Valami finom, bevált, könnyen és gyorsan elkészíthető karácsonyi süti recept?
Mézeskalács:
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
10 dkg Rama margarin
3 egész tojás
2,5-3 dl méz
A díszítéshez: 1 db tojásfehérje és 6 evőkanál kristálycukor
Elkészítés:
A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a margarint. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. A deszkát bőven lisztezhetjük. A tészta ne legyen túlságosan lágy, mert akkor nagyon megdagad a sütőben. A tésztát alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és margarinnal vékonyan kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk. Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.
Hókifli:
Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
1 kis doboz tejföl
szilvalekvár
vaníliás cukor
porcukor
egy csipet só
A lisztet a vajjal, a tejföllel és a sóval a sütés előtti napon gyúrd össze, és tedd be a hűtőbe. A sütés napján nyújtsd ki félujjnyi vastagra, és 8-10 centi átmérőjű köröket szaggass ki belőle. Tegyél minden darabra egy kiskanál szilvalekvárt, majd óvatosan tekerd fel, és nyomkodd le a végét, nehogy a lekvár sütés közben kifolyjon. Előmelegített sütőben süsd meg, és tálaláskor a vaníliás porcukorral szórd meg a tetejét.
Kókucsók:
Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 20 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék, 1 csipet só, 2 csapott evőkanál étkezési keményítő, 1/2 citrom leve, 10 dkg keserű csokoládé a mártogatáshoz.
A tojásfehérjét kemény habbá felverjük, majd a vége felé, apródonként belekeverjük a porcukrot. Addig keverjük, hogy teljesen kemény legyen a hab. Mikor megvagyunk vele, részletekben hozzákeverjük a kókuszreszeléket, a csipet sót, az étkezési keményítőt és a citrom levét. Akkor jó, ha a massza megtartja a formáját, és nem terül el. Ekkor vizes kanállal, diónyi gombócokat rakosgatunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A sütőt előmelegítjük 140 C-ra, majd lassú tűzön inkább szárítjuk a csókokat, mint sütjük. Kb. 40 perc alatt készül el. Mikor kezd a teteje rózsaszín lenni, akkor már jó. Sütés után leszedjük őket a tepsiről és hagyjuk kihűlni. A csokoládét megolvasztjuk és a csókok alját belemártogatjuk. Zsírpapíron megvárjuk, míg a csoki megszilárdul, utána tálaljuk, vagy csomagoljuk. Jól záródó fém dobozban, sokáig eláll...
Igaz nem kifejezetten karácsonyi, de nagyon finom, borzasztó egyszerű torta ez. Én az elmúlt 2 karácsonyra készítettem, és egész ünnepi lett, mert karácsonyi dekorral dobtam fel :)
Mogyorókrém rajongóknak kötelező! :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!