Kezdőoldal » Ünnepek » Szilveszter, Újév » Miért vannak egyesek ennyire...

Miért vannak egyesek ennyire radikálisan az újévi fogadalmak ellen?

Figyelt kérdés

Egyesek károgják, hogy nincs szükség egy dátumra ahhoz, hogy változtassunk, azt aztán BÁRMIKOR lehet. De ki mondta, hogy változtatni csak újévkor lehet? Másrészt miért rossz, ha valaki szeretne egy bizonyos elv szerint élni és ehhez kell neki egy keret? Nekem mindig pont az vált be, amikor elhatároztam, hogy X időponttól kezdve nem csinálom vagy csinálom. Ha szép lassan akartam valamit bevezetni, akkor tuti nem jött össze, mert mindig visszaestem. Új év, új lehetőségek... Szerintem ez egy remek alkalom arra, hogy változtassunk.

Megint mások meg kijelentik, hogy önbecsapás, semmi értelme, úgyis mindenki megszegi. Én például a tavaly tett újévi fogadalmakat egész jól megtartottam. Több fogadalmam is volt (kb. 6-7), abból kettőt nem sikerült csak teljesíteni, de majd idén...

Szóval adódik a kérdés: mi a baj a racionális, megfontolt újévi fogadalmakkal, amelyek nagyon is teljesíthetők lennének egy év alatt?

jan. 1. 17:27
 1/6 anonim válasza:
40%

Az újévi fogadalmak ellen irányuló radikális vélemények több okból is fakadhatnak. Ezek az okok sokszor a fogadalmak természetével, azok hatékonyságával és a társadalmi elvárásokkal kapcsolatos kritikákból erednek.

1. Túlzott nyomás és társadalmi elvárások

Sok ember úgy érzi, hogy az újévi fogadalmak egy társadalmi “kötelezettség”, amelyben részt kell venniük, még akkor is, ha valójában nem motiváltak. Ez a kényszer negatív érzéseket válthat ki, főleg azokból, akik nem hisznek a fogadalmak értelmében.

2. A fogadalmak gyakori kudarcai

Statisztikák szerint az újévi fogadalmak jelentős része néhány héten belül kudarcot vall. Azok, akik ezt tapasztalták, csalódottá válhatnak, és szkeptikusak lehetnek az ilyen jellegű célkitűzésekkel szemben. Ebből adódhat az a nézet, hogy ezek időpazarló, irreális elvárások.

3. A változás bármikor lehetséges

Sokan hisznek abban, hogy az életmódváltást vagy célkitűzéseket nem szabad egy adott dátumhoz kötni. Ez a csoport úgy gondolja, hogy a változtatásoknak az év bármelyik napján, az egyén belső motivációjából kell indulniuk, nem pedig egy mesterségesen kijelölt időponthoz igazítva.

4. Üres ígéretek és felszínesség

Egyesek kritikája arra irányul, hogy az újévi fogadalmak sokszor nem valódi, átgondolt célok, hanem felszínes vagy divatos döntések (pl. „Többet fogok edzeni”, „Egészségesebben fogok enni”). Ezek mögött gyakran nincs megfelelő tervezés vagy elkötelezettség, ami miatt értelmetlennek tűnhetnek.

5. Rebellis hozzáállás

Vannak, akik egyszerűen csak nem szeretik a hagyományokat vagy a mainstream gyakorlatokat, és az újévi fogadalmak ellenzése számukra egyfajta lázadás a „tömeg” szokásai ellen.

Mit lehet ebből tanulni?

Az újévi fogadalmak hasznosak lehetnek, ha:

• Reális, mérhető és elérhető célokat tűzünk ki.

• Nem egy adott dátum nyomására döntünk, hanem valódi motiváció alapján.

• Tervet készítünk, hogyan érhetjük el ezeket a célokat.

A radikális ellenállás mögött gyakran személyes tapasztalatok és hiedelmek állnak. Nem feltétlenül az újévi fogadalmak értéktelenek, hanem a megvalósítás módja lehet hibás vagy nem megfelelő.

jan. 1. 18:22
 2/6 anonim ***** válasza:
25%
Mert nekik nincsenek fogadalmaik, terveik. Nyilván lehet egész évben, de ez adja magát. Ehhez is lehet kötni. Miért ne?
jan. 1. 20:32
 3/6 anonim ***** válasza:
0%

"De ki mondta, hogy változtatni csak újévkor lehet? "

Benne van a nevében, hogy "újévi fogadalom".

"Másrészt miért rossz, ha valaki szeretne egy bizonyos elv szerint élni és ehhez kell neki egy keret?"

A "holnaptól diétázom" típusú fogadalmak mindig hátránnyal indulnak, mint amikor az ember ott helyben vált.

jan. 1. 21:02
 4/6 A kérdező kommentje:

#3.

Újévi fogadalmat persze, hogy csak újévkor tehetsz. DE KI MONDTA, HOGY változtatni nem lehet újéven kívül máskor?

Én így szoktam le káros szenvedélyekről. Akkor mindig visszaestem, amikor azt csináltam, hogy mindig ritkábban...

jan. 1. 21:32
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
#1 chat gpt köszönjük
jan. 2. 11:02
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Chat gpt jól megmondta.
jan. 2. 17:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!