Miért tartja a karácsonyt aki nem vallásos?
Én keresztény vagyok, de igazából nem zavar, hogy nem hívők is tartják. A karácsony a kultúránk része is.
Mindenszentek ugyanez. Nekem alapvetően egy egyházi ünnep. Aki meg nem vallásos, az is megemlékezik a halottjairól. Az ő dolga, hogy miért teszi., pedig lehet, hogy igazán nem is hisz a halál utáni életben.
De igazából megértem azt a nem hívőt is, aki nem ünnepli karácsonyt.
"Keress rá, Jézus nem karácsonykor született."
Ehhez csak annyit írnék, hogy karácsonykor nem is Jézus születésének konkrét NAPJÁT ünnepeljük. A kereszténység nem egy adott napot ünnepel, nem úgy, mint pl. a rómaiak, a Legyőzhetetlen Nap napját a napforduló után (egyébként 3. században lett ez ünnep, a karácsonyt meg hamarabb már ünnepelték, igaz nem birodalomszinten minden keresztény közösségben pont dec. 25-én).
Teljesen mindegy, hogy mikor született Jézus. Karácsonykor azt a teológiai "tartalmat" (hülye szó, de nem jut más eszembe) ünnepeljük, hogy az Ige testté lett. Hogy az Isten beleszületett ebbe a világba, hogy emberré lett. Ha ez április 17-én történt valójában, az ezen az üzeneten semmit nem változtat.
Merőben más egyébként a karácsony ünnepének tartalma, üzenete, mint a pogány ünnepeknek. De ilyen alapon a rómaiakat is meg lehetne vádolni, ők ugyanis tényleg az összes ünnepüket máshonnan vették. Érdekes módon, ez senkit nem zavar, ők a "királyok" így is és nekik van igazuk. :))
Miért ne tartaná? Ez az ünnep már beleivódott a kultúránkba. Sokan nem vallási ünnepként tartják, hanem inkább szokásként, hagyományként.
Úgy őszintén, jelentkezzen már, akinek tényleg Jézus születése jut róla először eszébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!