Van bármi kedves, különleges karácsonyi szokásotok családilag? Mennyire követitek a hagyományokat ilyenkor? Menü például ugyanaz mindig, vagy próbáltok változatos ételeket készíteni?
Mióta gyerekeink vannak azóta vannak szokások.
Nem különlegesek egyáltalán, de megosztom.
A lakást mindig advent első vasárnapjára díszítem fel. Megvannak a helyek ahová teszem a díszeket, de azért évente egy két új dekort mindig be szerzek.
December a hangolódással telik. 6-án jön a Mikulás (ilyenkor csomagot kapnak a gyerekek) és a mézeskalácsot aznap sütjük meg.
Karácsony előtt kb 4 nappal szoktuk a fát feldíszíteni. A bevásárlást is akkor intézem el. A menü mindig változatos, minden évben valami különlegeset találunk ki. A süti ami mindig változatlan: bejgli, hókifli, hólabda, zserbó, flódni, sajtos tallér és pogácsa.
Ezeket szépen karácsony előtti 1-3 napokban megsütöm. Ekkor már nem szoktam dolgozni, így mindig van rá időm.
Aztán 24-én reggel felkelünk, egész nap szépen elvagyunk, ebédelünk. Volt hogy pizzát ettünk 😅 Mikor közeledik az este akkor a gyerekek a férjemmel át mennek a szüleiért. Addig én a fa alá teszem az ajándékokat. A nagyszülők napokkal előtte oda adják így azokat is.
Megvacsorázunk és ajándék bontás. Sokáig beszélgetünk, iszogatunk. Anyósom minden évben elkészíti az isteni finom tojáslikőrt. Taxival szoktak haza menni.
25-én az én szüleimhez megyünk ebédre, ott össze gyűlik a nagy család. Estig elvagyunk. 26-án pedig csak négyesben vagyunk itthon, szintén főzök valami finomat és élvezzük a karácsonyi hangulatot.
Nàlunk az a szokàs hogy a vacsora végén 1darab almàt annyi felé vàgunk ahànyan vagyunk.
Régen ez 4volt, most hogy màr gyerekeim vannak és mi mindig anyuméknàl karàcsonyozunk, màr 7. Ha tesómék is ott töltik a szentestét az màr 9.
Nállunk mindig is megvoltak a szokások.
Anyukámmal feldíszítjük a házat és kitakarítunk. Mézeskalácsot is szoktunk sütni.
Apukám választja ki a fát. És ő állítja fel, de díszíteni közösen díszítünk.
Az ebédet apukám készíti halászlevet és mákosgubát (családi recept alapján)
A nagymamám bejglit készít.
25.-én gyűlik össze a nagy család a testvéremék is jönnek a gyerekekkel.
A külföldön élő testvérem (általában sajnos nem tud haza jönni de idén itthon lesz) pedig hazaküldi az ajándékot.
Mindenki mindenkinek ad ajándékot, ami mindig személyre szabott sosem pénz.
Ja és mi a fára is teszünk szaloncukrot és aki megkívánja annak onnan kell "levadásznia" a díszek közül (hozzá tenném hogy nállunk nagy a belmagasság ezért a fa több méteres, csak ezért izgalmas a játék )
Annyi csillagszórót gyújtunk egymás után, ahányan együtt vagyunk a fa alatt. Mindenki kér egy karácsonyi dalt a csillagszórójához, amit közösen eléneklünk, míg a szikrák röpködnek.
Mindig a család legfiatalab tagja szedi ki a fa alól az ajándékokat, és " kézbesíti" a címzettnek. Aki azonnal bontja, és közben persze vannak megjegyzések, meg szóban is örülünk neki.
Mivel kisgyerek már nincs, az ajándékok jelképesek, vagy viccesek, esetleg összebeszélősek. Illetve lehet kívánni: a családi chatbe mindenki beleírja milyen típusú dolog jöhet neki, és mi az, ami semmiképp se legyen.
A fa díszítés sokáig volt meglepetés, jó sztorik is lettek ezekből.
A párommal ketten vagyunk mi is, már 5 éve. Gyereket nem tervezünk, felnőtt Karácsonyt tartunk.
A szüleink messze laknak (én külföldön, a párom 600+ kilóméterre otthonról), de ajándékot küledni szoktunk. Sütit, egy üveg valami jót.
Sajnos (szerencsére?) mindketten jól főzünk, szóval hajlamosak vagyunk nagy kajálásokra amúgy is, szóval magunknak már limitáljuk hány féle süti, édesség, ünnepi trakta, ez az amaz van, mert ha nem vigyázunk, meghízunk mint a desznó 😜
Általában készül 2-3 féle süti. Az egyik általában mézes, az az igazi Skanzen recept, hogy legyen a fára is.
A mádik a hókifli szokott lenni, az jó egyszerű. Meg ha van még szabad idő, akkor esetleg egy bejgli vagy valami sós. De ha nem, akkor nem, az se baj.
A csomag már 15.éig fel van adva, így oda is ér.
Szoktunk venni valami ünnepi olvasninvalót, amivel be lehet kuckózni.
23.án nagytakarítás, lemosom az ablakokat, kitakarítom a konyha összes zegzugát.
Szokott lenni 24.én, és 25.én is ünneplés, összekombináltuk a két népszokást eggyé. Első nap az én ünnepi menüm van, halászlé stb, másnap a páromé, általában valami ínyencebb sült, pl fácán, szarvas, bárány, pl borban, salátával, tepsis krumplival, sült almával, töltelék gesztenyével. Esetleg fahéjas aszalt szilvával töltve pl. Ebből szokott lenni 1-2 napra maradék.
Aztán egy hideg húsos sajtos, pirított diós, birsalma sajtos hidegtál, reggelire, délutánra.
El szoktunk menni korcsolyázni, téli sétákra, karácsonyi vásárra.
Van forralt bor, Baileys, valami télies tea, kávé mézeskalács sziruppal...
A fát közösen díszítjük, 24.én. A lakást annyira nem, gyertyák vannak, de azok nálunk amúgy is kb mindig.
Felteszünk valami lassú, nyugis, elegánsabb zenét, de a karácsonyi zenei giccsparádé nem szokásunk.
Én szoktam kötni valamit, az ünnepi hangulat miatt. Filmet nézünk, meg sok kedvenc sorozatunknak van ünnepi része is.
Ilyesmik. Csendesen, stressz mentesen.
Arra jöttem rá, hogy nem kell túlvállalni magadat, pláne ha nincs egy falka ember akit meg kell etetni.
Apukám orvos (egyedül nevelt) és nem emlékszem olyan karácsonyra amikor végig otthon lett volna. Szóval vagy keresztszülőknél, nagyszülőknél vagy apa ikertesójánál voltam 1vagy2 napot a karácsonyból.
Ahány ház annyi szokás ugye, úgyhogy én sokmindennel találkoztam már
Barátommal ez lesz a 2. közös karácsonyunk úgy hogy együtt is élünk.
Mi a házat november középen fogjuk díszíteni.
Karácsonyfát 24 délelőtt, az ajándékokat pedig odarakjuk de csak a vacsi után nézzük meg.
A vacsoráról idén a párom dönt, még nem tudom mi lesz.
Sütiből csak mézeskalácsot csinálunk december közepén, rokonok annyit adnak mindig hogy így is félő hogy rajtunkromlik.
25 a párom családja
26 pedig az én családom:)
Nálunk mindig ugyanaz a menü.
Dec. 24-én ebéd: halászlé (nekem zacskós leves, mert nem szeretem), mákos guba
Dec. 24. vacsora: rántott ponty (nekem sajt), krumplisaláta, bejgli
Dec. 25. ebéd: marhahúsleves, fűzött karaj, lilakáposzta, franciasaláta, krumpli
Dec. 26. töltött káposzta
"Mindig a család legfiatalab tagja szedi ki a fa alól az ajándékokat, és " kézbesíti" a címzettnek."
Ez nálunk is így van. :)) De mivel mi csak a nagyon szűk családdal vagyunk együtt, így gyerekkorom óta én vagyok a legfiatalabb. :D De nálunk is ez a szokás, hogy a "készbesítő" egyesével viszi az ajándékot, és végignézzük, ahogy bontja a másik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!