Nálatok hogy zajlik a karácsony szenteste? Mi a hagyomány?
Férjeméknél: A gyerekeket elvitték otthonról, és a már feldíszített karácsonyfára értek haza, és az ajándékok a fa alatt, amit a Jézuska hozott.
Nálunk: Együtt díszítettük a karácsonyfát, és egymást ajándékoztuk.
Most megszületett a fiunk, és még nem tudjuk, hogyan csináljuk majd, melyik hagyományt kövessük.
Kiskoromban apukám elvitt moziba a bátyámat és engem, valami karácsonyi mesét néztünk meg, közben pedig anyukám megfőzte a vacsit és a korábban apukám által felállított fát feldíszítette. A bátyámmal mikor hazaértünk, apukám egy kisebb szobába terelt minket, átöltöztünk ünneplőbe, aztán gyomorgörccsel vártuk, hogy megszólaljon a csengő, amire bemehetünk. Mikor anyukám csengetett, rohantunk be, és egy ideig néztük a gyönyörű fát, alatta az ajándékcsomagokat, és hallgattuk a CD-ről menő karácsonyi dalokat. Aztán mindenki megpuszilta a többieket, kibontottuk az ajándékokat, és jött a fénypont, a vacsi. Anyukám minden évben ugyanazt a finom fogást csinálta. Utána még elvoltunk a frissen kapott játékainkkal, és ennyi. Csodás volt. Persze azt hittük, hogy a Jézuska és az angyalok hozták az ajándékokat.
Amióta "nagyok" vagyunk, én kidekorálom a házat, a bátyám segít tenni-venni anyukámnak a konyhában. Este kezdődik az ünneplés, miután együtt, a család felállítja és feldíszíti a fát.
Amíg kicsik vagyunk, addig nagyon csodás azt hinni, hogy Jézuska és angyalok látogatnak meg. Varázslatos tőle az egész. Szerintem neveljétek úgy, hogy angyalkák jönnek.
Anyukám kb. 11-kor elkezd főzni. Eközben apukámmal lefaragjuk a fa alját, hogy beleférjen a talpba és ráakasztjuk a szaloncukor akasztókat a szaloncukorra. Megebédelünk és kb. 17:30-kor feldíszítjük a fát. Mindig sokáig díszítjük, mert mindig nagy fánk van. Utánna ajándékosztás. Még december elején feldíszítjük a lakást. Imádom a karit és az adventet. Amúgy decemberben egész végig karácsonyi filmek és zenék mennek. Már alig várom!!!!!!!
13/F
Ja és még 52 nap! . www.xmasclock.com :D
Kiskoromban előző este elvittek minket a nagymamához, és 24-én délután mentünk vissza, addigra már fel volt díszítve a fa, alatta az ajándékok.
Nagy izgalomban telt az az egész délelőtt, mikor hazaértünk, meg kellett fürödni, hajat mosni, szépen felöltözni, és csak utána csengetett a szobából a Jézuska (aki persze apu volt) :D
Ajándékbontás, volt nagy öröm, aztán vacsora együtt.
25-26-án pedig a két nagymamához mentünk el. Nagy családi események voltak ezek is.
Most új hagyományokon dolgozunk éppen, mert 3 éve költöztünk össze a párommal, így a szentestét kettesben töltjük. Előző nap elmegyünk a piacra, kiválasztjuk a fenyőfát, bevásárolunk, nagytakarítunk. 24-én addig lustálkodunk, amíg jól esik, felkelünk, nem sietjük el a dolgokat :) Délután elkezdjük a kaját megcsinálni együtt, feldíszítjük a fát, közben karácsonyi zenék szólnak, gyertyák, illatok stb. Becsomagoljuk az ajándékokat (persze egymásét azt nem egymás előtt). Ajándékozunk, vacsorázunk, aztán beszélgetünk, fotókat csinálunk, esetleg valami társasjáték.
25-26-án pedig meglátogatjuk az egyik nagymamámat, este apukámékkal vagyunk, másik nap pedig nagybátyáméknál gyűlik össze a család, apukám testvérei, az ő gyerekeik, nagymama.
Imádom a karácsonyt :)))
Mindenképpen csináljátok gy, hogy a Jézuska hozza a fát, meg az ajándékokat! Nálunk is úgy volt, mindig eltávolítottak engem otthonról, mire hazaértem ott vollt a fa az ajándék, és persze csengetett a Jézuska.A nagypapám csengetett valójában mindig, és mindig azt mondta:-az angyalok és a Jézuska siettek ezért kértek meg engem, hogy csengessek
Ezt persze csak akkor mondta, amikor nem volt ideje letennie a csengőt, é megláttam a kezében.Ez addig egy csoda, amíg így van, ne hagyjátok ki ebből a kisfiatokat!:)
Előre is boldog karácsonyt!
mikor kicsi voltam akkor anya már korán reggel felkelt főzni, én segítettem neki (addig apa becsempészte szegény egyedül a karácsonyfát a padlásra...)
aztán ettünk valamit, néztünk karácsonyi műsorokat, majd elmentünk apával mamához, addig anya díszített, majd mikor hazajöttünk minden készen volt :D
Most, úgy kezdődik,hogy hajnalban felkel anya, elmegyünk fát venni, hazahozzuk (vagy ezt előző nap elrendezzük) 11 órára az egész család összeveszik, feldíszítjük a fát (megint összeveszünk), eszünk, tvzünk, mindenki elfoglalja magát, kora este pedig kibontjuk az ajándékokat, eszünk és megintcsak mindenki elfoglalja magát
16L
este elmegyünk templomba ahol én a hittanosokkal verset mondok , előtte mindig én jövők el otthonról a templomba
addig anyáék oda teszik az ajándékokat a fa alá aztán templom után ajándékozás és süti evés majd egy óra után
filmnézés . IIiimádom a karácsonyt és nagyon várom
2 évvel ezelőttig nálunk és pároméknál is veszekedéssel,kapkodással,"semmi nincs kész"-el telt a december 24.Utáltam.
Összeköltöztünk,24-én nem megyünk sehova.
Előtte 1-2 nappal elmegyünk fát venni,kigondolom mit főzünk,előkészitem.Sütiket megsütöm előtte nap.
23-án este feldiszitjük a fát,mindig szép nagy.
24-én alszunk ameddig tetszik,kikapcsoljuk a telefonokat,ágyban "reggelizünk" (az inkább dél),pihenünk,aztán odateszem a korai vacsit.Napközben gyertya ég,zene szól,nyugi van.Megvacsizunk,koccintunk kettőnkre,majd ajándékbontás jön.
25 az egyik,26 a másikunk szüleivel van egyenlőre,ehhez 200km-t kell utazni,ha összejön a babánk,akkor onanntól lehet nem megyünk,most se szeretek,de így kevébé hisztiztek,hogy 24-én nem vagyunk hajlandóak velük lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!