Kezdőoldal » Utazás » Ázsia » Reális hogy Tajvanban jobb az...

Reális hogy Tajvanban jobb az életszínvonal szakmunkásként mint Németországban?

Figyelt kérdés

Nézegettem álláshirdetéseket és mondjuk villanyszerelőként, finom mechanikai műszerészként. hegesztőként, ilyesmi szakmunkásként Németországban nagyon maximum ilyen 3000 (bruttó) eurót lehet keresni -ha az embernek csupán 1-2-3 év tapasztalata van- havonta és ilyen 1000 euróért lehet kb. kivenni egy normál állapotú stúdió lakást vagy szoba-fürdőszobát... Ugyebár a nettó fizetés azért jóval kevesebb, szóval a lakhatás több mint a jövedelem egyharmadát mindenképpen viszi...

Tajvanban ezzel szemben ugyanilyen munkakörökben, ugyanekkora tapasztalattal ilyen 160,000 TWD-t bőven meg lehet keresni, akár többet is...

Normál állapotú szoba-fürdőszoba van 25,000 TWD-ért, 40,000-ből már egy rendes, gépesített több szobás lakást lehet bérelni...

Azt ugye nem tudom viszont, hogy az adózás az hogy működik, de a bruttóbérhez viszonyítva sokkal jobb a helyzet mint Németország esetében. Míg ott a bruttó bérnek is viszi az egyharmadát a lakhatás, Tajvanban a hetedéből megoldható.

Persze egy főre jutó GDP alapján Németország 18. a világon, míg Tajvan csak 39. (Magyarország 56.)...

Amit az álláshirdetések alapján nem tudok nagyon mivel magyarázni, hogy miért ennyivel alacsonyabb.

Ott azt látom, hogy jóval magasabbak a fizuk.

Persze kicsit hihetetlen ez nekem is, de ilyen hirdetéseket láttam.

Ti mit gondoltok?

2021. márc. 6. 05:28
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
30%
Nekem az a nagyon max €3000 bruttó is elég kevésnek tűnik. Igaz, nincs személyes tapasztalatom, de édesapám mindenféle nyelvtudás nélkül van kint Bavariában és heti 5 nap, napi 10 óra munkával havi 3500-3800 eurót keres nettóban. Ja, és nem is a szakmájában dolgozik.
2021. márc. 6. 11:34
 12/15 anonim ***** válasza:
54%
Németország. Tajvanon az elektronikai informatikai szektorban lehet hihetetlen állásokat kifogni mivel sok nagy techcég van ott, de azon kívül biztos hogy Németországban. Tajvan tipikus távol-kelet halálra dolgozatnak.
2021. márc. 6. 18:03
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Tajvanon élő, oda házasodott magyarként azt tudom mondani, hogy igen, ez picit tényleg hitetetlen.

Először is azt szeretném kérdezni, hogy honnan jött az információ a 160k-s fizetésről? Ez nekem nagyon magasnak tűnik.

Taiwan nagyon erős a Kkv szektor, rengeteg kisvállalkozó van, akik nagyon-nagyon sokat dolgoznak, és nagyon nagyon jól keresnek. Sokkal jobban mint az "értelmiség". Teljesen hihető hogy egy Blue collar bácsika, akinek saját cége van, megkeres havonta ekkora összeget, vagy többet, de ő akkor már biztosan egy kiemelkedően sikeres vállalkozónak tekinthető. Megkérdezem majd a feleségem, meg utána olvasok, de ez a 160k irreálisan magasnak tűnik alkalmazottként.

Tajvanon a bérek hasonlóak a magyarhoz, picit magasabbak csak.

25-30k-ért tényleg lehet már lakást bérelni Taipeiben, vidéken kevesebbért is, de egy irodista 25-30-40k körül keres, pl rokon pályakezdő mérnök srác 27k.... Nem hinném hogy akkor egy klímaszerelő 160at kap, érted.

A másik problémát abban látom, ne vedd sértésnek, de nem tudom mennyire bírná az ember hosszútávon a Tajvani munkamorált. Egy multinál még el lehet lenni, de egy Blue collar, azaz hagyományosabb, helyibb környezetben csak tajvaniak között sokkal erősebb a 入乡随俗 elvárás, hogy Rómában élj úgy mint a Rómaiak. Rendszerint dolgoznak hétvégén is, napi 10-11, de akár több órában is. Könnyen ki lehet égni. 160-ból királyként tudnál élni, de nem fogsz, mert nem lesz időd elkölteni a pénzed.

A világ legfantasztikusabb országa egyébként, sok sikert, érdemes megpróbálni.

2021. márc. 23. 13:54
 14/15 A kérdező kommentje:

Köszi utolsó!

Különböző álláshirdető portálokon láttam, főleg hegesztői fizukra kerestem...

Ezt tedd meg Te is, ha van időd, lehetséges hogy valamit félreértettem (angolul kerestem), de nekem nem úgy tűnik.

“ nem tudom mennyire bírná az ember hosszútávon a Tajvani munkamorált. “

Hát figyelj. Mennyire bírná a magyart...

Hegesztőként van olyan állás, ahol 310 nettót keresel, havi 240 óra munkával...

2021. márc. 23. 14:16
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

13 vagyok.

Megkérdeztem a feleségem (most jutott eszembe a téma, bocsi, lol)

Szerinte teljesen reális, akár több is.

Nem tudom elhinni de ő a helyi, csak igaza van.

Szürreális, ez sokkoló most.

2021. ápr. 27. 13:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!