biztos hogy bejelentett munka, ugyanis a munkàltató ezzel kap pl adókedvezményt (Franciaországban a háztartàsi alkalmazott bére 50%-ig leírható az adóból. Mi is így fizetjük a bejàrónőnket, apósom meg a bejàrónőt meg a két kertészt).
Készpénzzel elvileg 1500 euroig havonta kifizethet, de az már eleve gyanús.
Emellett megkérdezhetem, hivatalosan hány órás munkaheted volt, és ezért mennyit kaptál? Ugyanis itt a minimálbér is szabàlyozva van, órànként és havonta is, évente újraértékelik (nézd meg a google-ben :" montant du smic" és üsd be mellé az évszàmot ami érdekel.)
Viszont amit mindenkèpp kapnod kellett, az a következő :
- fizetési szalag (fiche de paie) minden ledolgozott hónap utàn, ami tartalmazza pontosan, hogy milyen jàrulèkokat fizettek / vontak utánad
- munkaszerződés
Ha ezek vannak, még akkor sem biztos hogy nem feketén dolgoztál (a kínai éttermek erre a legjobb példa, ott szinte mindenki feketén dolgozik, megkapják ugyan ezeket a papírokat, de semmit se fizetnek utànuk, aztàn amikor az alkalmazott kezd sokat tudni/érdeklődni, esetleg beteg lesz akkor kidobják az utcára egy fillér nélkül).
Így elvileg ha nem feketemunka volt akkor a munka végeztével még kapnod kellett volna egy teljes elszámolást (solde de tout compte) és egy munkáltatói igazolást amit a munkaügyi központnak le kell adni (attestation pole emploi). Ennek hiányában szinte biztos hogy feketemunkàról volt szò.
Evvel annyi a gond, hogy ha semmi papírral nem tudod bizonyítani, hogy ott dolgoztàl (fizetési szalag, munkaszerződès, csekk) akkor sajnos nem fogod tudni az igazadat sem érvényesíteni. Sőt, még te ütheted meg a bokádat, a feketemunka ugyanis illegális, és "nul n'est censé d'ignorer la loi" azaz a jog nem tudàsa nem mentesít.
Ha viszont legalàbb a látszata megvolt annak, hogy bejelentett munkád volt, akkor elmehetsz feljelenteni a volt munkáltatód az adóhatòságnàl (DRFIP) vagy a munkaügyi felügyelőségnél (DIECCTE). Viszont ez a kórházi kezeléseden változtatni nem fog, hisz mint írtam, a francia taj kártya megkérését neked kellett volna kezdeményezni kint helyben a munkáltató által adott papírokkal, majd arra kiegészítő biztosítást kötni. Ha a magyar taj kártyád volt érvényes, akkor kellett volna egy utazàsi biztosítàst kötni mellé, ami ellátja azokat a feladatokat mint egy kiegészítő biztosító.
.. au pair voltam. Szerződést nem kötöttek. Az tudtommal nem minősül fekete munkának, mas kategória.
bizonyítani annyival tudom,hogy voltam,az emailjeik alapján,közös videó a gyerekekkel,ujjlenyomataim..
Valamilyen fundraising oldalon megpróbálok segítséget kérni, egyéb lehetősegem nincs,az autómat mar eladtam..
://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F473
Itt minden le van írva az au pair munkáról.
De, feketemunkának minősül amennyiben :
- nemcsak természetbeni juttatást kaptàl hanem pénzt is
- nem töltötte ki a munkáltatód az URSSAF nyomtatványt, amit neked kellett volna bevinned a CGSS-hez hogy kezdemènyezd a carte vitale ès a securitè sociale szám kiadàsàt, valamint az adóhivatalhoz amire hivatkozva kapsz egy adószàmot. Erre akkor is szükség van ha a jövedelem mértéke miatt nullás adóbevallàst kellene csinàlnod. Franciaországban ugyanis a nettó fizetès még személyi jövedelemadóval nem terhelt, abból addig csak a nyugdíjjàrulèkot, a munkanèlküli járadékot, illetve a társadalombiztosítàst vonták (ha vontàk). A lakhatàsi adót és a szemèlyi jövedelemadót még ezen felül külön kell fizetni ha adóztatható vagy.
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget és információt.
Még annyi kérdésem lenne, hogy mi a francia eljárás, ha külföldi adósokról van szó-mint esetemben? Magyarán, mi történik, ha nem fizetem be?
Hova küldik a leveleket? Az otthoni címedre?
A kórház először felszólítàsokat küld. Ja ez nem vezet eredményre, átadja egy végrehajtó cégnek (instrum justitia általàban de lehet más is). A végrehajtás dìját ès a kamatokat ràterheli az adósra.
Ezek után a vègrehajtó küldi a felszólítàst, határidő megadàsàval, és a kamatokkal terhelve.
Ha így sem sikerül behajtani, akkor a nemzetközi bankrendszeren keresztül a helyi végrehajtási szabàlyok szerint közvetlenül leemelik a bankszàmládról az összeget, vagy ha nincs rajta annyi, akkor a fizetésed egy bizonyos szàzalèkát tiltani fogják amíg ki nem fizetted az alapdíjat, a vègrehajtàsi költségeket, illetve a kamatokat.
Így most már pl a gyorshajtási bìrsàgot sem éri meg odàzgatni magyar rendszámmal sem, mert kiküldik és le is vonják. Persze jó hosszú az eljàràs, 6 hónap de van, hogy hosszabb, de addig is ketyeg a kamat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!