Újszülöttnek a Teréz tényleg szörnyű név lenne?
Szerintem viszont ilyenkor egyáltalán nem szempont az, hogy nektek tetszik-e a Teréz, avagy sem, ha gondot okozhat. Eleve ne adjunk olyan nevet, amivel kapcsolatban felmerül, hogy bárminemű atrocitás tárgyává tehet valakit/valamit. "Ne foglalkozzatok azokkal, akik szerint ez gáz". Milyen hozzáállás ez? Itt a válasz a kérdésetekre. Sokak szerint "gáz" lenne a gyereketek neve, TI valóban megtehetitek, hogy nem foglalkoztok vele, ő nem.
18 éves vagyok, szerintem is nevetséges ez a hozzáállás, de a környezetemben csak olyanokat láttam, akik utálják a régies nevüket - például Erzsébet, Magdolna, stb. Fültanúja voltam annak is, amikor József-Józsit és Sándor-Sanyit a háta mögött kibeszélték, mert "hogy lehet valakit így hívni"? Szomorú, nevetséges, szánalmas, de akkor is vannak, a nagy számok törvénye alapján ráadásul szépszámmal, akik így állnak hozzá.
És valóban tetszhet nektek ez a név, viszont a legnagyobb tisztelettel mondom, hogy mivel nem kutyát vesztek, aminek fogalma sincs magáról meg az őt körülvevő világról, azon belül is annak véleményéről, hanem egy embert fogtok felnevelni, ezért igenis nagyon fontos szempont, hogy olyan nevet kapjon, amivel nagy valószínűséggel esélye sem lesz rá, hogy szégyenkezzen. Mert lehet, hogy fog, akár normális hozzáállás ez, akár nem. Egy ember nem fogja azért elfogadni és nemszégyellni magát vagy a nevet, amivel magát kell azonosítania, mert tudja, hogy logikátlan, amit érez. Valamint nem fogja kevésbé bántani a környezete negatív véleménye, hogyha megmagyarázzák neki, vagy esetleg ő maga tisztában van vele, hogy az a fajta hozzáállás indokolatlan, röhejes. Ez abszurd gondolat és én nem ebből indulnék ki. Pláne nem abból, hogy "áhh lesz@rom, én gyerekem, nekem kell hogy tetsszen a neve, neked nem tetszik, el lehet menni".
Nem, nem lenne szörnyű. Most újra divatosak azok a nevek amik az 1910-es, 20-as években mentek nagyon, az én lányom is ilyet kapott egyébként, azóta meg elég felkapott név lett megint, az iskolánk minden osztályára minimum egy kislány jut ezzel a keresztnévvel...
Inkább arra figyeljetek hogy a vezetéknévvel együtt szép legyen, a monogram ne adjon ki valami hülyeséget, pl.
Terka, Terus, ezek egy kicsi babának is jó becézések egyébként, sztem...
Nekem nem tetszik, de nem azt jelenti, hogy rossz lenne.
GOndolj bele, 20 év múlva a manapság adott tucat nevek lesznek gázosak. Szóval divat nevet ne adj neki, ha neked tetszik a Teréz, akkor legyen az.
#11: "18 éves vagyok, szerintem is nevetséges ez a hozzáállás"
Eljön az az idő, amikor a te neved lesz ugyanolyan ciki, mint szerinted most egy Sándor vagy József. Nem is kell rá sokat várnod. Én biztos nem fogok adni olyan nevet a gyerekemnek, ami benne van a top 20-ban. AMi nagyon divatos, az nagyon hamar ki is kopik.
11#-es! Általánosságban véve jó a gondolatmeneted, valóban a szülőnek arra is kell gondolnia, hogy mit gondolnak majd mások a gyerekéről, ha az bemutatkozik, és gondolniuk kell arra is, hogy a gyerek mennyire fog tudni érvényesülni azzal a névvel, nehogy nevetségessé váljon. Itt speciel a Kérdező (szülő) nagyon is gondol erre, hisz megkérdezi még itt is a gyik közvéleményt, szóval...
Viszont! Ott áll a kérdésben a név! Teréz. Nem általánosságban beszélünk már tehát. Mindenkinek világos, hogy a Teréz nevet kell megfontolni véleményezni!!!
Aki itt válaszolt és azt kommunikálta, hogy nem gáz és ne foglalkozzatok mások véleményével, az teljesen nyilvánvaló, hogy nem általánosságban beszélt, hanem a Teréz névre vonatkozóan! (Nem tudom, hisz nem ismerem a többi válaszolót, de fogadni mernék, hogy így értették!)
Márpedig a Teréz név nem egy olyan név, amitől óvva intenénk bárkit, nem "olyan szörnyű", nem ciki, megnyugodhat a kérdező, hogy nem gáz...!
Ha tegyük fel Klotildnak szeretné nevezni a lányát, ami szintén egy régi név, stb..., akkor bizony már rikácsolnánk mindannyian, hogy ne, ne tedd... Mert az valóban vicces és a klotyó szó ugrik be az embernek, könnyen csúfolás tárgya lehet a gyerek...
A Terézzel nincs ilyen szitu, ezért jobb ha a kérdező nem ad mindenki véleményére, mert akkor sose fog nevet találni gyerekének, ami minden fanyalgónak tetszik.
Egyedül a Teca nevű béna becézése gáz és röhej, de az igazából nem a hivatalos becézése...
Még valami 11#-es! Pl. a Béla név már valóban közröhej tárgya, "hála" a kabaréknak és vicceknek.
De azért a József, Sándor vagy István név még nem tartanak itt. Nem a régiségük a ciki. Egyszerűen csak túl gyakoriak és emiatt lerágott csont mindegyik. Aki ezeken nevet a hátuk mögött, az önmaga nevetséges és szánalmas.
A Teréz nem ilyen gyakori...
Nézd meg egyébként a leggyakoribb neveket: [link]
Tele van divatos nevekkel és a legtöbbje nevetséges. De fő, hgoy az most mindenki számára elfogadott... Lassan olyan sok Lili, Vivien, Zóé, Maja lesz, hogy olyan sok lesz belőlük, mint Istvánból...
Mellesleg nézd, egy csomó más régi név is az elsők közt van, pedig azok tényleg rémesek, pl. Fruzsina, Bianka, Boglárka, Zsófia, Blanka, Flóra, Gréta, Szonja...
Nem is nézem tovább... Ezekhez képest a Teréz mérföldekkel szebb és komolyabb név!
Kedves #11 és mindenki, aki egyetért vele: Nehogy már ti meg a szar tömegpolitika döntse el, ők hogy nevezik el a gyereküket. Mert amúgy kib*szottul a szülő szíve joga a névválasztás. Ha gyereknek nem tetszik, majd megváltoztatja felnőttként. A legjobb barátnőmet Jettinek hívják, ami a hangzása miatt (Jetti=jeti) sokkal gázabb, mint a Teréz, ami ráadásul szerintem nem is gáz, de mégsem szívatta mindenki halálba. Persze voltak, akik csúfolták, de kit nem? Ha nem a nevéért, akkor másért, tehát mindegy. Reméljük, hogy a gyerek majd kiáll magáért.
Nevezzétek Teréznek, ha nektek az tetszik! Legfeljebb majd kitalál magának valami jól hangzó becenevet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!