Mi értelme van az újévi himnusz hallgatásnak?
Újév éjfélkor Magyarországon valamiért hagyomány a Himnusz hallgatás.
Ennek mi értelme? Minek egy örömteli buliba egy siralom éneket belerettyinteni?
Azt megértem, hogy Március 15-én vagy Október 23-án esetleg október 6-án levetítik de egy boldog ünnepbe minek? Hogy fér ez bele?
Éjfélkor nem a pezsgőnek, tűzijátéknak kellene durrannia?
Már mikor kicsi voltam is utáltam mert éjfélkor rohantam volna ki nézni a tűzijátékot de anyámék himnusz előtt sose engedtek ki én meg ott toporzékoltam :DD
Én nem mondom, hogy nem szeretem, de én is nézném inkább éjfélkor a tűzijátékot.
Ettől függetlenül nálunk a családban is berögzült szokás, és anélkül nem lenne szilveszter a szilveszter.
Visszaszámlálás, Himnusz éneklése, pezsgő kipukkasztása, koccintás, majd miközben nézzük (esetleg lőjük) a tűzijátékot, közben felhívjuk a rokonokat, barátokat.
Egyébként, azért szokták énekelni a Himnuszt újévkor, mert rögtön az első sorban benne van, ami az újévhez szükséges.
"Isten, áldd meg a magyart!"
(oké, tényleg lehetne vidámabb, de akkor tessék, lehet menni írni egy új, vidámabb Himnuszt)
A vidámabb himnuszról:
Sok országé indulószerű, a miénk ima. Tónusa nem volt siránkozó eredetileg. A trianoni tragédia után változott meg, s lent valóban lehangoló.
Mistanában többen visszatértek az eredetihez. Tévéfelvételek is az eredetigez jobban közelítőből készülnek mostanában.
Nem tudom, más országokban kialakult-e a szilveszteri himnusz.
A magyar rádió már nagyon régen a himnusszal zárta a műsorát.
Innen eredhet a szilveszteri is, került át a tévébe is.
Ott is minden adászáráskor elhangzott.
Szilveszter éjjel ehhez társult még a Szózat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!