Karácsonykor mi értelme van az ajándékozásnak, hiszen nem az lenne a lényeg, hogy mindenki együtt van mintsem, hogy mindenkinek azon járjon az esze, hogy mit kap vajon idén stb?
Csak mert ajándékot kapok, egyáltalán nem jár rajta az eszem egy percig sem.
Én nem adok, mert nem vagyok jó benne, ez az engem megajándékozókat nem érdekli és engem sem zavar nagyon az asszimmetria. Ételt azért viszek, lehetőleg csinosat és különlegeset, az zavarna, ha totál semmit, miközben kapok egy halom ajándékot.
Nálunk nincs belőle versengés meg elvárás, aprócska, de hasznos, jó ajándékok vannak :)
Sokan nem ajándékoznak karácsonykor s ez jól működik nekik. Gyerekként még eléggé kell ilyenkor az ajándék, de felnőttként is hozzáadhat a varázshoz. Csak mert egyesek borzalmasan csinálják, másnak még lehet jó.
Igen, a családi együttlét a fontos, de ezen semmit nem csökkent az ajándékozás, sőt, csak teljesebbé teszi.
Évtizedeken keresztül egy gyomorgörcs volt nekem a karácsonyi készülődés, mert akkoriban azt gondoltam, hogy egyedül nekem kell mindent megteremteni, így aztán a család nagyon élvezete a karácsonyt, nekem pedig teher volt. Aztán történt valami, súlyos betegen hónapokra ágyba kényszerültem, át kellett értékelnem, hogy mi az számomra ami fontos és mik azok amit el kell engedjek, hogy ne rokkanjak bele lelkileg és fizikailag is.
Akkor találkoztam Vida Ágnes pszichológus írásaival, köztük volt egy olyan, amin karácsony előtt mindenkinek el kellene gondolkodnia.
„A karácsony nem attól lesz tökéletes, hogy nincs porcica a szekrények mögött, tízféle sütit sütsz és halomban áll a fa alatt az ajándék. Nem lesz jobb az ünnep attól, ha beleszakadsz a házimunkába, hogy aztán az ünnepek alatt holtfáradt legyél! Sem attól, ha mártírként sütsz-főzöl-takarítasz-vásárolsz hetekig. A készülődés lehet az ünnep része. Lehet együtt készülődni és nem attól lesz tökéletes, hogy minden tökéletes, hanem attól, hogy együtt vagyunk."
Próbálok azóta az együtt töltött minőségi időre koncentrálni, és nem a külsőségekre.
Annak semmi értelme, amikor mindenki mindenkinek vesz valamit, azt se tudja mit, de muszáj. Nincs értelme a béna ajándékoknak. Nincs értelme az elhalmozásnak, ész nélküli költekezésnek.
Nálunk csak a legszűkebb családban van ajándékozás. Egyáltalán nem teher. Ismerjük egymást, tudjuk, hogy mire vágyik a másik. És jó örömet szerezni a másiknak egy kedves ajándékkal. És ez semmit sem von le abból, hogy együtt vagyunk és jól érezzük magunkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!