Kezdőoldal » Ünnepek » Névnap » Mi értelme a névnapnak?

Mi értelme a névnapnak?

Figyelt kérdés
Sok ünnepet feleslegesnek tartok, de a névnapot különösen. Egy random naphoz hozzácsatolták a nevünket. Ennek mi értelme?

#névnap #értelme #névnapnak
2019. jan. 6. 20:28
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
71%
Egy random nap megszülettél. Mi értelme megünnepelni? Mi értelme volt megszületned?
2019. jan. 6. 20:35
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Ok az ivásra, a haverok itatására és alkalom az ajándékok megköszönésére.

.

Fölös kérdés, mert te döntöd el, hogy 'tartasz-e névnapot'.

2019. jan. 6. 20:59
 3/13 anonim ***** válasza:
49%
Ugyan így vagyok vele én is hülyeség
2019. jan. 6. 22:53
 4/13 anonim ***** válasza:
91%
Minden naphoz tartozik 1-2 név. Február 6 például Dorottya nap. Tudod hogy miért pont ez a nap lett Dorottya napja? Kitalálom:nem. Nos, azért mert Szent Dorottya aznap halt vértanúhalált. És erre emlékezünk. Minden nap valami fontos dolog történt régen, és vagy születés, vagy halál,vagy valamilyen fordulóponthoz köthetőek. Pl. Augusztus 20. István napja. Miért? Remélem magadtól is kitalálod! Dec.31. Szilveszter. Tudod kiről van elnevezve? Egy pápáról. Tudod honnan kapta a nevét, és hogy miért nem mondjuk Boldizsárnak hívják ezt a napot? Remélhetőleg tudod. Minden nap különleges. Érdemes utánanézni ezeknek, mert végülis érdekes dolgok ezek... És a névnapot nem kell megtartani. Nincs leírva sehova sem,semmihez nem kell a névnapod. Csak egy plusz nap, hogy lehetőséget kapj arra hogy boldog légy. Egy ünnep, ami igazából nem is rólunk szól, hanem azokról akikről elnevezték a napot! Csak meg van adva a lehetőség hogy a családod körében legyél és boldogan teljen még egy napod. Nem fölösleges. Ha nem is tartod meg, legalább emlékezz arra a személyre akiről el lett nevezve a nap. Egyáltalán nem random. Van értelme.
2019. jan. 7. 00:33
 5/13 anonim ***** válasza:
47%
Az ilyen fapofa, savanyú ember minek él? Hogy elrontsa a többiek kedvét?
2019. jan. 7. 07:39
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha szerinted értelmetlen, akkor ne foglalkozz vele. Nem kötelező ünnepelni. De mások attól még ünnepelhetik.

Én szeretem az ünnepeket, megtörik a hétköznapokat. Van egy rendje az évnek, ahogy következnek egymás után. Én szeretem ezt.

2019. jan. 7. 10:13
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

A névnapok nem random kerülnek a naptárba. A naptárban elsődlegesen a szentek nevei szerepelnek. Mivel több azonos nevű is van, ezért lehet pl. három István névnap is. Ez három István nevű szent. A naptárszerkesztésnél a sor végén áll csak a népszerű nevek elhelyezése, a kihaltak elhagyása. A keresztnév kiválasztása is a szentekhez kötött volt. Részletekbe nem mennék, mert nyilván nem is érdekel.

Ma a divat a legfontosabb névadási rendező elv, de ez évszázadokon át semmit sem változott. István nevű egyén neve napján István nevű szentet ünnepelték tk.

Végtelenül leegyszerűsítettem, és így bele is lehet kötni, de ez nem egy vallástörténeti, kultúrtörténeti rovat.

2019. jan. 7. 10:27
 8/13 Bubuka508 ***** válasza:
100%
A klasszikus névnapok valóban a szentek nevei. De amúgy mindenki maga dönti el, tartja-e a névnapját. Alkalom az ünneplésre. De nem minden népnél léteznek névnapok, mert vannak olyan népek (pl. japánok, vagy indiánok), akiknél nincsenek kimondott keresztnevek, hanem ilyen neveik vannak, mint pl. Júniusi Harmat, Őszi Illat, Fehér Liliom stb. Ezeknél nem tartják a névnapokat.
2019. jan. 7. 15:02
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
A közösség összetartása ilyen szokással is..
2019. jan. 7. 22:57
 10/13 anonim ***** válasza:
50%
Angliában élek, itt nincsenek névnapok. Ha ennyire bánt, gyere ebbe az országba.
2019. jan. 8. 09:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!