Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Miért lett divat ez az "Áldott...

Miért lett divat ez az "Áldott Karácsonyt!"-ozás?

Figyelt kérdés

5-10 éve még senkitől nem láttam/hallottam. Akkor mindig boldog volt a karácsonyi kívánság. Most meg áldott. Mintha kötelezőcé tették volna, hogy így írják/mondják (nyilván nem, csak kb minden második kívánság áldott).

Ugyanez az esztendőzés. Mintha kötelező lenne az évet esztendőnek hívni.

2021. dec. 25. 07:04
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
#Fenyőünnep a Rákosi-időkben volt, ez az "áldott karácsonyt" pedig érdekes módon a rendszerváltás után vagy 30 évvel jött be ismét a képbe. Vegyük észre, hogy az emberek többsége nem vallásos, mondhatni ateista. Ha nem így lenne, minden második sarkon templom lenne.
2021. dec. 28. 16:51
 12/19 anonim ***** válasza:

#11.

2011-es felmérés szerint az emberek 54%-a keresztény és vagy az ország negyede nem válaszolt, valószínűleg az ő nagy részük is valamelyik keresztény irányzat követője.

A fenyőünnep egészen a rendszerváltásig volt. Iskolákban elvben Kádár alatt is sokáig tilos volt a karácsony szó használata, azonban ezt mégsem tartotta be senki és nem is honosodott meg a nyelvben. Viszont a "boldogozás" igen.

Mondjuk azért 30 évvel a rendszerváltás után, mert ennyi időre volt szükség elegendően nagy létszámú generációk felcseperedéséhez. Nyilván nem fogja az "áldott" szót használni egyik napról a másikra, egy rendszerváltáskor 40 éves ember, mert szinte az egész életét abban a rendszerben élte, amiben még a történelemórákon is csak sunnyogva és a lehető legnegatívabb színben feltüntetve lehetett megemlíteni, hogy egyáltalán éltek vallásalapítók és vannak vallások, ha egyáltalán a tanár volt olyan kockázatvállaló, hogy megemlítse. Egész életében azt hallotta a médiából, oktatásból, oviból, munkahelyről, mindenhonnan, hogy boldog. A fiatalok között egyébként valamivel több a vallásos, pont ez miatt.

Az, hogy hány templom van pedig nem a hívek számával függ össze. Tudod a CCCP-ben a többség vallásos volt, úgy is, hogy tiltották a templomok, mecsetek, zsinagógák, szentélyek, sztúpák építését egy időben. Egyébként nem tudom, hogy te hol élsz, de rengeteg templom van Magyarországon. Alig van pár falu, ahol nincs és minden városrészben, legalább 2-3 van.

2021. dec. 28. 17:33
 13/19 anonim ***** válasza:
Itt a környéken is van egy. OK, talán tévedtem 1-2 dologban, de az tény, hogy nagyon sok embernek tökéletesen megfelel a boldog karácsonyt köszöntés. Angolul is hasonló szót használnak a vallásosak is (merry). Egy pap, vagy más egyházi ember mondhatja, hogy áldott karácsonyt, de szerintem más szájából nevetséges a médiában, nem vallási műsorban (mert ugye már 0-24-ig vallási műsor megy némi politikával, migránsozással, és hasonló értékes tartalmakkal mazochistáknak).
2021. dec. 28. 17:46
 14/19 anonim ***** válasza:

#13.

Az angol "Merry Christmas" is eredetileg áldottat jelentett, csak annyira meghonosodott a nyelvben, hogy mindenki ezt használja. Hasonlóan volt a német frohe szó is. Eredetileg áldottat jelentett, csak meghonosodott és nagyon bután hangozna a "Glücklich Weihnachten".

Miért lenne szégyen egy vallási ünnep alkalmából, vallási köszöntést használni? Amúgy köszi, hogy nekik megengeded, hogy úgy köszöntsék az embereket, ahogy akarják... Miért baj, ha egy vallási ünnepet a valláshoz kapcsolnak a médiában? Miért ne vetíthetnének Jézus születéséről, életéről szóló filmeket is a többi mellett karácsonykor?

2021. dec. 28. 20:04
 15/19 anonim ***** válasza:
Vetíthetnek nyugodtan, engem nem zavar. Csak az áldott karácsonyozás. Karácsony pedig már inkább családi, mint vallási ünnep.
2021. dec. 28. 20:20
 16/19 anonim ***** válasza:

#15.

Khm... Amúgy a szeretet miért is kell megünnepelni? Vagy azt, hogy együtt van a család miért is? Csak nem azért, mert az év többi napján a nyomorult társadalom leejti, hogy mi van nemhogy a távoli, hanem a követlen családjával? Érdekes, hogy ennyire világiasítani csak azokat a vallási szokásokat szokták, amelyek kellemesek a társadalom számára. Mondjuk megnézném, ahogy világiasítják az adventet, a nagyböjtöt vagy más kultúrkörben mondjuk a ramadánt...

2021. dec. 28. 20:31
 17/19 anonim ***** válasza:
Részemről befejeztem. Amúgy családi ünnepet írtam. Állítunk karácsonyfát, megajándékozzuk egymást, vacsorázunk, ennyi maradt az egészből. További kellemes estét!
2021. dec. 28. 20:37
 18/19 anonim ***** válasza:
Amúgy neked, meg a kérdezőnek az a legfájóbb pont, karácsony nyolcadának 4. napján, hogy felköszöntenek egy szép köszöntéssel? Az áldás szentelés, jó energiákkal való felruházást, pozitív kívánságot, pozitívat jelent. Szóval nem köthetne bele egy vallástalan sem, mert az áldás mindenkinek jó. Sokkal jobban érteném a felháborodásod, ha "Átkozott karácsonyt!" kívánna mindenki...
2021. dec. 28. 20:38
 19/19 anonim ***** válasza:
#18 Értem én, hogy jó szándékkal mondják, nem erről van szó.
2021. dec. 28. 20:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!