Karácsonyi készülődés? Van, aki nem csinál 8 fogásos ebédet a szűk családjának?
Tudom, lepontozós kérdés, csak kíváncsi vagyok, hogy vannak-e mások is úgy, mint mi, hogy az ünnep számít, nem a kaja és a csili-vili lakás.
Anyám szerint ilyenkor alap a díszebéd.
Tavaly nálunk konkrétan borsófőzelék volt az ebéd, mert azt kérte a család. Egyféle leves, egyféle süti, kész.
„Egy közös étkezés az együttlét ősi formája”
A hannoveri egyeteme szociológus professzora mondta. És milyen igaza is van, hiszen a közös asztalnál az étel megosztása több ezer éves kulturális és evolúciós örökségünk.
„az ünnep számít, nem a kaja és a csili-vili lakás.”
Azt aláírom, hogy nem a drága ajándékok határozzák meg ünnep mibenlétét. De ez a mondat (a csili-vili lakással pláne) módfelett a ló túlsó oldalára dobja át az egész témát. Nem vagyok benne biztos, hogy egy átlagos nap szintjére kellene degradálni az ünnepet a külsőségek terén. Az együtt feldíszített lakás, a közösen összeállított/elkészített és elfogyasztott finom ételek. Az ünnep hangulatát abszolút meghatározzák. Nem tudom mi a problémád ezzel. Tipikus lázadjunk minden tradíció ellen hozzáállás én úgy érzem.
Idézet egy gasztronómustól:
„Amikor egy menüsort felépít az ember karácsonyra, alapvető, hogy hosszú ideig fő, olyan, amit nem összecsapunk, hanem megadjuk a módját az elkészítésének. Azt gondolom, a karácsony nem a sietségről kell, hogy szóljon. Legyenek húszperces ételeink, amikor hazaérünk este hatkor és fél hétre vacsorát kell tenni az asztalra – de ezek nem a karácsonyi ételek. Ilyenkor legyen meg, hogy megkomponálom, összerakom a fejemben, megveszem a hozzávalókat. Legyen időm átgondolni, hogy mikor mit készítek – de azért persze ne kelljen az egész napomat a konyhában tölteni. De fontos, hogy ünnepi legyen."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!