Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » A családotokban mennyire él...

A családotokban mennyire él még a kiskarácsony-nagykarácsony szokása?

Figyelt kérdés

Eredetileg a karácsony nyolcnapos ünnep, csakúgy, mint az összes nagyobb keresztény ünnep. Eredetileg a zsidó szokásokból jön ez a fajta nyolc nap plusz előeste felosztás, mivel ott is nyolcnaposak a különböző fontosabb ünnepek (pl.: pészah, sávuót, szukkót, de nem zarándokünnepek közül például a hanuka is). A népszokásokban a mai napig él a nyolcnapos felosztás több ünnepnél, hisz a húsvét utáni vasárnapon például sok vidéki családnál a mai napig szokás a komatálazás. Karácsonykor (ami nyilván most aktuális) pedig a jól ismert Kiskarácsony-nagykarácsony című dalunk utal erre a felosztásra, ugyanis a magyar népszokásokban gyakran hívták újév napját (I. 1.) ebből az aspektusból nézve kiskarácsonynak, hiszen nagykarácsony XII. 25-én volt.

Nálatok mennyire él még a népi megnevezés? Szoktatok még néha így nevezni január 1-ét? Meddig tart a családotokban a karácsony?

jan. 1. 23:31
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Semennyire. Bp-n születtem, soha nem hallottam a kiskarácsony-nagykarácsonyról (csak arról, hogy Kodály gyűjtötte a népdalt).

Ráadásul a 60-as években nem nagyon volt divatban a karácsonyt vallási ünnepként emlegetni, mert a Télapó hozta az ajándékot és nem a Jézuska. És nekünk nem voltak adventi vasárnapok meg koszorúk, hanem ezüstvasárnap meg aranyvasárnap.

jan. 2. 04:21
 2/10 anonim ***** válasza:
69%
És is pesti vagyok, de elsőtől eltérően katolikus, így a fogalmat ismerem. Járunk is misére (nagy)karácsony és újév napján. Viszont december 26. után már nem tartunk karácsonyt, főleg hogy dolgozni szoktunk az ünnepek között is.
jan. 2. 06:39
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Csak 24-én van karácsonyi hangulatunk, meg előtte már novembertől várakozás, tervezgetés, hangolódás. Karácsony igazi napjáig már nem tart ki a hangulat, előre "elhasználjuk". Nálunk ez van.

A kiskarácsony-nagykarácsony kifejezés csak a dalból volt ismerős, nem tudtam a jelentését.

jan. 2. 08:15
 4/10 anonim ***** válasza:
62%

Én is pesti vagyok, de "régimódi", szeretem a hagyományokat, így a kifejezést ismerem (de nem nevezzük így).

Mi adventtel kezdjük a készülődést a karácsonyra, nem "használódik el" az ünnepre. Tartjuk az újévi szokásokat is, vízkeresztet is stb. A fa kivételével a többi díszt és dekort vízkeresztkor vesszük le, a család kívánságára a fa még egy ideig marad. (Idén 15-én viszik el a fát, addig lesz meg)

jan. 2. 09:48
 5/10 Metionin ***** válasza:
100%
Soha nem hallott erről a családom. Nekem volt valami fogalmam róla, hogy létezik, mert valami regényben volt ilyen amit gimis koromban olvastam. Amíg tartottak a szüleim karácsonyt, 24-én díszítettek fát és kb. annyi is volt, újév után meg leszedték. Adventet sem tartottak. Nem vallásosak.
jan. 2. 12:26
 6/10 anonim ***** válasza:
40%
Nalam a karacsonyi hangolodas novemberben kezdodik, halloween utan kb egy hettel mar jon a karacsonyi dekor. Nekem a karacsonyrol nem egy zsido csecsemo, habem a forralt borozas, bejglizes, karacsonyi vasarozas jut eszembe. Meg a bevasarlasok, ceges bulik. Nem is ertem mirol beszelsz, a karacsony december 26-ig tart. Utana hiaba van kint a dekor mar ne ugyanaz a hangulat.
jan. 2. 14:35
 7/10 anonim ***** válasza:

Nem ismert ez az én családomban, az öregek között sem.

A karácsonyi ünnepkör nálunk január 6-ig, Vízkeresztig tart, ekkor szedjük le a fát.

A karácsony nyolcadának- azaz, hogy 8 napig ünnepeljük a karácsonyt - igazából csak liturgikus szempontból van jelentősége nálunk (katolikusoknál).

jan. 2. 18:06
 8/10 anonim ***** válasza:
Még sosem hallottam erről de tök jó ha valaki így tartja a karácsonyt. Nálunk 23.-án van minden évben a fa díszítés, 24.-én szenteste az ajándékozás illetve aznap karácsonyi ebéd/vacsora a szűk családdal, 25.-én pedig a nagy családdal
jan. 2. 18:43
 9/10 anonim ***** válasza:
13%
Semennyire. Szerencsére már nagyszüleimnél is kihalt a keresztény szokások megtartása. Katolikussá "nevelt" párom is felhagyott mindennel.
jan. 2. 22:20
 10/10 A kérdező kommentje:

Nálunk a 4. válaszolóékhoz hasonló a karácsony, mi is alapvetően ehhez a táborhoz tartozunk. A családom egy része katolikus, egy másik része kálvinista/protestáns, de vannak keleti és erdélyi gyökereink, illetve vannak a családban deisták/panenteisták is. Tehát alapvetően hívő család vagyunk, többé-kevésbé vallásosak is vagyunk, de nem mindenki erősen gyakorló.

Nálunk a karácsonyi időszak adventtel kezdődik, készítünk is adventi koszorút, éjjelenként meggyújtunk egy-egy gyertyát, de ilyenkor nálunk nincs semmiféle ünneplés. Még dec. 24-én nappal sem igazán, akkor csak készülődünk. A valódi, nagy ünnep dec. 25-26-án van nálunk is, de a karácsonyi ünnepi hangulat még eltart egy hétig, kicsit össze is csúszik az újévvel, szóval ilyen szempontból nálunk még él valamennyire a hagyomány, szokás. Nagyszülők szokták is néha-néha kiskarácsonynak is nevezni január 1-ét, de mi is szinte mindig újévnek hívjuk. Az viszont tény, hogy már nálunk sem az az igazi nyolc napon át ünnepeljük típusú örömünnep van, az csak az első két napra korlátozódik, de a karácsonyi feeling még él, pláne, hogy szinte mindenki szabadságon vagy szüneten van az év ezen időszakában, plusz a karácsonyi ételek és a maradékok is kitartanak egy darabig, szóval főzni sem nagyon kell "hétköznapit", plusz a karácsonyfa is még szép friss, a dekoráció is csak nemrég került fel. A díszek közül valami vízkeresztkor, valami gyertyaszentelőkor távozik.

Mentek a zöld pipák! :-)

tegnapelőtt 00:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!