Miért zavar egyeseket, ha valaki nem 24-én, hanem hamarabb díszíti fel a karácsonyfát?
Minden évben látom a neten, hogy sokan úgy fel tudnak háborodni ezen, mintha nem is tudom, mi történt volna.
Tolják ezt a 24-én KELL feldíszíteni szöveget, mintha törvényben lenne előírva. Meg, hogy elveszi a karácsony varázsát, de kiét....?
Az enyémet nem, mert mi jobban szeretjük pár nappal hamarabb feldíszíteni és nézni, karácsony után nem annyira már, nekünk így is varázslatos és meghitt a karácsony, az ilyen bosszankodók karácsonyi hangulatát pedig csak nem veszi el, ha más hamarabb díszít?
Szóval nem értem, mivel ez a felháborodás, meg dobálózás, hogy mikor KELL(!) feldíszíteni a fát? Miért zavar ez valakit, ha az ő karácsonyára úgysincs hatással?
"Válaszolj már őszintén: miért kell már szeptemberben árulni a karácsonyt az üzletekben? Miért kell októberben feldíszíteni a fát"
Én sem októberről beszéltem, ha elolvastad a kérdést.
"A lényeg, hogy ez a szokás. A szokásokat nem szoktuk megváltoztatni"
Mi van? A szokások és hagyományok jellemzője, hogy folyton változnak. Nyilván egy adott ünnep napja nem, de a hozzá tartozó dolgok igen.
Te pl. mész locsolni Húsvét hétfőn vödörrel? Miért nem? Miért kölni el locsolsz, ha régen nem az volt a magyar hagyomány? Miért nem mész egyáltalán, ha az volt a hagyomány?
És miért állítasz egyáltalán karácsoyfát, mikor az egyáltalán nem is volt szokás anno? 200 éve még karácsonyfa sem volt Magyarországon sehol, éjféli misére jártak az emberek, akkor miért nem ezeket a szokásokat követitek, miért változtattok ti is rajta? Más miért változtatott?
Válasz: Nem ZAVAR egyeseket, csupán nem tarják jó ötletnek.
A kérdező ugyanúgy fel van háborodva mások dolgain, mint ahogy ő feltételezi, hogy más fel van háborodva az ő "szokásain".
Akinek nem tetszik, hogy mások az ő dolgával foglalkoznak, az miért foglalkozik mások dolgaival?
Nem téged kritizálnak, hanem nem tetszik nekik a korábbi díszítés ötlete, nem tartják jó dolognak, nem tartják követendő dolognak, mert ez a véleményük.
A szokásokat kár megkérdőjelezni, léteznek, de nagyon sokfélék, pl. egyéni, regionális, régi, új stb.
Nem? Akkor miért ünnepled te is teljesen totálisan másképp a karácsonyt, mint 200 éve, amikor nem állítottak karácsonyfát, helyette betlehemezés volt és éjféli misére jártak?
Akkor mégiscsak változnak a hagyományok.
"Akkor mégiscsak változnak a hagyományok."
Változnak, de nem "folyton", ahogy te írtad. És az a tempó, ahogy mostanában változnak, sokaknak túl gyors.
26-os, szerintem eltértél az eredeti kérdésedtől.
A szokások változásairól, variációiról érdeklődsz, vagy az érdekel, hogy miért zavar egyeseket..., miért dobálóznak..., miért háborodnak fel..., miért bosszankodnak...?
Szerintem azért "zavarja őket", mert te úgy hiszed, hogy zavarja őket. Holott nem biztos, de ugye nem látjuk, hogy te milyen hozzászólásokat olvastál minden évben ezzel kapcsolatban. Azért bosszankodnak, mert te úgy látod, hogy bosszankodnak, pedig nem biztos. Hanem más a véleményük, nekik nem tetszik az a variáció, hogy valahány nappal korábban legyen a fa díszítése, és leírták a véleményüket, hogy szerintük ez hülyeség, nincs értelme, elveszi a karácsony hangulatát, ezzel szemben nekik az a tökéletes állapot, ha 24-én díszítenek. Nem bosszankodnak. Leírják, hogy ők hogyan látják. Gondolom. Miért bosszankodnának? De hát a kérdésed megválaszolásához el kellene olvasni azokat a hozzászólásokat, amiket te olvastál és amelyeknek a gondolatait te bosszankodásnak meg zavarásnak fordítottad le magadban. Ki is bosszús amiatt, ha valakik ragaszkodnak a szokásnak vélt szokásokhoz?
A másik variáció, hogy olyan kommenteket olvastál, ahol tényleg sokan bosszankodnak a témán, hát az azért van, mert vagy szeretnek általában bosszankodni, vagy mert dulifulik éppen, mert bal lábbal keltek fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!