Nagyon előre szoktam készülni a Karácsonyra. Már az ajándékok nagy része meg is van. Viszont a menüvel még nem foglalkoztam. Van bevált kipróbált receptetek?
Nálunk sütinek citromtorta, lúdláb, zserbó szokott lenni. Amit ezen kívül szoktam sütni, az a négerszelet, koktélkocka. De idén szeretnék még néhány félét sütni :)
Étel: Húsleves, rántott hús, rántott sajt, sült csirke, sült hús, hurka-kolbász, kacsasült lesz, pörkölt, esetleg tejfölös csirke, vagy brassói. Köret: Petrezselymes burgonya, hasáb, rizs, tarhonya, csusza ( ezekből általában 1-2 félét sikerül megcsinálni, de bevásárolok. Időm nem szokott lenni, így volt, hogy májusban is volt mit elővenni a fagyasztóból)
Mi tejszines lazacot + sült burgonyát eszünk szenteste, már 12. eve.
Előkészítünk mindent, majd mikor este a templombol hazaértünk, csak meg kell sütni.
Figyeljetek mit találtam:
Pásztorok Pitéje:
A Fűszer és lélekről van:
Hozzávalók a püréhez:
50 dkg sütőtök felkockázva
20 dkg sárgarépa felkarikázva
szerecsendió frissen őrölve
6 zsályalevél
1 tojás
10 dkg vaj
1,5 dl tejszín
só, bors
Hozzávalók a raguhoz:
50 dkg darált marhahús
3 ek libazsír
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 pici chili
½ kk kömény
1 narancs leve és lereszelt héja
1 dl édes tokaji bor
2 szem szegfűszeg
só, bors
A répát és tököt a vaj felén megdinszteltem, úgy, hogy közben kevés vizet öntöttem alá, amikor úgy tűnt, hogy le akar kapni. Reszeltem bele pici szerecsendiót, sóztam, borsoztam, kicsit lehűtöttem, majd elkevertem a tejszínnel. Botmixerrel pépesítettem, elkevertem a tojással, és beleszórtam a zsályaleveleket is.
A raguhoz a zsíron megfonnyasztottam a hagymát, majd beledobtam az összezúzott fokhagymát is. Rászórtam a húst és lepirítottam. A paradicsomot apró kockákra vágtam és a narancslével, borral, narancshéjjal, szegfűszeggel, köménnyel és a sóval meg némi borssal a húshoz adtam. Szép lassan addig főztem, amíg a leve elpárolgott. A chilit csak a végén tettem bele, de persze lehet előbb is.
Egy tűzálló tálba sütőpapírt fektettem, erre kanalaztam a püré felét, majd a ragut, végül a püré másik fele következett. 200 fokra előmelegített sütőben harminc perc alatt sütöttem készre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!