Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Titeket hogy érint a karácsony...

Titeket hogy érint a karácsony vége?

Figyelt kérdés
Én szomorú vagyok ilyenkor. Kedvenc hónapom a december és kedvenc ünnepem a karácsony. Olyan meghitt, a várakozás ideje. Az elmúlt bő 1 hónapban nagyon hangolódtam az ünnepre és egy szempillantás alatt elment. Nagyon fog hiányozni. :( . Boldog új évet mindenkinek!

2023. dec. 28. 06:20
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
74%

A karácsony szenteste este/éjszaka kezdődik az előestével, és nyolc napon át tart. Ezt szakszóval nyolcadnak vagy oktavának nevezzük. Ez a magyar hagyományainkban is erősen él, gondoljunk csak a Kiskarácsony, nagykarácsony című karácsonyi énekre. A szövege onnan ered, hogy a magyar népszokásokban szokás volt dec. 25-ét nagykarácsonynak nevezni, míg jan. 01-ét kiskarácsonynak. Maga a karácsonyi időszak egyébként vízkeresztig tart, de régen fennhagyták a díszeket gyertyaszentelőig, mivel úgy tartották, hogy ekkor gyújtott gyertyák lángja vezetnek minket a karácsonyi időszakból a húsvéti időszakba, és általában az ezt követő hónapban volt húshagyókedd és farsangfarka is. De még ott van az újév és még csak utána jön a vízkereszt... Másrészt vannak ortodox keresztény ismerőseink, akiknél még csak most jön a karácsony. Szóval egyáltalán nem vagyok szomorú.

Szomorú majd vízkereszt, meg a téli ünnepek végén leszek. De akkor eléggé kedvtelen szoktam lenni. Különösen, ha még meg is nézem, hogy hányat kell lapozni a naptárban húsvétig. Amúgy nem ez az egyetlen ilyen időszak az évben: ősz elején, meg a húsvét után is hasonló hangulatom van.

2023. dec. 30. 16:44
 12/13 anonim ***** válasza:
62%

Én speciel, nagyon boldog vagyok hogy vége van. Ilyenkor megvan bolondulva mindenki, még a rokonaim is. Folyamatosan enni, inni, főzni, erről szól az egész, kib@szott karácsony. Szeretett ünnepe, ne hagyjuk már!

Jövőre elutazok december 22 fele, valahova, és január 2-ig haza sem jövök.

Boldog új évet mindenkinek!

2023. dec. 30. 17:38
 13/13 anonim ***** válasza:

7-es, ki mondta, hogy összeülök bárkivel? :D, MIÓTA FELNŐTTEM?

Egyébként diploma kell kitalálni, hogy 14 évesen rhadtul nem én döntöm el, hová megyek, hanem ahová a szüleim mennek én is.

Mióta elköltöztem, haza sem látogatok.

2024. jan. 2. 13:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!