Mik voltak az ujvévi fogadalmak igy az ujvév során? _nekem az hogy havit 10-15 öt félreteszek -lefogyok 10 kg -több családi programra megyünk el havi 1 szeri szinten -több türelmem lesz mindenki felé
Nem szoktam újévi fogadalmat tenni, hosszabb távú projekteket viszont szoktam kitűzni magamnak, amire összpontosítok és amin igyekszem változtatni.
Nekem most két ilyenekem van: szeretném magam függetleníteni mások véleményétől, csökkenteni magamban a megfelelési vágyat, illetve inkább saját magamnak megfelelni, mint mások vélemyényének. A másik: igyekszem gondolatban időnként kicsit eltávolodni a saját helyzetemtől, főleg mikor rágörcsölöök valamire vagy bepánikolok, szeretnék kicsit "hátra lépni" és nagyobb távlatból megnézni azt, ami aggaszt.
2015-ben igyekszem:
- a jelenlegi anyagi helyzetemet fenntartani,
- a meglévő megtakarításokat folyamatosan gyarapítani (ezekre megvan excelben a terv :)
- a kisfiammal minél több értékes időt együtt tölteni (közös programok, stb.)- ennek keretében vettem bábszínházi bérletet pl. nekünk, amit már korábban terveztem stb.
- tovább folytatom a sportosabb/egészségesebb életmódot, heti 3* 1,5 óra mozgást fenntartani, diétás étkezés, rendszeres orvosi/dietetikai kontroll és tovább haladni a kitűzött cél felé- amit terveim szerint folyamatosan az év folyamán fenntartok
- koratavasz beköszöntével 3-4 hetente 1-2 napos nagyobb kirándulások Magyarországon a kisfiammal- inkább erdős, túrás utak, kezdetnek pl. Dobogókő vagy egy kisgyerek számára is könnyebb Bükk-hegységi erdei séta, esetleg régi várak, várromok felkeresése (most nálunk a várak, lovagok nagy sláger :)
- külföldi nyaralás a kisfiammal kettesben (elvált szülő vagyok)
- a gyermek apjával fenntartani a normális, korrekt kapcsolatot és a továbbiakban is 3-ig számolni és a gyerek érdekeit szem előtt tartani, amikor valamivel nagyon nem értek egyet :)- jó lenne elérni, hogy nyáron hozzá is mehetne a kicsi már nyaralni pár napra, ha az apja szívesen fogadja
- meglévő kevés számú, ám annál értékesebb barátságomat fenntartani, ápolni
- szeretnék új barátságokat, ismerettségeket kötni az új évben
- vissza a gyerekes módszerekhez, de idén megpróbálom a malacperselyes pénzgyűjtést: van eddig egy 100-as, 200-as és 500-as bödön. Ha ilyen címletű pénzt kapok, az megy rögtön a gyűjtőbe. Nekem így kevésbé fájó és észrevehető, mintha havonta egyben raknék be. Remélhetőleg év végére összejön egy tetemesebb összeg
- diétát komolyabban veszem, mert szeretnék még gyereket
- rendszeres sportolás beiktatása a mindennapokba
- folytatom azoknak az ötleteknek a felkutatását, hogy hogyan lehet a lányommal kreatívan, hasznosan időt együtt tölteni. Ezeket mind meg is valósítjuk.
- több közösen eltöltött idő családilag. Ehhez szerintem jobb szervezés is kellene.
- megpróbáljuk elérni a céljainkat és ebben az évben valós lépéseket tenni a külföldi munkavállalás felé
3. válaszoló vagyok.
Ne haragudj, de nem küldöm el neked az excelt, mert a saját anyagi helyzetemet és terveimet tartalmazza, ami még ilyen névtelen oldalon sem publikus és nem tudod egy az egyben átírni a te anyagi helyzeted számaival.
Ennek így hidd el, nem lenne értelme.
Egyébként borzasztó egyszerű (pénzügyes vagyok).
Kezdtem egy 2015.01.01-es NYITÓ mérleggel, egyszerűbben fogalmazva:
MIM VAN (eszközök):
- mennyi pénz van ezen a napon (kp, bankszámla, devizaszámla, cash valuta, - háztarátsi szinten az egyszerűség kedvéért ide lehet tenni pl. az étkezési jegy, a szép kártya egyenleget, nem lekötött EP egyenleget stb.)
- kamatozó értékpapírok (kincsárjegy stb.)
- tárgyi eszközeink tételesen (ingatlan, gép, jármű, telek, értékesebb műszaki cikkek, ékszerek stb.- de akár valamilyen szellemi termék is lehet pl. egy olyan szoftver, ami tényleg piacképes stb.)
- a fenti TE várható értékcsökkenése (pl. az autóm életkorából adódó kopás, az új táblagép elhasználódása stb.- az az érték, amelyet feltételezek, hogy ha az év során el kellene azonnal adni, annyival kevesebbet ér- főleg a műszaki cikkeknél, autóknál jelentős ez egy háztartásban)- de pl. ha az ingatlanod értékének növekedésére számítasz (pl. beruházás, vagy ingatlanpiac változása stb.)
- egyéb eszközeim (pl. nagyobb készlet valamiből- háztartási szinten pl. lehet, hogy egész évre van mosószered, üzemanyagkártyád feltöltve vagy többszázezres kondibérleted vagy valakinek kölcsön adtál és várható a visszafizetés, de akár az is, ha te adtál ki valamire már előleget és várható a teljesítés (pl. ingatlanra, bútorra stb.)
- esetleg lehettek olyan bevételeid tavaly, amik az idei évet érintik, de ezt most hagyjuk :)
Ugyanennek a mérlegnek a másik lába az, hogy MIBŐL vannak ezek az eszközeim:
- van-e valamilyen banki/pénzintézeti kötelezettségem és az milyen lejáratú (pl. van-e valamilyen bankhiteled- ebből mi az, ami a 2015-t érinti és mi nem), esetleg folyószámlahitel, hitelkártyatartozás stb. lehet (háztartási szinten veheted ide a biztosítást is pl.)
- van-e valamilyen olyan életeseményed 2015-ben, amelyre szükséges volt "félretenni"- pl. nagyobb pered, amiben várhatóan vesztesz vagy horror közlekedési bíráságra számítasz, csak még nem kellett eddig fizetni vagy egyéb káresemény stb. ami 2015-ben nagy valószínűséággel bekövetkezik és akkor ezt a tartalékot fogod rá felhasználni- de én pl. tavaly ilyen céltartalékot képeztem egy nagyobb fizetős műtétre, nagyobb fogászati beavatkozásra stb.
- valamilyen adótartozás/kötelezettség van-e?
- ki nem fizetett "szállítók"- pl. nálad van már az ismerőstől megvett laptop, de még nem vagy csak részben fizetted ki
- egyéb kötelezettség: pl. ki van adva a lakásod, amire kaptál kauciót, azt normális ember nem veri el :), ha várható, ogy 2015-ben pl. lejár a bérleti szerződés és arra számítunk, hogy a lakónk nem amortizálja a lakást
- ide jön még a 2015.évi életünk "eredménye"- ld lentebb és az eddigi (és persze benne van a korábbi évek eredménye pozitív/negatív értékkel halmozva)
A 2015. évi családi/háztartási működésben szerepel (ennek az összesített eredménye a fenti bekerül):
- nettó kamatbevételeink (a 2015-ben várható kapott kamataim és az esetleges hiteleim után fizetendő kamataim egyenlege)
- van-e olyan követelésed, amit nagy valószínűség szerint nem kapsz vissza vagy csak részben, pedig járna neked (pl. kölcsönadott X összeget nem adja meg vagy csak egy részét, emiatt neked ezt le kell írnod, mert nem esélyes, hogy megkapod)
- amennyiben vannak devizás ügyleteid (devizaszámla, cash valuta váltása stb.)- akkor ezeknél árfolyamnyereség vagy épp veszteséged lesz-e terveid szerint
- ha vannak részvényeid, kapsz-e utánuk osztalékot?
- kapsz-e valakitől ellenszolgáltatás nélkül pénzeszközt (pl. ajándék, szülői támogatás- háztartási szinten lehet pl. nyeremény is vagy adományt kapsz személytől, szervezettől)
- fő bevételek: pl. munkabér, családi pótlék, cafeteria, esetleg nyugdíj, segély, megbízási díj, ha valamit eladsz, annak a bevétele (pl. használt holmidat, de akár nagyobb értékű dolgaidat, tervezel-e pl. ingatlan eladást/bérbeadást)- bármi, ami a háztartásodba a fentieken túl befolyó összeg, vagy ha volt káreseményed, akkor pl. a biztosítótól vársz-e bevételt, adóbevétel stb.
KIadások, ráfordítások a másik lába az éves működésednek, életednek, ezen belül főleg lehet:
- pénzügyi működéseddel kapcsolatos ráfordítások (pl.számlavezetések, pénzfelvételek díja, kártyadíj, rózsaszíncsekk díj stb.- ami nem a hiteleid kamata)
- nálam személyi jellegű ráfodításban szerepel a gyereknek adott zsebpénz :)
- ebben az évben bekövetkező értékcsökkenés (tárgyi eszközöknél, ahogy fent leírtam)
- rezsi (víz, áram, gáz, stb.)
- járműfenntartás anyagköltségei (üzemanyag, alkatrész, autóápolási anyagok pl)
- ingatlanokkal kapcsolatos anyagköltségek (pl. tisztító, takarítószerek, karbantartási anyagok- pl. csempézésnél a csempe stb.)
- műszaki eszközök anyagköltségei (pl. toner a nyomtatóba, szűrő a klímába stb.)
- étkezés és háztartás egyéb anyagköltségei (bevásárlások)
- egyéb anyagok tetszőleges felosztásban: pl. lakberendezés, dekoráció, könyvek, újságfelőfizetés, papíráru, kozmetikai szerek, ruhaneműk, cipők, táskák, gyermeknek ruházkodás, sportfelszerelések, vitaminok, gyógyszerek, valamilyen segédeszközök stb.
- posta, telefonok, internetezés, tévézés költségei
- bérleti és lízing díjak (pl. ha lakást vagy autót bérelsz, de akár a parkolóbérleted vagy ha pl. éves kondibérletet vettél kötelezettségvállalással, hogy havonta fizeted stb.)
- oktatási, szórakozási és kulturális költségek: pl. tanfolyami vagy egyetemi tandíj, nyelvtanár díja, én ide veszem a gyerek magánovijának díját (ezt is lehet részletezni tetszés szerint, hogy havidíj, kaja, egyéb fizetendő stb.), játszóház, színház, hangverseny, sportolás, kirándulás, utazás stb.
- adókötelezettségek (pl. ingatlanadó, valamilyen egyéb helyi adó- kommunális adó, gépjárműadó vagy ha magad után fizeted a TB-t stb.)
- szolgáltatások díjai, különösen
- valamilyen szakértői díj (pl. ügyvédi díj ha kell pl. ingatlaneladásnál vagy lakáskiadásnál vagy pereskedésnél stb.)
- ingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások: pl.mesteremberek munkadíjai karbantartásnál, javításnál vagy kéményseprés, szemétszállítás,ha jár hozzád takarítónő, klímás karbantartó stb.
- utazások költségei (menetjegy, szállásdíj stb.)
- egyebek tetszőleges bontásban (a hosszútávú céljaid eléréséhez szükséges 2015. kiadások/ráfordítások pl.)
- egyéb fizetett díjak, jutalékok: mindenféle biztosítás (élet-, casco, kötelező stb.) szakmai kamarai díj, szakszervezeti díj stb. ha van
- véglegesen adott pénz valakinek: pl. gyereknek nagyobb összeg pl. lakásvásárláshoz stb., idős szülő támogatása, adományba, ajándékba adott pénz stb.- ami neked kiadás és nem számítasz arra, hogy visszakapod, mert nem ez a célja
Ezt hosszan lehetne ragozni, nincs két egyforma háztartás, így csak példákat írtam.
Lehet, hogy így év elején rá kell szánni pár órát, de aztán nagyon hasznos.
Lehet egész évre is készíteni, én havi bontásba teszem (a legtöbb háztartási dolgot lehet havi bontásban végiggondolni, tervezni, vagy ha nem havi rendszeres kiadás/bevétel, akkor kb. lehet tudni, hogy az év melyik hónapjában lehet rá számítani), ugyanígy a háztartási mérlegünkben azért viszonylag állandó dolgok vannak- a bankszámlánk aktuális egyenlege pl. hozzáférhető azért havonta, az értékpapíroknak vagy a tárgyi eszközeinknek tudható az aktuális piaci értéke (de ha nem: pl. az autód értékéhez jó támpont, ha a két legnagyobb használtautós portálon beírod a jellemzőit és az ott látható árakból képzel átlagot- amit akár évente vagy éven belül is tudsz módosítani- ugyanígy a lakásnál a környékbeli hasonló ingatlanok árait is érdemes figyelemmel kísérni stb.)
Az nagyon fontos, hogy nagyjából tisztában legyünk a háztartásban lévő eszközeink, értékeink valós értékével (a 3 éve 150 eFt-ért megvett tévé sem feltétlenül 150 eFt már és igenis van egy pénzben kifejezhető mai napi értéke)
Egyszerű, kis háztartásban már az is nagy előrelépés, ha
- végiggondolod 2015-ben miből lesz pénzed (fizetés stb.)
- milyen költségeid lesznek (rezsi, kaja egyebek)
...ha a kettőt kivonod egymásból, máris látszik, mit kell javítani, pótolni, kell-e megszorítás pl. a vásárlásokban vagy marad minden hónapban x forint, amit félrelehet tenni
:)
Sok sikert- ehhez nem kell bankárnak lenni. Józan ésszel logikusan végiggondolható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!